Među brojnim poznatim psihološkim igrama, koje uništavaju ljubav i pretvaraju odnos u odigravanje konflikata, kompleksa, strahova i modela, koje nikada ne rezulitra oslobađanjem od sputavajućih obrazaca, već ih samo utvrđuju, u poslednje vreme izdvaja se igra čuvanja položaja moći, koja je dobila naziv gejtkiping i koju žene igraju češće nego muškarci.

Položaj moći u odnosu znači da ste vi dominantni, a partner vam je podređen. Čak i ako to uopšte tako ne izgleda, ni vama, ni drugima, možda ovu igru igrate potpuno nesvesni onoga što činite, jer ste tu igru usvojili i identifikovali sa svojom partnerskom ulogom u primarnoj porodici. Onaj ko ima moć, ima i odgovornost, ali je njome preopterećen. Potrebno vam je da se rasteretite, ne uspevate da hendlujete milion stvari odjednom, zalažete se za ravnopravnost i podelu poslova u partnerskom odnosu. Ali, umesto da partneru prepusitite zaduženja koja ste mu dodelili i koja on želi da preuzme, vi ga neprestano u tome ometate, obeshrabrujući i obezvređujući njegov napor.

Kako to izgleda u praksi

Napravite spisak potrepština i partner ode u nabavku, a kad vam donese šta ste naručili, vi imate primedbu na skoro svaku stavku. Krompir nije dovoljno krupan, jabuke su smežurane, šargarepe su suviše tanke, kafu je trebalo da kupi u pržionici, a ne u marketu, jogurt nije onaj koji vi volite… Ili, partner pere sudove, ili sprema večeru, ili uključuje mašinu, a vi ne možete da ga pustite da to obavi na svoj način, nego ga stalno preslišavate i šizite što je zaboravio da stavi omekšivač, ili što ne ispira sudove hladnom vodom (da sijaju), ili stavlja premalo ili previše začina u hranu… Na ovaj način stavljate do znanja partneru da nije dorastao tom zadatku i dajete sebi važnost – uradili biste vi to sami, ali ne stižete, jer ste preopterećeni, pa morate da tolerišete nespretnosti. Tražite pomoć, štaviše, tražite da on preuzme neke poslove na sebe, ali onda niste u stanju da ih prepustite, nego pokušavate da nadgledate i kontrolišete to što on radi, jer želite da on to obavi onako kako biste vi – jer je to najbolji način.

Zašto to radite

U redu, partner možda nema iskustva u nekim poslovima, ali ako mu dozvolite da ih preuzme i da ih usvoji kao svoje zaduženje, naučiće. Shvatiće da može da nađe lepši i krupniji krompir i šargarepu, ako malo prošeta po pijaci, da ih može nabaviti i po manjoj ceni, ako ih kupuje od proizvođača, a ne od nakupaca, otkriće da sudovi prijatno škripe kad se na kraju isperu hladnom vodom i setiće se da stavi omekšivač, jer voli kako mu miriše odeća i posteljina. Naučiće da sprema neka jela koja voli i spremaće ih dobro posle malo eksperimentisanja i uvežbavanja, ako ga ostavite na miru. Zaista nije velika filozofija ići u nabavku, prati sudove i veš i spremati hranu, samo zahteva malo prakse.

Comments