Što su veći gradovi u kojima živimo, to je skučeniji prostor koji raspolažemo. Garsonjera, iako predstavlja raj sa pojedince koji žive sami, često nas tera da biramo što manje nameštaja i što manje dekoracije. Zbog ovog prinudnog minimalizma, često svoj stan doživljavamo kao “nužno zlo” i ne uživamo provodeći vreme u njemu.

Ipak, mudrim planiranjem prostora, možete učiniti i veoma mali stan u raj dizajna enterijera.

Marijen Evenu, dizajner enterijera koji živi u Parizu, pokazao je kako i maleni stan u potkrovlju može da bude lep, kao i ogromni apartmani, ali i da je moguće vaš mali dom iskoristiti tako da ni ne osetite da živite u skučenom prostoru.

Klijent je zahtevao da mu prostor bude opremljen tako da u njemu bude mesta za bar i za okupljanje ljudi, što je naizgled delovalo nemoguće, posebno ako se uzme u obzir činjenica da su prostor za spavanje i kuhinja najvažniji elementi svakog stana. Kreativnim idejama dizajner se izborio sa ovim izazovom i uspeo da napravi kompromis između klijentovih neophodnih i željenih elemenata stana.

garsonjera 6 Garsonjera: Kako da maksimalno iskoristite prostor garsonjera 8 Garsonjera: Kako da maksimalno iskoristite prostor

Za krevet je iskorišćen mali potkrovni deo, i jednostavne merdevine koje daju posebnu notu prostoru.

garsonjera 3 Garsonjera: Kako da maksimalno iskoristite prostor

Radni deo je odvojen zastorima od ostatka stana.

garsonjera 4 Garsonjera: Kako da maksimalno iskoristite prostor garsonjera 5 Garsonjera: Kako da maksimalno iskoristite prostor

Minijaturna kuhinja u podnožju je neobične zidne police, a police su kreirane i u unutrašnjosti zida, kako bi se uštedeo prostor.

garsonjera 2 Garsonjera: Kako da maksimalno iskoristite prostor

Šank se nalazi u samoj sredini stana i predstavlja sjajan prostor za okupljanje društva.

garsonjera 1 Garsonjera: Kako da maksimalno iskoristite prostor

Ova umanjena verzija apartmana sadrži čak i minijaturnu dnevnu sobu, koja je učinjena živopisnijom od ostatka stana zahvaljujući cveću, šarenilu printa i geometrijskim oblicima.

garsonjera 7 Garsonjera: Kako da maksimalno iskoristite prostor

Ceo stan odlikuje se svetlim bojama zidova i nameštaja, kao i izbacivanjem svega suvišnbog u izboru komada nameštaja, što čini da skučeni prostor izgleda značajno prostranije.

Nadamo se da će vas kreativni, ali i praktični pristup dizajnera uređenju malog prostora ohrabriti da i vi od svoje garsonjere stvorite sjajno mesto za okupljanje vaših prijatelja.

Ne propustite:

Kako da vam sve stane u jedan ormar

Doterajte svoj dom uz savete Olivije Palermo

Jasna Stanić

Comments