Ponekad nam je jednostavno potrebna pauza od nepreglednog niza depresivnih vesti kojima smo svakodnevno okruženi, a jedan od najboljih načina da se od toga nakratko izolujemo jeste uživanje u fiktivnim avanturama kick-ass dama, koje inspirišu generacije širom sveta. Izdvojili smo nekoliko girl power serija koje možete pogledati baš u trenucima neraspoloženja, jer nesumnjivo poboljšavaju svačiji mood

Gilmore Girls (2000-2007, 2016)

Kad smo ih prvi put upoznali 2000. godine, Lorelai i Rory nisu bile tipične majka i ćerka kakve smo do tada viđali na malim i velikim ekranima. Budući da je razlika između njih samo 16 godina, njihov odnos je veoma prisan, prijateljski, ali ujedno ne zaboravlja majčinski autoritet. Energična, duhovita, zabavna Lorelai je majka kakvu mnoge generacije i danas priželjkuju, koja savršeno kombinuje prave vrednosti i aktuelnosti savremenog sveta u vaspitanju Rory, koja je odlikašica i stidljivi book worm, ali koja tačno zna šta želi da postigne u životu. One žive u šarmantnom mestašcetu punom čudnjikavih, ali dopadljivih likova koji međusobno perfektno koegzistiraju, pa se pripremite za velike doze smeha. Uz ovo, serija je prepuna referenci iz pop kulture, a ako ne znate koju knjigu sledeće da čitate – ne brinite, Gilmore Girls će vam ponuditi veći broj predloga.

Jane the Virgin (2014-2019)

Ovo je satirična telenovela koja prati dogodovštine Jane Villaneve, religiozne 23-godišnje device koja slučajno postaje trudna (nećemo vam reći kako, ali nije na uobičajen način). Nakon što je saznala da je otac njenog deteta, bogati vlasnik hotela Rafael Solano, preživeo rak i da mu je ovo verovatno jedina šansa da ima biološko dete, Jane odlučuje da rodi, uprkos tenziji koja se stvara između nje i njegog verenika – detektiva Michaela. Iako smo naveli da je ovo satirična telenovela, Jane the Virgin ne preza od bavljenja ozbiljnim društvenim temama kao što su abortus, tinejdžerska trudnoća, klasa i imigracija, ali to čini uz jedinstveni, prekomerni humor. Iako se mnogo toga dešava što joj može poljuljati samopouzdanje, Jane ne odstupa od svojih ubeđenja, što je čini inspirativnom figurom za mnoge naraštaje. 

Pročitajte i ovo: 10 serija koje možete da bindžujete ovog leta

Veronica Mars (2004-2007)

Ova tinejdžerska neo-noir drama fokusira se na, pogodili ste, Veronicu Mars, srednjoškolku i part-time privatnu istražiteljku u fiktivnom gradu Neptun u Kaliforniji. Nakon ubistva njene najbolje prijateljice Lilly, Veronica, uz pomoć svog oca detektiva, kreće u potragu za njenim ubicom, iako to znači da će napustiti svoj bezbrižni tinejdžerski život kao jedna od popularne dece. Pored ovoga, Veronica se bori i sa svojim demonima. Nakon što je drogirana i silovana na jednoj žurci, ona većinu svog vremena provodi pokušavajući da ponovo uspostavi kontrolu nad svojim životom. Ona ne traga za odgovorima, ona ih zahteva, odbijajući tradicionalni koncept ponašanja žrtve. Veronica nije jedina žena u Neptunu koja ruši stereotipe. Njena nova prijateljica, tech genije Cindy Mackenzie, koristi svoje impresivne sposobnosti za hakovanje kako bi pomogla Veronici u njenoj potrazi za ubicom. 

Orange is the New Black (2013-2019)

Delimično zasnovana na istoimenim memoarima Piper Kerman i njenom iskustvu u ženskom zatvoru, serija prati Piper Chapman nakon što je osuđena na 15 meseci zatvora jer je nosila drogu za svoju bivšu devojku krijumčarku Alex Vause. Zločin se desio deceniju pre Piperine osude, a od tada je postala građanka koja poštuje zakon, sa stabilnim poslom i verenikom Larryjem. Međutim, serija se ubrzo širi i na više od problema koji zatvorski život ima po Piperinu privilegovanu svakodnevicu, upoznajući nas sa velikim brojem žena koje upoznaje iza rešetaka. Orange is the New Black je hvaljena zbog prikaza rase, seksualnosti – a ljubavni trougao koji čine Piper, Larry i Alex je jedan od prvih TV prikaza seksualne fluidnosti. Pored toga što serija pleni ženama svih puti i fizičkih karakteristika, ona humanizuje i nevidljivu zatvorsku populaciju, istražujući tragične prošlosti diverzivnih zatočenika.   

Jessica Jones (2015-2019)

Ova Marvelova Netflix serija prati bivšu superherojku koja otvara svoju detektivsku agenciju u Njujorku. Jessica Jones nije tipična plemenita superherojka. Ona beži od svoje mračne prošlosti, boreći se sa posttraumatskim stresnim poremećajem dok pokušava da napravi karijeru kao privatna detektivka. Uz ovo, Jessica “spas” pronalazi u prekomernim količinama alkohola, jer u prošlosti jednom prilikom nije uspela da učini dobro delo, pa sebe mrzi još više. Inspirisana noir filmovima 1940-ih, serija je mračni prikaz sveta koji nije tipičan za Marvel ostvarenja, a dotiče se i tema kao što su zavisnost, silovanje, ubistvo. Čak ima i dosta krvi, što definitivno ne liči na MCU. Serija je stekla veliku popularnost, a mi držimo fige da ćemo Jessicu Jones videti i u budućim ostvarenjima MCU.

Pročitajte i ovo: 8 filmova o kraljevskim porodicama za maksimalnu dozu “buržoaske intrige”

Buffy the Vampire Slayer (1997-2003)

Ova serija nesumnjivo važi za jedan od stubova pop kulture kasnih devedesetih, inspirisavši novu generaciju kick-ass devojaka i postavši revolucionarna na više polja. Naizgled, Buffy Summers je tipična tinejdžerka, ali živi dvostrukim životom, jer je ujedno i ubica vampira. Serija je puna jakih ženskih likova – i dobrih i zlih – od Buffyne stidljive, superinteligentne prijateljice Willow do nepredvidive Drusille. Serija je bila TV pionir i u prikazu lezbijske veze između Willow i Tare, iako televizijska mreža nije dozvoljavala režiseru Jossu Whedonu da prikaže bilo kakav vid fizičke intime između devojaka. Buffy the Vampire Slayer je bila progresivna i što je njihovu vezu predstavila na isti način kao i one drugih parova. 

Girls (2012-2017)

Serija prati književnicu u povoju, Hannahu Horvath i njene prijateljice Marnie, Jessu i Shoshannu kako pokušavaju da uspeju u realnom svetu – prema istinitim izazovima i turbulencijama iz života glumice Lene Dunham (koja i tumači protagonistkinju Horvath). Lena ova iskustva opisuje život u dvadesetim kao “jednu greška za drugom”. Serija, nažalost, nije savršena, ali, iako Hannah možda nije “glas generacije”, Girls poseduje mnogo toga dobrog – odlično prikazuje uvrnute trenutke u toku seksa za jednu noć do portage za poslom – i sve to radi na ujednačeno duhoviti način. Bavi se i temama abortusa, seksualnog uznemiravanja i seksualno prenosivih bolesti. Iako često skreće sa predodređene putanje, Girls u svojoj srži je priča o devojkama. 

Naslovna fotografija: instagram.com/marvelsjessicajones

Dušan Veselinović

Comments