Nostalgija je sada najveći modni trend. Milenijalci se drže devedesetih, ali zato generacija Z obožava modu s početka dvehiljaditih. I ne možemo da se ne zapitamo koja je fora sa tim? Da li nam je toliko ponestalo ideja da moramo da se vraćamo u dvehiljadite? Da li će moda sad samo da reciklira stare trendove? I kako uopšte Y2K fashion može da se zove vintage? Mi milenijalci smo odrastali u modi dvehiljaditih i osećamo se izuzetno staro kada neko to naziva vintage.

Da bismo razumeli šta se zbiva, moramo razumeti da je ta generacija odrasla sa telefonima u rukama i da predstavlja prvu takvu generaciju. Milenijalcima tehnologija nije uključena u živote od njihovog rođenja, generaciji Z jeste. Šta to ima za posledicu? Modni trendovi su počeli brzo da se menjaju, pre svega zbog uticaja kapitalizma, jer više nije samo sezona proleće/leto, jesen/zima, sada su nove kolekcije na svakih nekoliko nedelja. E, pa spremite se, jer će generacije koje dolaze to dodatno ubrzati i upravo to i vidimo sa Y2K modom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 2000s Anxiety (@2000sanxiety)


Milenijalci su vratili u modu devedesete koje su godinama unazad bile trend zbog tog nostalgičnog osećanja, podseća ih na estetiku njihovog detinjstva. Slična priča je sa generacijom Z. Njoj su devedesete isuviše daleko, jer tada još nije bila ni rođena. Moda dvehiljaditih im jeste udaljena, ali i bliska, jer su upravo to godine njihovog detinjstva.

Pročitajte i ovo: Da li treba da se plašimo generacije Z?

Mada, nije stvar ovde ni samo u detinjstvu. Kada želimo da sagledamo jednu generaciju, moramo uzeti u obzir i faktore u kojima je ta generacija odrastala. Na našim prostorima je devedesete i dvehiljadite obeležila politička nestabilnost, a ona veoma utiče na modu. Naravno, mi kao zemlja ne možemo imati preveliki uticaj na modu, jer trendove uglavnom diktiraju zapadnjačke države, te ako želimo da vidimo u čemu je stvar sa određenim trendom – moramo da analiziramo šta se tim generacijama dešavalo.

Tu, pre svega, mislimo na SAD koje su devehiljaditih bile u svom zlatnom dobu. Dakle, tad imamo Sex and the City, seksualne slobode, popularna je izražena ženstvenost, država je manje-više ekonomski stabilna. I ako ima potresa, nisu ni izbliza kao oni što su danas. Tu dolazimo do ključa zašto generacija Z toliko voli Y2K modu. To nije samo doba nostalgije, to je doba stabilnosti. Danas je čitav svet nestabilan i izgleda da nailazi potres za potresom, počev sa epidemijom korona virusa, preko rata u Ukrajini, a sada imamo potencijalnu opasnost od nove svetske pandemije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 2000s Anxiety (@2000sanxiety)

I čitav svet oseća posledice tih potresa, doba u kome živimo je izuzetno neizvesno. U tom smislu uopšte nije čudno što ova generacija želi da se barem modom vrati u stabilnije doba, kada rata (barem u SAD-u nije bilo), a abortusi su se mogli slobodno obaviti, a Britney Spears nije doživela traume…

Pročitajte i ovo: Instagram vs TikTok: U čemu se to razlikuje pristup društvenim mrežama kod milenijalaca i generacije Z

Upravo prema ovome vidimo da, kada analiziramo modu, ne možemo da ne zađemo u analizu političke svetske situacije, jer moda jeste ogledalo društva. I svi ti trendovi u modi, koliko god delovali slučajno, tu su sa razlogom. Nije stvar samo u tome da generacija Z voli niski struk, plastičan nakit, gole stomake i sve što čini modu s početka dvehiljaditih, daleko je dublje od toga.

Naslovna fotografija: isntagram.com/2000sanxiety

Jovana Petković

Comments