Tražite inspiraciju u francuskom stilu? Ne idite dalje, jer ste došli na pravo mesto. Istaknuti uticaj Pariza na modu je prisutan decenijama. Od cenjenih dizajnera do šik pariskog uličnog stila, uticaj francuske mode nema granica. Od Audrey Hepburn u “Funny Face” do Leighton Meester u “Gossip Girl”, ako tražite inspo u francuskom stilu, evo šest modnih filmova i TV emisija koje su donele pojedine od najboljih trenutaka u kostimima na velikom ekranu.

Funny Face

Garderoba Audrey Hepburn u filmu Funny Face je oličenje francuske mode. Radnja filma se uglavnom odvija u Parizu, a celokupnu Hepburninu garderobu kreirao je svetski željeni dizajner Givenchy. Hepburn i Givenchy su zapravo izgradili doživotno prijateljstvo i sarađivali su nekoliko puta tokom svojih karijera. Dizajner je takođe odgovoran za glumičinu kultnu crnu haljinu iz uvodne scene u Breakfast at Tiffany’s.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @je_taimepourtoujours

Emily in Paris

Kada je u pitanju serija Emily in Paris, ili je volite ili ne. Meni se iskreno mnogo dopala i ne mogu da kažem da nisam uzbuđen da saznam šta će se desiti u naredne dve sezone koje su potvrđene. Da, možda je previše “čizi” i pojedini modni momenti koje Emily ima su VEOMA upitni, ali ne mogu da poreknem da postoje i oni u kojima je izgledala odlično.

Emily in Paris je moderna modna serija koja svakome pruža razne vidove inspiracije za voljeni francuski stil. Ona prikazuje novi pogled na klasičnu francusku modu. Šarena je i koketna, baš kao i glumci. Nadam se da ćemo sa predstojećom trećom sezonom imati još više vidova francuskog stila da dodamo na listu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🇹🇭RainNK🌧 (@rainnk)

Yves Saint Laurent

Ovaj francuski biografski film prati put karijere poznatog dizajnera Yvesa Sainta Laurenta – od vremena kao umetničkog direktora Diora do poslednje revije u njegovoj karijeri. Usput, film prikazuje njegov kreativni misaoni proces i muze koje susreće da bi inspirisao svoj zanat. Film je uvid u um velikog dizajnera, i kazuje priču kako je nastao dizajner.

Naravno, biografski film prolazi kroz pojedine od njegovih najpoznatijih primera dizajna, poput vanvremenske Mondrian haljine i elegantnih, “moćnih” odela. Ovaj film je obavezan za gledanje kako biste stekli uvid u pariski stil.

Gossip Girl

Svi je znamo, svi je volimo – nije joj potrebna najava. Da, u pitanju je serija o lažima i tračevima, ali što je još važnije, o modi. Serija se održava u jednoj od najvećih modnih prestonica, Njujorku, ali ponekad se seli u drugu, Pariz.

Mnogi vole Gossip Girl epizodu u Parizu, koja je donela neke od najboljih lookova tokom čitave serije. Iako serija više nije u toku, nema ništa loše u ponovnom bindžovanju!

Pročitajte i ovo: Kombinacije Samante Džouns koje mogu inspirisati vaše svakodnevne outfite

The Collection

The Collection je serija koja prati modnu kuću u Parizu nakon Drugog svetskog rata. Posle rata, pariska moda je izgledala kao naknadna ili zaboravljena misao. To je bilo doba preporoda, a serija govori o dva brata koji obnavljaju svoj posao od nule. Pored dramatičnih obrta, The Collection je i dalje mogla da prenese sjaj i glamur francuske mode.

Moulin Rouge

Moulin Rouge priča priču o dva zabranjena ljubavnika — engleskom pesniku i kabare pevačici. Mjuzikl opisuje njihovu tajnu aferu i Satinin (Nicole Kidman) komplikovan život u salonu Moulin Rouge. Kostimi iz tog perioda su zapanjujući i doprinose glamuroznoj, ali tragičnoj priči filma.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by echiara (@ercolichia)

Pročitajte i ovo: Ovo su najskuplji komadi nakita iz filmova

Naslovna fotografija: instagram.com/period.dramas.lover

Nenad Grubanoski

Comments