Nema sumnje da ste svesni toga da su fitnes vežbe zdrave za vas – i verovatno ste čuli da su dobre za srce i ceo organizam. Iako ovo znamo, potrebna nam je dodatna motivacija da se pokrenemo. Istraživanje sprovedeno u Sjedinjenim Američkim Državama pokazalo je da svega 20% stanovništva praktikuje preporučenih 150 minuta fizičke aktivnosti na nedeljnom nivou.

Vežbanje vas čini srećnijim

Studije pokazuju da mnoge vrste fizičke aktivnosti – od brzog hodanja do vožnje bicikla čine da se ljudi osećaju srećnije i čak mogu ublažiti simptome depresije. Vežbanje pokreće oslobađanje hemikalija u mozgu: serotonina, endorfina i dopamina, koji prigušuju bol, podižu raspoloženje i ublažuju stres. Eksperti ukazuju na to da se godinama fokus stavljao na fizičke prednosti vežbanja, ali je ignorisana psihološka i emocionalna korist koju imamo od aktivnog života.

Prijatelji. Fitnes. Zabava. Kako vam se ovo čini? Razgibavanje ili trening sa društvom je motivišuć i produktivan način za bavljenje sportom. I ne samo to, već zbog zajedničkog vežbanja dobijate novi nivo odgovornosti prema fizičkoj disciplini.

Ohrabrujte svoje prijatelje i motivišite ih, ukoliko jedni druge držite odgovornima – bićete produktivniji i lakše ćete steći zdravu naviku. Imate svoju ekipu na okupu i spremni ste da vam prostruji krv? Ukoliko se pitate kako da učinite svoj trening zabavnijim, pogledajte naše predloge za fitnes igre kojim možete zameniti standardne rutine vežbanja.

Preskakanje vijače

Predlažemo da nabavite smart rope vijaču koja broji skokove i pratite ko je postigao najveći broj skokova za dva minuta (možete povećavati vremenski period vežbanja kako stičete kondiciju). Ukoliko imate običnu vijaču, možete uključivati štopericu pojedinačno i zatim pogledati ko je imao najbolji rezultat.

Stoni tenis

Kada ste poslednji put igrali stoni tenis? Ako je odgovor – na rođendanu u osnovnoj školi ili se čak ni ne sećate, ohrabrujemo vas da se vratite ovoj igri. Ne samo da ćete probuditi svoj takmičarski duh, nego ćete spojiti lepo i korisno. Trčanje za lopticom dok se smejete sa svojim prijateljima je zabavan način da se pokrenete.

YouTube dance off

Pustite svoj omiljeni muzički video i sa svojom ekipom pokušajte da ponovite plesne pokrete. Ova igra je očigledno namenjena isključivo zabavljanju i smehu, ali će vas definitivno naterati da ustanete sa stolice.

Deck of cards

Dogovorite se koju ćete vežbu raditi (na primer, sklekove) i onda izaberite kartu. Broj na karti određuje koliko puta morate ponoviti zadatu vežbu.

Thunderstruck

Grupa prijatelja treba da pusti pesmu po izboru i odabere reč koja se u njoj često ponavlja. Svaki put kada čujete izabranu reč, morate uraditi prethodno zadat broj sklekova. Ovo se može praktikovati na svakoj pesmi, recimo izaberite reč thunder za pesmu Thunderstruck rok benda AC/DC ili frazu all too well za 10-minutnu verziju istoimene numere Taylor Swift.

Crveno svetlo – zeleno svetlo

Znate kako to ide: kada određena osoba uzvikne zeleno svetlo – svi moraju ustati, dok na povik crveno svetlo – takmičari treba da sednu. Kada poboljšate kondiciju, možete istu igru praktikovati i sa čučnjevima.

Muzičke stolice

Pustite muziku, poređajte stolice ukrug, i kada se pesma zaustavi, zauzmite jedno od mesta. U svakom krugu se jedna stolica sklanja, tako da ispadate iz igre ukoliko poslednji dotrčite i ne uspete da nađete stolicu.

Točak sreće

Pronađite točak sreće ili točak sa imenima na internetu. Jedna osoba treba da zavrti točak na svom telefonu, a na ekranu je naznačena gomila vežbi. Za svaku vežbu stoji opseg ponavljanja – na primer: 12 sklekova, 17 čučnjeva, 9 trbušnjaka. Zavrtite točak i neka svako radi zadat broj serija vežbe koja mu zapadne. Ko prvi završi dodeljene vežbe, dobija jedan poen. Odredite broj rundi i u svakoj dajte po poen takmičaru koji je najbrže ispunio svoj zadatak – i tako dok ne dobijete pobednika.

Pročitajte i ovo: Ove fitnes vežbe su tajna forme i prepoznatljive figure Kim Kardashian

Naslovna fotografija: pinterest.com/rachelsmak

Milica Nešić

Comments