Termin “gaslajtovanje” je postao prilično popularan na društvenim mrežama – naročito u krugovima ljubitelja psihologije i ličnog razvoja. Mi nemamo tačan prevod za ovaj izraz, zato koristimo anglicizam. Ukratko, gaslajtovanje znači ubeđivanje nekog da njegova osećanja i misli nisu validni, da nešto nije u redu sa tom osobom i da je pogrešno shvatila.

U suštini, gaslajtovanje predstavlja jednu od osnovnih taktika manipulatora. I vrlo je toksično, jer niko ne treba da pomisli da to što oseća nije u redu, da njegova percepcija realnosti nije dobra.

Šta gaslajtovanje nije?

Sasvim je normalno da u ljubavnoj vezi imate nesuglasice i drugačije poglede na stvari. Ako se neko ne slaže sa vama, to ne znači da vas automatski gaslajtuje. Gaslajtovanje je kada vas neko ubeđuje da se nešto nije dogodilo, ali vi znate da jeste, ili ako sasvim menja vašu percepciju na stvari da bi prilagodio svom narativu.

Takođe, gaslajtovanje nije izolovan slučaj. Nijedan manipulator vas neće gaslajtovati samo jednom. To je nešto što će se konstantno dešavati, do te mere da ćete dovesti u pitanje vaš zdrav razum. Mislićete da je pogrešno sve što kažete, “hodaćete po jajima” i nećete više verovati sebi i svojoj intuiciji.

Jezik gaslajtovanja

Toksične veze nastaju postepeno. To je gotovo pravilo. Nijedna osoba se ne bi upustila u vezu koja joj deluje toksično. Isprva sve deluje savršeno, napredujete brzo, imate osećaj da je to taj pravi, ponaša se prema vama tačno kako treba.

No, vremenom stvari počinju da se menjaju. Često žrtve nisu ni svesne kada su počele negativne promene, a onda shvate da više sebe ne mogu da prepoznaju. Ne samo sebe, već i tu osobu i u šta se njihov odnos pretvorio.

Manipulatori koji gaslajtuju će vrlo često reći: “Preteruješ, nije to ništa”, “Suviše si osetljiva”, “Opet to spominješ”, “Niko ti neće verovati”, “Ti si poludela”, “Ja znam šta je najbolje za tebe”.

Taman kada primetite da sve ide loše, kada počnete da preispitujete čitavu vezu, onda kreće love bombing. Ta osoba je ponovo onakva kakva je bila, ponovo vam izgleda da je sve u redu, pa odustajete od svoje namere. Svaki manipulator zna kada vas je doterao do ivice. Onda će se povući i to je deo njihove zamke kojom nastavljaju da vas manipulišu.

Takođe, osoba koja vas gaslajtuje će probati i da vas odvoji od vama najbližih ljudi. Primetićete da nemate vremena za prijatelje kao ranije, da se jedva čujete sa vašim bližnjima. Možda vam manipulator neće zabraniti da se viđate sa drugima, ali će negativno reagovati na sve vaše prijatelje i govoriti da oni imaju nešto protiv njega.

Kako izaći iz ovakvog odnosa

Upravo tako što ćete sa nekim pričati o svojim osećanjima i viđenjem situacije, a da to nije vaš partner. To mogu biti vaši prijatelji, porodica, psihoterapeut. Tako ćete ponovo izgaditi poverenje u sebe. 

Ako prećutkujete da kažete nešto prijateljima kada vas pitaju kako vam je u vezi, jer znate da im se neće svideti to što imate da kažete – ovo može biti znak da ste gaslajtovani. Ako niste u stanju da sa bilo kim pričate – pišite beleške, vodite dnevnik, gde ćete napisati kako se osećate.

Tek kada sasvim osvestite sa kim ste u vezi i kakva je to osoba, bićete u stanju da iz tog odnosa izađete. Stvari su daleko komplikovanije ako ste u braku sa manipulatorom i imate decu. Tada je neophodno da zatražite podršku vaših bližnjih, po mogućstvu i državnih institucija kako biste se osigurali, ako je to potrebno.

Naslovna fotografija: instagram.com/kierstinjone

Jovana Petković

Comments