Postoji više načina da partneru pokažete ljubav i odanost – možete se pojaviti i podržati ga na važnom događaju, možete mu kupiti poklon samo zato što ste pomislili da bi ga to obradovalo, možete mu stisnuti ruku u znak razumevanja i podrške. Fizički dodir je jedan od pet jezika ljubavi – ostali su reči afirmacije, dela služenja, kvalitetno vreme i primanje i davanje poklona. Svih pet je važno, ali još je važnije znati kako primamo ljubav i kako je prima naš partner, odnosno, prepoznati i naučiti međusobne jezike ljubavi.

Kada je fizički dodir jezik ljubavi

Osoba čiji je jezik ljubavi fizički dodir, preferira fizičke izraze ljubavi i privrženosti u odnosu na sve ostale (komplimenti ili pokloni). Imajte na umu da fizički dodir kao jezik ljubavi nema mnogo veze sa seksom, iako je seks značajan aspekt romantične veze. Fizički izrazi ljubavi zapravo uključuju pokazivanje topline, razumevanja, podrške i divljenja putem dodira – zagrljaj, usputni stisak ruke ili ramena, milovanje po glavi, tapšanje po leđima, držanje za ruku, zajedničko spavanje, masiranje, češkanje – sve su to veoma važni izrazi ljubavi, prisnosti i privrženosti, osobi koja prima i izražava ljubav na fizički način.

Fizički dodir, naročito maženje, oslobađa oksitocin, hormon vezivanja, koji čini da se osećate sigurno i bezbedno, kao da ništa ne može da vas povredi. Takođe, oksitocin pomaže u jačanju imunološkog sistema, tako da dodirivanje igra važnu ulogu u odnosu, čak i kada nije primaran jezik ljubavi.

Kako da pokažete ljubav fizičkim dodirom

Ako vam se čini da ljubljenje mora da dovede do seksa – nije tako. Ljubljenje je jedan od najlakših i najefikasnijih načina da pokažate fizičku ljubav svom partneru. Možete poljubiti vrat, usne, obraz, čelo, ruku – u mnogim kulturama kroz istoriju, ljubljenje je prikazano kao čin poštovanja, pozdrava ili naklonosti. Ljubljenje i danas igra ulogu u različitim vezama, romantičnim, prijateljskim, porodičnim i treba mu dati prioritet.

Dlanovi su osetljivi, a prsti puni nervnih završetaka i držanje za ruke je gest koji oslobađa endorfine koji podižu raspoloženje. Roditelji često drže decu za ruku iz zaštitničkih razloga, ali i zbog fizičke povezanosti i to je jedan od važnih fizičkih načina da svom partneru iskažete ljubav.

Ko ne voli da se mazi? Zagrljeni i umotani jedno u drugo dok gledate film ili ste legli da spavate, može vas zbližiti fizički i emocionalno. Smenjujte se u ulogama velike i male „kašike“, mazite jedno drugo po kosi, češkajte se i milujte. Fizički dodir je ekspresivan način da kažete partneru da ste tu za njega, da vas privlači, da ste zaljubljeni u njega.

Pročitajte i ovo: Kako, prema jeziku ljubavi, znaš da si u pogrešnom odnosu?

Fizički dodir produbljuje intimnost

Jedna od prednosti dodira u odnosu na ostale jezike ljubavi jeste da fizički dodir izražava ljubav bez potrebe da govorite, da spremate ručak i perete sudove, ili izađete iz kuće i kupite poklon, a njime možete i „pojačati“ kvalitetno vreme koje provodite zajedno. Dodir je najlakši način da produbite fizičku i emocionalnu intimnost i povećate osećaj povezanosti.

Pojedini neintimni dodiri mogu dovesti do intimnosti, ali mogu biti i odlična alternativa za parove koji traže načine da izraze neseksualna osećanja fizičkim dodirom. Trljanje po leđima, kada se neko nosi sa uznemirujućom situacijom, predstavlja spontanu reakciju, a ovaj oblik dodira može biti jednako efikasan u romantičnoj vezi. Isto kao i stisak ruke ili ramena, to je izraz podrške, utehe i uverenja da ste tu za njega.

Takođe, fizički dodir perifernim delovima tela, kada sedite jedno uz drugo toliko blizu da se dodirujete, jednostavan je izraz prisnosti, koji je naročito zgodan ako se nalazite na javnom mestu i ne želite da preterujete sa dodirivanjem pred drugima. Sedenje, tako da se dodirujete ramenima, butinama, kolenima, ili samo stopalima, neverbalni je način povezivanja sa partnerom.

Fizička distanca je rečita

Primetite kako se udaljavate od partnera fizički, kada se sukobljavate, raspravljate ili svađate. Zauzimanje fizičke distance pokazuje da niste prijateljski nastrojeni, da držite „svoju stranu“, da ste ljuti i povređeni. Nije lako prekinuti napetost posle svađe i zbog toga je onaj kliše da ne treba da odete na spavanje ljuti i u svađi, istinit. Parovi koji ne uspevaju da se pomire pre završetka dana, zapravo praktikuju još jedan kliše, koji često viđamo u filmovima – jedan (obično muškarac) završi na kauču u dnevnoj sobi. Pomirenje zahteva obnavljanje fizičke bliskosti i spada u još jedan kliše – seks pomirenja. Sasvim je razumljivo zašto to parovi rade, ali biće dovoljno i da obnovite fizički dodir na neseksualni način – kada partnera sa kojim ste se juče svađali uhvatite za ruku i pogledate u uoči, pozivate ga da na razumevanje, pomirenje i obnavljanje prisnosti. Zagrljaj može biti sasvim dovoljna potvrda da ste opet na istoj strani, ali sukob svakako treba razrešiti dubljom i posvećenijom komunikacijom.

Kako da znate da je fizički dodir nečiji jezik ljubavi

Ljudi imaju tendenciju da izražavaju naklonost svojim dominantnim jezikom ljubavi, odnosno, na način na koji sami najbolje reaguju. Ako neko dosledno iskazuje naklonost kroz razne vrste fizičkog dodira, to je verovatno njegov jezik ljubavi. U partnerskom odnosu, da biste produbili komunikaciju, istražite sve jezike ljubavi i razgovarajte o njima. I naučite da izražavate svoja osećanja i podršku onako kako partner najbolje prima i razume.

Pročitajte i ovo: Distancirani muškarci koje treba da izbegnete – ako je dodir vaš jezik ljubavi

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments