5 činjenica koje treba da znaš o TISSUE MASKAMA – najnovijem hit proizvodu u BEAUTY svetu!

5 stvari koje treba da uradiš sa svojom BFF ovog leta!

Tvoj Instagram će obožavati ovaj restoran! (Plus: Otkrivamo ti jela sa menija koja moraš da probaš!)

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Air Max revolucija uz the Spot

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

“Beše nekada zemlja gospode i pamučnih polja zvana ‘Stari jug’. Otmen svet kavaljera i njihovog poslednjeg naklona. Ovde su viđeni vitezovi i lepe dame, gospodari i robovi. Postoji još samo u knjigama, kao san koji se dugo pamti. Civilizacija, prohujala sa vihorom.”

Godina 1939. zasluženo je proglašena “zlatnom” godinom američkog filma. Te godine snimljeni su klasici: “Čarobnjak iz Oza” (“The Wizard of Oz”), Ninočka (“Ninotchka”), “Poštanska kočija” (“Stagecoach”), “Orkanski visovi” (“Wuthering Heights”) i “Prohujalo sa vihorom” (“Gone With The Wind”).

Sniman po bestseleru Margaret Mičel (Margaret Mitchell), “Prohujalo sa vihorom“ je film čija je radnja smeštena u 19. vek, doba građanskog rata na američkom jugu. Glavna tema filma je uticaj rata na društvo u Atlanti, nestanak plemića i dama, te opstanak onih koji su umeli da se snađu u vrtlogu rata. Međutim, da je tema “Prohujalo sa vihorom” samo američki građanski rat, ovaj film bi zasigurno “prohujao”. Ključni uspeh filma krije se u glavnoj junakinji, “redblooded woman”,  Skarlet O’Hari (Scarlett O’Hara), koju je igrala čarobna britanska glumica Vivijen Li (Vivien Leigh) i u tome kako je rat viđen njenim očima.

vivien+leigh Filmski vremeplovac: Prohujalo sa vihorom

Margaret Mičel verovatno nije imala Vivijen Li na umu kad je napisala: “Skarlet O’ Hara nije bila lepa”.

Lik Skarlet je kreiran po uzoru na seks simbole tridesetih godina u Americi, tj. omiljene glumice Margaret Mičel: Džin Harlou (Jean Harlow), Luiz Bruks (Louise Brooks), Klaru Bou (Clara Bow) i Me Vest (Mae West). Na filmu su predstavljale imidž jake, nesputane i nezavisne žene u vreme kada su žene širom sveta uglavnom bile samo domaćice.

Tako se i Skarlet nije najbolje uklapala u konzervativni, aristokratski svet starog juga, ali kada je rat počeo i razorio ga, upravo njena nesputanost i borbenost spasiće je od siromaštva.

225 Filmski vremeplovac: Prohujalo sa vihorom

Oh, we do give a damn about Scarlett and the dress, too!

Međutim, tragedija Skarlet O’Hare jeste to što je zaljubljena u aristokratski svet u kojem je odrasla, ali mu nikada nije zapravo pripadala, te u Ešlija Vilksa (Ashley Wilkes), romantičnog aristokratu sa kojim je odrasla, ali joj nikada nije pripadao. Da je njena srodna duša u stvari muževni, borbeni Ret Batler (Rhett Butler) shvatiće prekasno.

328 Filmski vremeplovac: Prohujalo sa vihorom

“You should be kissed and often and by someone who knows how” - reči koje je Ret Batler uputio Skarlet.

Kraj filma je nekonvencionalan, bez srećnog završetka – Ret Batler okreće leđa Skarlet i na njenu konačnu izjavu ljubavi uzvraća čuvenom rečenicom: “Frankly, my dear, I don’t give a damn”. Na neki način, Skarlet je time kažnjena, jer nije imala stroge moralne principe, a svoju seksualnost je koristila da bi dobila ono što želi u “muškom” svetu.

Ipak, završna scena napuštene Skarlet koja razmišlja o tome kako će povratiti Reta ostavlja gledaoca u neizvesnosti oko toga da li će zaista uspeti u tome, pa je poslednje priznanje dato borbenosti i neuništivom duhu glavne junakinje.

“Prohujalo sa vihorom” je zadivljujuć film koji pripoveda sjajnu priču o hrabrosti i izdržljivosti. To je film koji nas vraća u doba kada su  glumci poput, Klerka Gejbla (Clark Gable) plenili svojom pojavom i predstavljali ikone veće od života.

Najzad, “Prohujalo se vihorom” je film koji i nakon skoro 70 godina od snimanja stiče nove fanove, što uliva nadu da nikada neće izbledeti, ni “prohujati”, niti prestati da inspiriše.

421 Filmski vremeplovac: Prohujalo sa vihorom

“Tomorrow is another day” – Scarlett O’ Hara


Nevena Ilić – pravnik i self-described nerd. Pesnik u pokušaju, ljubitelj vintage stvarčica, kiše, Londona i filmova iz zlatnog doba Holivuda koji su zaslužni za njen neizlečivi idealizam. Zlatno pravilo: “Keep the circus going inside you, keep it going, don’t take anything too seriously, it’ll all work out in the end”.

Editors choice