Ako je iko zaslužan za vikanje #freethenipple ovih dana – onda je to glumica filma Midsommar, Florence Pugh. Na haute couture reviji italijanskog luksuznog brenda Valentino, Pugh je bila jedna od zvanica, ali niko nije zasenio fotografe kao ona. Naravno, ovaj hašteg objašnjava o čemu se radi, ali to nas ne sputava da pišemo o tome kakva je Pugh boginja!

U jednom od najlepših komada koje je ikada nosila – Pugh je vrlo rado postala deo Barbie trenda u Valentino pink providnoj haljini. Haljina je bila kreirana od tila, bez zadebljanja u predelu grudi – što je Pugh iskoristila kako bi poslala poruku. Sve je to, naravno, izazvalo veliki bum na internetu – lavinu negativnih komentara akonto glumičinog fizičkog izgleda i činjenice da joj se vide bradavice. Reakcija Pugh je bila savršena! Na svom postu je, između ostalog, pitala ljude šta to ima toliko strašno u vezi sa grudima i zašto ih se plaše?

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Florence Pugh (@florencepugh)

Komentare su, uglavnom, stavljali muškarci koji su bili zgroženi činjenicom da je glumica pokazala svoje grudi. Vulgarnost. Tako su opisivali ono što su videli. Vulgarnim? Nisam sigurna da li je to adekvatna reč za izgled bradavica koje svi imamo i koje ne služe ničemu drugom osim bebama u periodu od, najviše, prvih godinu dana.

Seksualizacija žena i njihovih tela je kao dobar dan. Naravno, Florence Pugh je veoma dobro upoznata sa tim, zbog čega je imala spreman odgovor. U samom opisu svog posta na Instagramu napisala je da su njene grudi, tehnički, pokrivene. Tehnički i jesu. Ali – koga je više briga da li su grudi pokrivene ili ne?

Pre nego što je uopšte obukla haljinu, Pugh je znala da će izazvati reakciju ljudi. Što je, donekle, i bila njena poenta. Žene čitavog života slušaju šta bi trebalo da rade, a šta ne. Od toga da društvo komentariše dužinu naše kose, pa do toga da komentariše kako se oblačimo i koliko kilograma treba da imamo.

Mnogim ženama je dosta. Ne žele da budu deo tog narativa, zbog čega osvešćuju određene stvari – i kod sebe i kod drugih. O tome je pričala i sama glumica Florence Pugh nakon što se prašina malo slegla. Rekavši da je veliki deo svoje mladosti ukazivala na svoje mane koje su uključivale i to da ima male grudi. Sa 14 godina nije bila sposobna da gleda sebe u ogledalu jer nije uspevala da pronađe ništa što joj se dopada.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Rebecca Corbin-Murray (@rebeccacorbinmurray)

Odrastanje, međutim, sa sobom donosi i određenu dozu samopouzdanja, što je glumica i akcentovala ovim postupkom. Mnogi su sebi dali za pravo da komentarišu njen izgled, a mnogi će se od vas zapitati zašto i ne bi kada se sama tako eksponirala. Ne. Niko nema pravo da komentariše kako mi izgledamo – pa makar hodali i goli.

Zaista je vreme da prestanemo da se opterećujemo tuđim izgledom. Svi treba da živimo u svojim telima i svi treba da naučimo da ih prihvatimo i zavolimo, zbog čega je ovakav potez (koji je napravila Florence Pugh) potrebno slaviti!

Naslovna fotografija: instagram.com/florencepugh

Milica Antić

Comments