Sve u sebi nosimo potencijal za forsiranje veze, koji nas pre ili kasnije dovede do zida tvrđeg od naših glava. O da, znate vi dobro kako se to radi. Vi održavate intenzitet, vi inicirate kvalitetno vreme i pronalazite zajedničke sadržaje, šaljete slatke poruke, ignorišete crvene zastavice i ulažete se sto posto. Forsiranje neumitno dovodi do sagorevanja i kada potrošite sve što imate da date, pitate se da li ipak možete učiniti još nešto, dok se istovremeno pitate da li ste sami u toj vezi i da li je samo vama stalo.

Kad u odnosu obavljate sav emocionalni posao, to je forsiranje veze. A što više ulažete, teže vam je da odustanete – zar da propadne sve što ste izgradili? Međutim, ako ste gradili samo na svojoj polovini temelja, građevina će u jednom trenutku postati previsoka i preteška i urušiće se. Zakoni fizike, energije, psihologije i Univerzuma, udružiće se da vam dokažu da tačka oslonca mora biti izbalansirana, a ona poslovična poluga kojom pomerate svet mora imati dva kraja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Koliko god voleli nekog i koliko god ulagali u odnos, ako druga osoba ne uzvraća adekvatno, rast i razvoj su onemogućeni, energija se ne obnavlja, već se uliva u začarani krug nezadovoljstva koje postaje sve teže zanemariti. Šta da radite? Pre svega, prepoznajte i priznajte svoje forsiranje.

Kako da prepoznate forsiranje veze

Više želite vezu nego tu osobu

Možda ste dugo bili sami i najzad ste našli nekoga i pobegli od usamljenosti. Pritom verovatno niste obraćali pažnju na kompatibilnost, već vam je bilo dovoljno to što neko hoće da bude sa vama i zgrabili ste tu mogućnost kao slamku spasa. Kako da identifikujete među mnogim pomešanim i zbunjujućim osećanjima, šta tačno osećate i koji vam je motiv? Razmislite o tome da li zaista želite tu osobu u svojoj blizini – da li biste bili prijatelj sa njom da niste u vezi? Da li biste uživali u njenom društvu, nezavisno od modela odnosa? Da li biste pristali na platonski odnos sa njom? Da li biste ostali sa njom, ako ne želi decu i porodicu, da li biste sa njom održavali vezu na daljiu ako ne želi da se preseli u drugi grad? Ako ste sa nekim samo sticajem povoljnih okolnosti (jer vam je zgodno i jer nemate nikog drugog u rezervi), verovatno vam je više stalo do toga da budete u vezi, nego do osobe sa kojom ste u vezi.

Krećete se oko partnera „kao po jajima“

Ako morate stalno da budete na oprezu i pazite šta govorite, da ne pritisnete njegove okidače i osećate da vas veza sputava i da u njoj niste ono što jeste i ne podstiče vas da budete ono što možete postati, to nije pravo partnerstvo. Hodanje „kao po jajima“ je forsiranje veze, koliko i čuvanje sebe – a ako morate da se čuvate partnerovog besa, drame, pasivne (ili aktivne) agresije, onda gubite vreme.

Nekonstruktivne rasprave i popuštanje

Svađe su normalan deo normalnog odnosa i donose priliku da osvetlite mračne uglove, bolje razumete međusobne potrebe i postavite čvršće granice. Ali kada su svađe samo destruktivan utrošak energije i vi ih izbegavate popuštajući zarad sopstvenog mira, nikada nećete dostići duboku povezanost i vaš partner nikada neće postati vaš pravi saveznik.

Kompatibilnost i uspeh veze ne zavise od toga da li se oko svega slažete ili ne, već šta radite sa svojim nesuglasicama i kako se oporavljate od njih. Ako je partneru najvažnije da bude u pravu i vi popuštate, kako biste ispunili tu njegovu egoističnu i nezrelu potrebu, forsiranje veze vodi u gašenje komunikacije, neiskrenost i nepoverenje.

Pročitajte i ovo: Znaci da ste emocionalno neispunjeni u vezi

Forsiranje veze stvaranjem idealne slike

Kad vidite idealnu sliku nekog odnosa (na Instagramu, ili u društvu), zapitajte se kako taj par funkcioniše bez publike. Idealna slika je lažna slika i ukazuje na forsiranje veze – niko ne cvrkuće, ne drži se za ruke i ne razmenjuje poljupce i izjave ljubavi sve vreme. A kad par to stalno radi pred drugima, tu se nešto krije.

Možda jedino znate da će vam u javnosti partner uzvratiti nežnost za kojom žudite, jer mu je stalo da ostavi dobar utisak. Zagrliće vas i dozvoliti da napravite selfi i držaće vas za ruku dok hodate, ali će vam u krevetu okrenuti leđa i zaspati, neće vas grliti i maziti posle seksa i neće vas poljubiti kad se vrati s posla. Među parovima koji imaju živu i snažnu vezu, nežnost se razmenjuje spontano, naročito kad su sami i opušteni i kad ih niko ne gleda. „Reklamiranje“ intimnosti i bliskosti govori o tome da ona ne postoji u privatnosti.

Nadate se da će se partner promeniti

Ako razmišljate o tome kako bi vam se partner mnogo više sviđao, samo kad bi smršao deset kilograma, krenuo na terapiju, promenio posao ili određenu naviku – znači da ga ne prihvatate takvog kakav je i maskirate svoje nezadovoljstvo. Ne bi trebalo da želite da on nešto promeni da biste njime bili zadovoljniji i da biste ga voleli.

Možda prepoznajete njegove potencijale i želite da vidite kako dostiže najbolju verziju sebe, ali vi niste njegov mentor i životni trener i vaša naklonost ne bi trebalo da bude vezana za promenljive faktore.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Nepoverenje ukazuje na forsiranje veze

Nepoverenje je najveća crvena zastavica i ako se pravite da je sve među vama u redu, dok stalno sumnjate u partnerovu vernost ili njegove ljudske kvalitete i vrednosti, to ukazuje na forsiranje veze, koje se može završiti vašim ogorčenjem i, čak, prezrenjem. Ako ne verujete da je partner dobra osoba, sumnjate u njegov moral i rasuđivanje, šta još uvek tražite u toj vezi?

Forsiranje kao lažiranje

Pravite se da vas interesuje ono što on radi, dok u sebi verujete da su njegovi hobiji smešni i da ukazuju na to da je nezreo, površan, sitničav. Pretvarate se da vam se dopada muzika koju sluša i filmovi koji ga oduševljavaju, dok u suštini prezirete njegov muzički ukus i kulturni nivo. Pitate ga kako je proveo dan, a zapravo želite da pričate o tome kako vas je koleginica iznervirala ili kakve ste cipele našli na sniženju… Lažiranje interesovanja vodi u lažiranje života i budućnosti koju možete da zamislite, ali se zbog toga uopšte ne osećate srećno i uzbuđeno. Forsiranje i foliranje su vrlo slične reči – a na mnogo načina imaju i slično značenje.

Pročitajte i ovo: Šta da radite kada se u vezi osećate da „hodate kao po jajima“

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments