Zamislite vreme u kojem je sve naopako, bezlično i beznadežno. Vreme u kojem klinci nemaju srećno detinjstvo, vođeni pogrešnim idealima i lažnim obećanjima. Ljubiša Samardžić, umetnik impresivne glumačke i producentske karijere, razvio je projekat sa ciljem da se objasne motivi, želje i razmišljanja jedne tinejdžerke. Tijana Kondić, tadašnja srednjoškolka, kojoj je ovo prvi film, ima sličan karakter kao Nataša. Glavna junakinja je svojeglava, izuzetno hrabra i inteligentno planira svaki naredni korak. Radnja filma dešava se 2000. godine, u poznatom periodu kada su se odvijali neprijatni i neminovni događaji. Natašin otac, policijski inspektor, jedne noći je likvidiran, a ona, kao svedok te tragedije, kreće u opasnu pustolovinu. Sa namerom da otkrije ko je odgovoran za očevo ubistvo, Nataša na svom putu svesno kažnjava neprijatelje i suočava se sa mračnom stranom svoje odmazde. Etiketirana kao melodrama, Samardžić je zahvaljujući svojim saradnicima upotpunio priču snažnim emocijama, tužnim scenama i istinitim događajima.

Posledice rata i politike u velikoj meri uticale su na Natašu i njenu okolinu. Tajanstvena, ali ipak oprezna, ona srlja u opasne situacije ne bi li saznala ko je odgovoran za očev atentat. Sa druge strane, sasvim neplanirano, ali i brzopleto, zaljubljuje se u Marka, poznanika, smotanog komšiju čija žena radi kao psiholog u njenoj srednjoj školi. Postepeno otkriva da je izvesni Kiza, Markov drug, umešan u ceo događaj, pa koristi taktiku u kojoj mobilnim telefonima plaši kriminalce i očeve prijatelje. Situacija u kojoj se našla prerasla je iz bezazlene dečje osvete u tešku i izuzetno neprijatnu avanturu. Razapeta između luckaste ljubavi prema Marku i želje da otkrije ko je ubica njenog oca, ona svojim postupcima pokazuje čelični karakter i tvrdoglavost. Ključna Natašina karakteristika jeste snaga koju poseduje. Niko ne zna njen sledeći potez, a što joj život biva sve teži i komplikovaniji ona mu se sve više suprotstavlja. Impulsivne naravi, ona završava tragično, nesvesna da je za takav tužan kraj sama kriva.

Pored Tijane, glavne uloge tumače i Nikola Đuričko, Anica Dobra, Dragan Bjelogrlić, Davor Janjić, Zoran Cvijanović i Neda Arnerić. Film poput ovog i danas ostavlja iza sebe brojne pozitivne i negativne komentare. Predstavlja pouku, poražavajuću i bolno istinitu. Deca su krhka stvorenja, osetljiva na svaku reč, događaj ili postupak. Pustite ih da odrastu onako kako žele, sve dok su njihovi prohtevi i sanjarenja u granicama normale. I čuvajte ih, ona su vaše ogledalo, odraz vaše ličnosti i projekcija idealnog čoveka kakvom ste možda nekad težili.

Prethodne tekstove iz serijala “Filmski vremeplovac” možete pročitati ovde.


Bojana Andrić je večiti zaljubljenik u knjige Nore Roberts i Paula Koelja. Voli da voli, bez ograničenja i predrasuda. Dan joj nije potpun bez taktova dobre pesme, osmeha najdražih, jagoda, sladoleda, sladoleda sa jagodama, popodnevne dremke, maženja, češkanja. Odbijaju je ljudska glupost, ograničenost i lenjost. Omiljena, do skoro usvojena parola: “Mene ne zanima šta vi mislite o meni, jer ja o vama ne razmišljam uopšte” (Coco Chanel)

Comments