Gaslajting jeste oblik manipulacije, ali nije svaka manipulacija gaslajting – korisno je da znate da napravite razliku između manipulacije kojoj smo manje-više svi skloni i toksičnosti gaslajtinga.

Razlike između gaslajtinga i drugih oblika manipulacije

Uobičajena manipulacija

Manipulacija se koristi u raznim oblastima – naročito u marketingu, sa ciljem da nas navede da kupujemo – i uči se od detinjstva. Deca nauče da manipulišu vrlo rano, čim shvate da od jednog roditelja mogu dobiti ono što im drugi ne dozvoljava. Svi tako učimo. Ali kada manipulacija postane serijsko ponašanje, sa namerom da steknemo kontrolu nad drugima, onda zalazimo u oblast gaslajtinga. To je oblik zlostavljanja i osoba koja ga praktikuje obično pokazuje obrazac taktike manipulacije, obično u svim odnosima koje ta osoba ima.

Narcizam i gaslajting

Gaslajting može biti deo narcisoidnog poremećaja ličnosti, ali postoje i drugi delovi koji se odnose na sociopatsko ponašanje. Narcisoidna osoba vas uglavnom samo odbija, dok gaslajter izvodi manevar poznat kao „huvering“ (kao usisivač), govoreći vam sve što želite da čujete. Obećavaće da će od sada stvari biti drugačije, a čim vas ponovo privuče, a čim se vratite u vezu, gaslajter je siguran da ste u njegovim kandžama. I stvari se vraćaju tamo gde su bile, a zatim postaju sve gore i gore. Kada gaslajter izgubi pažnju, to pokreće njegovu potrebu da ispuni prazninu, koju zapravo nikada ne može biti popunjena (to je narcistički deo ličnosti) i zato čini sve da vrati drugu osobu, da popuni prazninu. Ako u tome ne uspe, onda pokušava da pronađe sledeću osobu – često već ima nekog „u rezervi“ i ostaviće „vruć krompir“ i preći na sledeću osobu. Gaslajteri ne shvataju da niko neće popuniti njihovu prazninu, i samo „skaču“ od osobe do osobe.

Pročitajte i ovo: Huvering – emocionalna ucena prema kojoj je gaslajting dečija igra

Zdrava romantična privrženost

Gaslajting se može pomešati sa znacima romantične privrženosti, ali ima načina da razlikujete nastojanje gaslajtera da vas uvuče u svoju igru, od romantičnog udvaranja osobe koja je zaista zainteresovana za vas. Postoje znaci upozorenja koje ne treba da ignorišete, a jedan od njih je kada neko govori nepovoljno ili pogrdno o svojim bivšim partnerima, ili roditeljima. Takođe, svaka aluzija na neku istoriju varanja je crvena zastava, kao i preterano deljenje komplimenata – ako vam već na prvom sastanku govori kako ste divni i najbolje što mu se ikad desilo u životu, to je znak upozorenja.

Možda postoji ljubav na prvi pogled, ali najmanja je šansa da je to ono što se dešava na prvom sastaku, pa ako vas druga osoba „bombarduje“ romantičnim osećanjima, to je difinitivno crvena zastava. I to je veoma nezgodno, zato što je jako dobar osećaj kada vam neko govori kako ste divni. Ali to je preterano u poređenju sa normalnim komplimentima – to je znak da gaslajter pokušava da vas uvuče. On cilja na vašu ranjivost i ako izražavate spremnost za odnos kakav zaslužujete posle nekih loših iskustava u prošlosti, i govorite o tome da želite da počnete iznova, možete biti meta gaslajtera. Zato treba da pokažete da ste nezavisni i da niste skloni manipulaciji – drago vam je ako nađete nekog, ali ste jednako srećni i sami. To će odbiti nekoga ko praktikuje gaslajting – on želi da nađe nekog ko ima potrebu da nađe nekog.

Gaslajting naspram povremenog lošeg ponašanja

Neka ponašanja mogu izgledati kao gaslajting, a da to zapravo nisu. Ponekad su ljudi jednostavno bezobzirni, ili imaju loš dan, ali opet, i to je obrazac ponašanja. Kada se nekoliko takvih ponašanja spaja, tada imate gaslajting. Ne radi se samo o tome da se neko ne slaže sa vama, ili da svet vidi veoma drugačije od onoga kako ga vi vidite, ili je povremeno „težak“. To ne znači da je povremeno loše ponašanje prihvatljivo i da treba da budete srećno što ste naleteli „samo“ na mračnjaka, ili sebičnu osobu bez dovoljno empatije, ili nekoga ko loše komunicira. Držite se svojih standarda i svojih vrednosti, ma koliko potraga za nekim komatibilnim bila naporna i dosadna.

Pročitajte i ovo: Gaslajtovanje u vezi – najcrvenija od svih crvenih zastavica

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments