Testirale smo nove K-Beauty maskice – i ovo su naši utisci!

Svima nam je potrebna najbolja prijateljica – evo i zašto!

Kako da pronađeš odgovarajuću nijansu pudera – po uzoru na poznate dame!

Opsednute smo novim DIY maskama za lice – a bićeš i ti!

5 stvari koje se dešavaju kada imaš najbolju prijateljicu

Ready Set Run: Kako da odabareš odgovarajuće patike za trčanje?

Kombinacija aloe vera + hijaluronska kiselina je sada u trendu – evo zašto bi trebalo da je uključiš u svoju skincare rutinu!

Društveno osnaživanje (je) u modi: Šta danas znači biti žena?

Legenda o nastanku Dark Brewed burgera

Spring upgrade: Evo kako da neguješ svoju kožu ovog proleća!

“Beše nekada zemlja gospode i pamučnih polja zvana ‘Stari jug’. Otmen svet kavaljera i njihovog poslednjeg naklona. Ovde su viđeni vitezovi i lepe dame, gospodari i robovi. Postoji još samo u knjigama, kao san koji se dugo pamti. Civilizacija, prohujala sa vihorom.”

Godina 1939. zasluženo je proglašena “zlatnom” godinom američkog filma. Te godine snimljeni su klasici: “Čarobnjak iz Oza” (“The Wizard of Oz”), Ninočka (“Ninotchka”), “Poštanska kočija” (“Stagecoach”), “Orkanski visovi” (“Wuthering Heights”) i “Prohujalo sa vihorom” (“Gone With The Wind”).

Sniman po bestseleru Margaret Mičel (Margaret Mitchell), “Prohujalo sa vihorom“ je film čija je radnja smeštena u 19. vek, doba građanskog rata na američkom jugu. Glavna tema filma je uticaj rata na društvo u Atlanti, nestanak plemića i dama, te opstanak onih koji su umeli da se snađu u vrtlogu rata. Međutim, da je tema “Prohujalo sa vihorom” samo američki građanski rat, ovaj film bi zasigurno “prohujao”. Ključni uspeh filma krije se u glavnoj junakinji, “redblooded woman”,  Skarlet O’Hari (Scarlett O’Hara), koju je igrala čarobna britanska glumica Vivijen Li (Vivien Leigh) i u tome kako je rat viđen njenim očima.

vivien+leigh Filmski vremeplovac: Prohujalo sa vihorom

Margaret Mičel verovatno nije imala Vivijen Li na umu kad je napisala: “Skarlet O’ Hara nije bila lepa”.

Lik Skarlet je kreiran po uzoru na seks simbole tridesetih godina u Americi, tj. omiljene glumice Margaret Mičel: Džin Harlou (Jean Harlow), Luiz Bruks (Louise Brooks), Klaru Bou (Clara Bow) i Me Vest (Mae West). Na filmu su predstavljale imidž jake, nesputane i nezavisne žene u vreme kada su žene širom sveta uglavnom bile samo domaćice.

Tako se i Skarlet nije najbolje uklapala u konzervativni, aristokratski svet starog juga, ali kada je rat počeo i razorio ga, upravo njena nesputanost i borbenost spasiće je od siromaštva.

225 Filmski vremeplovac: Prohujalo sa vihorom

Oh, we do give a damn about Scarlett and the dress, too!

Međutim, tragedija Skarlet O’Hare jeste to što je zaljubljena u aristokratski svet u kojem je odrasla, ali mu nikada nije zapravo pripadala, te u Ešlija Vilksa (Ashley Wilkes), romantičnog aristokratu sa kojim je odrasla, ali joj nikada nije pripadao. Da je njena srodna duša u stvari muževni, borbeni Ret Batler (Rhett Butler) shvatiće prekasno.

328 Filmski vremeplovac: Prohujalo sa vihorom

“You should be kissed and often and by someone who knows how” - reči koje je Ret Batler uputio Skarlet.

Kraj filma je nekonvencionalan, bez srećnog završetka – Ret Batler okreće leđa Skarlet i na njenu konačnu izjavu ljubavi uzvraća čuvenom rečenicom: “Frankly, my dear, I don’t give a damn”. Na neki način, Skarlet je time kažnjena, jer nije imala stroge moralne principe, a svoju seksualnost je koristila da bi dobila ono što želi u “muškom” svetu.

Ipak, završna scena napuštene Skarlet koja razmišlja o tome kako će povratiti Reta ostavlja gledaoca u neizvesnosti oko toga da li će zaista uspeti u tome, pa je poslednje priznanje dato borbenosti i neuništivom duhu glavne junakinje.

“Prohujalo sa vihorom” je zadivljujuć film koji pripoveda sjajnu priču o hrabrosti i izdržljivosti. To je film koji nas vraća u doba kada su  glumci poput, Klerka Gejbla (Clark Gable) plenili svojom pojavom i predstavljali ikone veće od života.

Najzad, “Prohujalo se vihorom” je film koji i nakon skoro 70 godina od snimanja stiče nove fanove, što uliva nadu da nikada neće izbledeti, ni “prohujati”, niti prestati da inspiriše.

421 Filmski vremeplovac: Prohujalo sa vihorom

“Tomorrow is another day” – Scarlett O’ Hara


Nevena Ilić – pravnik i self-described nerd. Pesnik u pokušaju, ljubitelj vintage stvarčica, kiše, Londona i filmova iz zlatnog doba Holivuda koji su zaslužni za njen neizlečivi idealizam. Zlatno pravilo: “Keep the circus going inside you, keep it going, don’t take anything too seriously, it’ll all work out in the end”.

Editors choice