Finansijsko zlostavljanje je mnogo širi pojam nego što se čini na prvi pogled. Mnogo ljudi je kroz to prošlo – što od roditelja, što od partnera. Finansijsko zlostavljanje može ostaviti finansijske traume i dubok trag u psihi.

Šta sve potpada pod finansijsko zlostavljanje?

Ova vrsta zlostavljanja se manifestuje na više načina. Uglavnom se svodi na to da vas druga osoba čini finansijski zavisnom od nje i ne dopušta vam da ostvarite svoju nezavisnost. Ovo su pojedine situacije koje ukazuju na finansijsko zlostavljanje:

Partner od vas čuva informacije o novcu

Bilo da imate dva odvojena računa ili jedan zajednički, bitno je da znate gde novac odlazi ukoliko imate zajedničke troškove. Ukoliko ste finansije rasporedili tako da sve sasvim odvojeno plaćate, onda stvari stoje drugačije. No, parovi uglavnom dele novac i troškove, naročito kada su u pitanju deca.

Ako imate zajedničke troškove, potrebno je u svakom trenutku da znate kakvo je stanje na vašem računu i za šta trošite novac. To ne znači da vi njega kontrolišete, već da okvirno znate troškove. Nije dobar znak ako vas partner drži u magli i izbegava da kaže koliko je novca potrošio, jer vam time uskraćuje vaše pravo u vezi – i to je oblik finansijskog zlostavljanja.

Ne dopada mu se da imate posao

Finansijska nezavisnost znači sloboda, a ako neko želi da vas kontroliše, jedna od prvih stvari na udaru će biti vaš posao. Vašem partneru se neće dopasti to što vi radite, ohrabrivaće vas da date otkaz, sa obećanjem da će vas on izdržavati i za to će naći dobar izgovor.

Sa druge strane, ako se odlučite da želite da radite, nećete naići na njegovu podršku. On neće želeti da radite, ili mu se neće dopasti ako radite posao koji želite. Nije na partneru da određuje ove stvari i on treba da vam bude najveća podrška za šta god da se odlučite.

Kontrola

Bilo kakva vrsta kontrole u vezi sa novcem je oblik finansijskog zlostavljanja. Kontroliše vas ako u dinar gleda šta trošite i traži da pregleda izveštaj sa vaše kreditne kartice. Ne dozvoljava vam da koristite sopstvene ili zajedničke kartice i ograničava koliko novca možete potrošiti na dnevnom, nedeljnom i mesečnom nivou.

On čini da se osećate loše kad potrošite novac, govori da previše trošite, iako ste svoje potrebe sveli na minimum. Najviše kritika dobijate ako novac uložite u vaše uživanje – a svima nam je to potrebno.

Zloupotrebljava vas u finansijskom smislu

Finansijska zloupotreba – ne samo partnera, nego i bilo koga – ostavlja dubok trag na psihi. A šta sve to znači? Prolazite kroz finansijsko zlostavljanje ako vaš parnter ne želi da plati račune koje delite, kao što su kirija, porezi… Zlostavljanje je i ako partner svu zajedničku imovinu pripisuje na svoje ime bez prethodnog dogovora.

Dalje, finansijsko zlostavljanje je ako se partner zadužuje na vaše ime, bez pitanja ili obaveštenja, a vi za to saznajete tek kada treba da vratite novac.

Ako je neko od vas pozajmio novac, koji ne plaća u dogovorenom roku i stalno odlaže isplate, onda postaje očigledno da je u pitanju manipulacija – i to je finansijsko zlostavljanje.

Šta možete da uradite?

Možete od banke zatražiti da se podele računi, gde će vam biti jasan vaš pregled potrošnje. Ukoliko nemate posao, pronađite ga, jer će vam finansijska nezavisnost umnogome pomoći da izađete iz ovakvog toksičnog odnosa.

Dalje, popričajte sa partnerom i zahtevajte da bude iskren, da pokaže crno na belo kako troši ili zašto pokušava da vas kontroliše i da vam to ne prija.

Popričajte sa psihoterapeutom kako biste se emotivno osnažili da postanete finansijski nezavisni. Obrazujte se finansijski i saznajte koja su vaša prava. U krajnjem slučaju, ako partner ne popušta, moguće je da će vam biti potreban advokat kako biste se izvukli iz ove situacije.

Finansijsko zlostavljanje je veoma važna tema o kojoj se ne priča dovoljno i ne postoji samo u parnterskom odnosu. Može biti i u roditeljskom, gde roditelj uskraćuje detetu novac, kao način kontrole ili kazne. Mnogi su doživeli finansijsko zlostavljanje, a da toga nisu ni svesni – zato je potrebno da se svi obrazujemo o ovoj temi.

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Jovana Petković

Comments