Iako mnogi misle da je ovaj stil najnoviji trend u svetu frizura, foilyage tehnika je najčešća metoda izvlačenja pramenova u salonima širom sveta već 10 godina, ali donedavno za nju nismo imali poseban naziv.

To nije balayage, kao što naziv delimično sugeriše, a nije ni highlighting, već nešto između. I u većini slučajeva, pruža klijentima najbolje od oba sveta (i da, iskoristili smo Hannah Montana referencu).

Šta je foilyage tehnika i zašto je posebna?

Foilyage kombinuje dve vrste tehnika za pramenove kako bi postigao izuzetno osvetljujući efekat: balayage i tradicionalno hajlajtovanje. Balayage, koji se ručno nanosi, poznat je po svom mekom, sjedinjenom izgledu, koji se pojavljuje samo na srednjem delu i krajevima kose. Tradicionalno izvlačenje pramenova se razlikuje od balayagea po tome što pruža nijansiranje koje pokriva pramenove od korena do krajeva.

Kombinacijom ove dve tehnike dobićete kosu koja je svetlija i blistavija od tipičnog balayagea, ali sa većom intenzivnošću boje nego što ručno bojenje može da postigne. Dakle, kada je cilj postići prirodnu, ali istovremeno osunčanu boju kose, foilyage je popularan go-to izbor.

Prednosti foilyage tehnike

Glavna prednost foilyagea je mala potreba za održavanjem boje. Za mnoge će proći meseci pre nego što se ponovo ofarbaju jer se prirodna kosa skladno stapa sa farbanim delom.

Druga značajna prednost ove tehnike je jednostavno dobijanje ultimativnog sjaja, koji običan balayage možda ne bi mogao da postigne, pogotovo na kosi koja nije naročito podložna posvetljavanju.

Ako imate prirodno tamniju kosu s kojom teško postižete nijanse plave, foilyage je siguran način za izvlačenje svetlijih tonova.

Mane i nedostaci foilyage metode

Iako je tehnika primene foilyagea generalno bezbedna za većinu, možda neće biti najbolji izbor za sve, posebno kada se postojeća boja uzme u razmatranje. Foilyage je fleksibilna metoda bojenja koja neretko dobro funkcioniše, ali postoje situacije u kojima možda neće biti najsrećniji izbor.

DIY farbanje kod kuće: Osobe koje su koristile boju iz kutije ili šampon za bojenje kose bi trebalo da unapred obaveste svog frizera. Ukoliko ste se izlagali ovakvim tretmanima, verovatno niste dobri kandidati za foilyage. Ovi tipovi boja će uticati na izbeljivač i izazvati hemijsku reakciju, što može da potencijalno naruši integritet kose.

Hemijska oštećenja: Ako je vaša kosa znatno oštećena od prethodnih izbeljivanja i tretmana posvetljivanja, ili ako vaša rutina podrazumeva često korišćenje toplotnih uređaja, ova vrsta posvetljivanja bi potencijalno mogla da ugrozi zdravlje vaše kose.

Kratka dužina kose: Foilyage obično najbolje funkcioniše na srednjoj do dugoj kosi, dok na vrlo kratkoj kosi (iznad ramena) može biti izazovno stvoriti suptilne prelaze i dimenzije koje su glavna karakteristika foilyage tehnike.

Intenzivni pramenovi: Ako klijentkinja ima kosu koja je već izbeljivana od balayagea, prvo bi morala da joj se ofarba tamnijom bojom, a tek da onda bude posvetljena. Dakle, nije tako jednostavno početi sa jednom tehnikom bojenja i zatim preći na njenu hibridnu varijaciju.

Kako da se pripremite za novu boju kose?

Pre nego što zakažete termin za foilyage, moraćete da se posavetujete sa frizerom. Čak i ako ih godinama posećujete, važno je da sa sobom ponesete fotografiju sa jasnim i tačnim primerom željene nijanse pre nego što započnete ovaj hibridni tretman.

Najbolje je da na zakazan termin dođete sa čistom i suvom kosom. Ovo ne znači da morate da se zaputite pravo sa tuša u salon, ali je poželjno da operete kosu noć pre, kao i da izbegavate proizvode poput ulja, sprejeva, maski i krema. Pojedini frizeri će vas odmah poslati na pranje i sušenje ako smatraju da vam je teme vlasišta previše masno, što može rezultirati dodatnim troškovima.

Pročitajte i ovo: Nepo baby blonde: Kako postići, stilizovati i održavati ovu luksuznu nijansu kose

Naslovna fotografija: pinterest.com/refinery29.com

Milica Nešić

Comments