Misteriozna i osporavana G-tačka dobila je legitimnost objašnjenjem stručnjaka da nije u pitanju tačka, nego zona, koja obuhvata klitoris, uretru i prednji zid vagine. I dok neke žene i dalje tvrde da ne postoje klitoralni i vaginalni orgazam, neke jasno prepoznaju razliku i opisuju vaginalni orgazam kao složeniji, ali možda manje intenzivan doživljaj od klitoralnog.

Dakle, shvatanje da je G-tačka magično dugme koje samo treba pritisnuti na pravi način, prevaziđeno je, ali potraga za famoznim skrivenim izvorom zadovoljstva ne posustaje.

Žene koje lako doživljavaju orgazam i penetracija im je dovoljna za stimulisanje te osetljive zone, masovno se zavidi ili ne veruje, jer većina žena teško dolazi do orgazma i potrebno im je mnogo više pripreme, dok mnoge uopšte i ne doživljavaju orgazam, osim direktnom stimulacijom klitorisa.

G-tačka prema objašnjenju stručnjaka

Stručnjaci smatraju da nije u pitanju misteriozna, povlašćena anatomska struktura i da sve žene imaju osetljivu zonu unutar vagine, koja se može smatrati produžetkom klitorisa.

Zabuna nastaje jer mnogi ne poznaju (uključujući i vlasnice vagine) anatomsku strukturu klitorisa – i mada to zvuči krajnje neobično, klitoris je zapostavljena oblast anatomije, koja nije detaljno opisana sve do 2005. godine, kad je mapirana anatomija klitorisa.

Lekari danas zastupaju tvrdnju da je samo mali deo klitorisa vidljiv, dok se veći proteže u unutrašnjost prednjeg zida vagine. Tkivo kltorisa je, zapravo, G-tačka, odnosno, zona, koja se smatra unutrašnjom osovinom klitoralnog kompleksa.

Još jedna teorija sugeriše da G-tačku treba smatrati delom klitorovaginalnog kompleksa, koji čine klotoris, uretra i prednji zid vagine, koji, kada se stimuliše izaziva ili pojačava orgazam kod nekih žena.

Pročitajte i ovo: Jesi li iskusila različite vrste orgazma?

Kako da stimulišete ovu oblast

Tačka ili zona, ova osetljiva oblast se i dalje nalazi na prednjoj strani zida vagine i pod prstom se oseća kao naborana struktura osetljivija na nadražaj. Ovo područje se često opisuje i kao sunđerasto – za razliku od ostalog dela koji je gladak. Kada pronađete tu teksturiranu oblast, možete je stimulisati pokretom prsta koji se opisuje kao „dođi ovamo“. To možete uraditi sami, ili uputiti partnera da to isproba, ili koristiti vibrator. U solo poduhvatu može biti malo nezgodno izvesti taj pokret prstom, pa bi neka igračka za stimulaciju G-tačke bila korisna. Ako istražujete svoj G-kompleks sa partnerom, uputite ga kako to da učini i dajte mu povratne informacije tokom celog iskustva.

Određeni seksualni položaji takođe povećavaju verovatnoću da penis u erekciji ili seksualna igračka stimulište to područje. Najpreporučljivij položaj je „kaubojka“ – kad ste na vrhu, možete sami dozirati dubinu penetracije i vrstu pokreta. Kad ne idete gore-dole, već se trljate o partnerovu pubičnu kost, senzacije stimulacije klitorisa se prenose na unutrašnje tkivo (verovatno takođe klitoralno, kako savremeni stručnjaci veruju) i možete lakše doživeti intenzivne orgazme.

I ako niste usredsređeni na identifikaciju G-tačke, verovatno ste primetili da su vam u položaju kaubojke senzacije jače.

Vaginalni orgazam se smatra rezultatom povezane stimulacije celog kompleksa – klitorisa, uretre i prednjeg vaginalnog zida. Žene ovaj osećaj opisuju kao dublji, sa tendencijom da prožima unutrašnjost tela, a namo područje klitorisa.

Imajte na umu da ne postoji „bolji“ i „ispravniji“ orgazam i usredsredite se na ono što vam više prija. Neke žene ne vole direktnu stimulaciju klitorisa jer im je taj osećaj na granici bola, a neke ne vole stimulaciju G-područja, zato se pre svega uverite da komunicirate i delite sa partnerom svoje preferencije i senzitivnost.

Ako ste radoznali, istražujte svoju G-tačku ili zonu, ili kompleks – i uživajte u tome. Stručnjaci svakako preporučuju da se ne opterećujete – najvažnije je da se opustite, užiate u senzacijama, budete na istoj talasnoj dužini sa partnerom i radite ono što vam prija.

Pročitajte i ovo: Kako da postignete višestruki orgazam (da, moguće je!)

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Brankica Milošević

Comments