Frustracija i ljutnja su osećanja sa kojima vrlo često morate da se nosite, u određenim periodima i na dnevnom nivou. Ponekad nivoe besa i frustracije možete da tolerišete, da se umirite i nastavite da funkcionišete bez napora. Ali, šta da radite kad intenzivna osećanja izmaknu kontroli, kad vas ljutnja, bes i frustracija preplave, a vaše reakcije povređuju osobe koje volite? I što je najgore, povređuju i vas.

Da biste bili srećni i zdravi, veoma je važno da budete svesni svojih emocija, da ih poznajete i prepoznajete, kao što je važno i da njima upravljate. Ako vas bes i frustracija iscrpljuju i zamaraju, pokušajte da praktikujete sledeća uputstva.

Budite prisutni

To deluje kao jednostavno iskustvo, ali svesno prisustvo nije lako, stalno morate da podsećate sebe na sadašnjost, kad vam misli odlutaju. Ipak, ovoj je najvažniji korak da se frustracija smanji i nestane. Da biste to postigli, morate razumeti šta uzrokuje frustraciju. Kod većine ljudi frustracija se javlja kad nečim nisu zadovoljni, kad nisu negde gde bi hteli da budu, kad nedostaje ideja o idealnom scenariju. Kad znate šta je izazvalo frustraciju, možete se usredsrediti na to kako da to promenite, a boravak u sadašnjosti je najbolji način. Kad se bes i frustracija pojave, obično su rezulat nečega iz prošlosti (vremena pre sadašnjeg trenutka) ili zbog nečega što iščekujemo u budućnosti. Ali, mi živimo samo u sadašnjosti. Vežbanje pažnje i ukorenjivanje u sadašnjem trenutku, omogućava nam da cenimo ono što imamo.

Budite zahvalni

Kad ste u sadašnjem trenutku svesni onoga što jeste i što imate, da biste to vrednovali, izrazite zahvalnost. Kad nešto nemate, kad ste to želeli, a niste dobili, nastaje frustracija i javlja se bes. Možda je to pažnja i poštovanje koje zaslužujete, ili poklon za rođendan, ili bolja pozicija na poslu. Šta god bilo to što nemate, stavite ga na stranu i pogledajte ono što imate. Imate druge ljude koji vas vole i ukazuju vam pažnju, dobili ste toliko rođendanskih poklona do sada, imate posao koji vam pruža sigurnost. Imate porodicu, decu, kućne ljubimce. Imate prijatelje koji su vam bliski i koje smatrate svojom porodicom. Lista stvari koje imate, mnogo je duža od liste onih koje vam nedostaju. I uvek će biti duža, jer vas je život blagoslovio stvarima kojima se niste nadali i zato treba da cenite ono što imate. Zahvalnost donosi osećanje ispunjenosti – kada ste zadovoljni u svom srcu, ono što nemate postaje manje važno. Ceniti ono što imate, siguran je način da se frustracija i bes umanje i prevaziđu.

Pročitajte i ovo: Pogrešno shvatanje emocija i zašto do njega dolazi

Frustracija se hrani strahom

Duboko u sebi, plašite se gubitka kontorle. Znate da se situacija može pogoršati, ako ne kontrolišete svoj temperament, ako vas osećanja preplave i počnu da upravljaju vašim akcijama. A taj strah podstiče bes i frustraciju. To je začarani krug koji vas stalno vraća na početno mesto. Pokušajte da prevaziđete strah, postanite svesni da time hranite neželjena osećanja, da je frustracija krajni, kao i početni izraz tog straha. Opustite se, steknite naviku da slušate sebe i da se opuštate usred vrtloga emocija. Upotrebite svoju svesnost da nadiđete strah, bes i frustraciju. Savladajte veštinu razmene suprotstavljenih stavova i mišljenja. Poštujte tuđe stavove i uverenja, kao što poštujete svoje. To što ste vi u pravu, ne znači da druga osoba nije. Poštovanje i otpuštanje straha može biti ključ emocionalne slobode i unutrašnje stabilnosti, koju frustracija i bes ne mogu da poljuljaju.

Frustracija nastaje zbog osećanja nemoći

Osećaj bespomoćnosti leži u samoj srži besa i frustracije. Kad god namete moć nad nečim, ili nekim, nastaje frustracija, praćena ljutnjom. Osećaj da ne možete ništa da uradite, dovodi do toga da povredite nekoga koga volite, a ko nije zaslužio takav tretman. Ili da povredite sebe. Zato je potrebno da se oslobodite osećanja nemoći. Morate prihvatiti da su stvari takve kakve jesu – ne možete kontorlisati svaki aspekt svog života. Zapravo, samo malo toga jeste pod vašom kontrolom, a to su vaša osećanja – frustracija, bes, strah, bespomoćnost su u vašem domenu, vi možete upravljati njima. Delujte u svom krugu uticaja, radite stvari za koje ste ovlašćeni, utvrdite ono što vam je lako da kontrolišete, pa ćete uspeti da upravljate i onim što vam teže ide. Niste nemoćni, samo je vaša moć ograničena, a možda je i ne koristite na pravi način, jer je niste svesni – to je ono što treba da otrkijete, razumete i savladate.

Otpustite prošlost

Život nije uvek pravedan prema vama. Često, bio je nepravedan i brutalan, onda kada ste bili najranjiviji. Tako funkcioniše priroda. Postoje stvari u vašoj prošlosti koje su vam još uvek bolne, koje predstavljaju breme kog treba da se oslobodite. Ne treba da nosite „višak“ prošlosti na ramenima. Spustite taj teret. Integrišite ga. Šta god to bilo, to je deo vašeg puta, koji vas je doveo dovde gde ste sada. Pronađite u svom srcu milost i oproštaj za sve teško, nepravedno i pogrešno, što je život učinio vama i što ste vi učinili životu. Pomirite se sa prošlošću, to je način da je otpustite. Budite dobri prema sebi, prema svom životu, to je siguran način da frustracija i bes izblede i da izgube snagu kojom vam remete mir.

Pročitajte i ovo: Milost sa kojom prihvatamo ono što nam nije namenjeno

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments