O ovoj temi mogu naširoko. Ne zato što sam ja finansijski zavisna od svog partnera, već zato što znam kako izgleda život u porodici gde je jedan partner finansijski zavisan od drugog. Nažalost, podrazumeva se da su žene te koje bivaju zavisne, naročito u starijim vremenima, gde se čak nije ni odobravalo da žena ima posao ukoliko ima muža i decu.

Danas se vremena menjaju, danas su devojke daleko finansijski nezavisnije nego što su to bile njihove majke i bake. I to sa veoma dobrim razlogom. Sa manjkom novca dolazi i manjak slobode. Odnosno, druga osoba ima moć nad onom koja od njega zavisi, koliko god da druga doprinosi domaćinstvu.

Rad u kući u smislu održavanja higijene, vaspitavanja dece i brige o njima se i dalje ne smatra radom. Ironija je da je to najteži i najodgovorniji posao na svetu. Majke nemaju godišnje odmore, nemaju kraj radnog vremena, nema nikad kraju sređivanju i uvek može još nešto da se uradi. A ako ste mama sa detetom, ceo vaš život je podređen detetu. I to je rad – i te kakav rad.

Ipak, u takvom smo društvu koji smatra da kad žena ostaje kući, a muž odlazi na posao, da ona ne radi ništa; da sedi kod kuće i uživa. A uz to, njoj je potreban novac od muža i to nije novac koji ona dobija za svoj rad, uglavnom je to novac koji je neophodan da bi domaćinstvo uopšte funkcionisalo.

U savremenom svetu, žene koje imaju porodicu imaju dva izbora. Da li ostati kod kuće, posvetiti se detetu i biti domaćica, odnosno imati jedan posao, ili imati dva posla. Mnoge žene pravi posao čeka tek kad se vrate kući, a na kancelarijski (ili bilo koji drugi) posao odlaze da bi se odmorile. I to je realnost našeg društva.

Pročitajte i ovo: Najvažnija pitanja o novcu koja treba da postavite partneru

Ako se odluče da makar privremeno finansijski zavise od partnera, na to se, takođe, negativno gleda, jer time one gube svoju slobodu. Uvek postoji onaj crv sumnje, da nikad ne možemo znati kako će odnos izgledati u budućnosti i da li će partner zloupotrebiti svoju poziciju moći.

Naučena sam tako da sebi obezbedim uvek dovoljno novca da mogu da živim samostalno. I nisam sigurna koliko je to dobra stvar. Dobra je u smislu da niko ne može da me finansijski kontroliše, ali loša je što kada imate posao i porodicu i svi poslovi u kući su na vama – ispada kao da imate dva posla, što može biti izuzetno fizički i psihički zamorno.

Zašto je uopšte automatski da žena mora imati obaveze oko svih poslova u kući, kao i da je ona glavna kada je u pitanju vaspitanje dece? Čim imamo takvu podelu u odnosu, tu automatski nešto ne štima.

Partneri su ravnopravni, bez obzira na to kako su podelili obaveze u vezi, bez obzira na to ko doprinosi porodici novčano, a ko vodi računa o domaćinstvo. I dok god imate partnera koji to ne shvata, nećete imati ni slobodu i u tom slučaju i važi ovaj naslov – finansijska zavisnost od partnera dolazi po cenu slobode. Zašto mora da se bira između jednog i drugog?

Pročitaj i ovo: Finansijsko zlostavljanje – šta ako vas partner kontroliše novcem?

U porodicama koje se zasnivaju na poverenju, na zdravom odnosu i ljubavi – to uopšte ne predstavlja problem. Nije mi ni ok to da stalno razmišljam šta bi bilo kad bi bilo i da se ja osiguram za svaki slučaj. Veoma je nepravedan svet u kome stalno treba da se osiguravamo i strepimo za nešto umesto da se predamo ljubavi, umesto da budemo ravnopravni i prestanemo da vagamo ono što se ne može izmeriti.

Naravno, odluka je na vama da li ste ok sa tim da finansijski zavisite od partnera, to ima realne negativne strane, ali uzmite u obzir, kakvo je to društvo u kome je novac jednak slobodi, jer ne bih rekla ni da nas taj novac čini slobodnim.

Naslovna fotografija: instagram.com/loveandwildhearts

Jovana Petković

Comments