Čuveni italijanski kreator Giorgio Armani, oblačio je glavne i sporedne likove, dobre i loše momke, u preko 200 filmova. Ovo je izbor od deset najupečatljivijih modnih momenata u deset izuzetnih filmova – koje svakako treba da pogledate, ako do sada niste.

American Gigolo (Paul Schrader, 1980.)

Richard Gere u ovom filmu igra “dečka za iznajmljivanje”. Julian Kaye obučen je elegantno i sofisticirano u svakoj sceni, a autfit ovog lika dizajnirao je Armani samo pet godina nakon što je osnovao svoju etiketu. Film mu je doneo međunarodna priznanja i lansirao je mušku modu na početku devedesetih – muškarci su želeli da budu obučeni kao on (a verovatno su razmišljali i o tome da biti žigolo nije baš tako lako, kao što su verovali). Sa košuljama izazovno otkopčanim do pupka, ležernim i udobnim odelima i kožnim kaiševima, Richard Gere je prosto bio oličenje savršenog spoja između italijanske mode i holivudskog glamura.

The Untouchables (Brian De Palma, 1987.)

Radnja se dešava u Čikagu u vreme prohibicije i u njemu se policajac sa neokrnjenom reputacijom (idealista, kraće rečeno), Eliot Ness (Kevin Costner), suočava sa velikim gangsterom Al Caponeom (Robert De Niro), presvlačeći se u nekoliko Armanijevih trodelnih odela (u poslednjem obračunu na krovu zgrade, nosi sivi ansambl, čiste linije, sa prslukom). Svojim izgledom predstavlja izrazitu suprotnost De Nirovim buntovničkim jaknama i lepršavim kravatama.

Goodfellas (Martin Scorsese, 1990.)

Osim što je ovo još jedan film u kome De Niro nosi jakne, ovo antologijsko delo je označilo početak saradnje između reditelja i kreatora – odlično su se razumeli i poštovali jedan drugog. Armani je obukao junake, tako da predstavljaju simbol njujorškog podzemlja (italijanskih mafijaša), a Scorsese je te iste godine snimio dokumentarni film “Made in Milan” o Armaniju, fokusiran na kreativni proces dizajniranja odeće. Od tada su Scorsese i Armani sarađivali mnogo puta.

Dark Knight (Christopher Nolan, 2008.)

U superherojskom blokbasteru, Christian Bale od glave do pete izgleda kao savršeni milionerski mogul, sa svojim odelima na dva dugmeta, jaknama sa našivenim okovratnicima i postavljenim ramenima i suptilnim svilenim kravatama. Armani je sarađivao sa kostimografkinjom Lindi Hemming, na usavršavanju izgleda junaka. Ponovili su saradnju za “The Dark Knight Rises” u kome (savršeno obučeni) igraju i Michael Caine, Gary Oldman, Joseph Gordon-Levitt.

Duplicity (Tony Gilroy, 2009.)

Zvezda filma Clive Oven je u ovaj projekat doveo Armanija – on je upoznao reditelja sa kreatorom na Milnaskoj nedelji mode, a stvari su se dalje odvijale svojim tokom. Kreator se savetovao sa kostimografom filma (Albert Wolsky) oko svakog komada odeće za Ovena. Svaki promišljeni detalj, od naočara do satova, nosi pečat zlatnog doba Holivuda.

Comments