Glazed donut ten je beauty trend koji je već neko vreme aktuelan, a njegova popularnost ne opada. Lice iza ovog trenda je Hailey Bieber, čiji nas prirodan, nude ten inspiriše već nekoliko sezona.

Ali, šta je tačno glazed donut ten? I po čemu se razlikuje od “staklene” kože iz K-beauty industrije? Cela ideja je da proslavite prirodnu lepotu svoje kože. Manje se radi o usavršavanju, a više o negovanju; fokus je na poboljšanju tena, umesto na prikrivanju nedostataka.

Glazed donut podrazumeva korišćenje manje, ali više strateških proizvoda za postizanje zdrave kože. S druge strane, rutine za staklenu kožu, poznato je, obično uključuju čak 10 proizvoda ili više. Dok oba pomenuta trenda daju prioritet hidrataciji, glazed donut ten uključuje još jedan beauty postupak: slugging.

Ako imate masnu kožu, ovo možda nije za vas, jer okluzivi mogu biti preteški i začepljuju pore. Isto važi i za one sa problematičnim tenom, jer će dodavanje okluzivnog sredstva izazvati više štete nego koristi. Glazed donut je najbolje probati kad vam se koža oporavlja i traži vlagu, na primer, nakon hemijskog pilinga.

Glazed donut ten: Kako da ga postignete

Prvi korak: Očistite kožu

Dvostruko čišćenje se preporučuje ako želite da dobijete glazed donut ten. Korišćenje sredstva za čišćenje na bazi ulja prvo će ukloniti šminku, SPF i prljavštinu, a sredstvo za čišćenje na bazi vode kao drugi korak čisti znoj i ostatke nečistoća.

Odlučite se za nežna sredstva za čišćenje bez mirisa kako bi vam koža bila zdrava. Prekomerno čišćenje je može lišiti prirodnog pH i barijere, a da biste postigli glazed, pH vaše kože mora biti pravilno izbalansiran. Možete koristiti sredstvo za čišćenje na bazi pilinga, koje će omogućiti proizvodima koji slede da se lakše apsorbuju.

Drugi korak: Nanesite proizvod za hidrataciju

Kad ste sveže očišćeni, nežno tapkajte lice tako da ostane vlažno, a ne potpuno suvo. Najbolje vreme da primenite proizvode za hidrataciju je tokom tog zlatnog minuta: kad izađete iz tuš-kabine ili obavite nežno pranje toplom vodom – kad su vam pore otvorene i prihvataju serum po vašem izboru.

Hijaluronska kiselina ima tendenciju da bude zlatni standard, iako se niacinamid takođe može pohvaliti umirujućim i hidratantnim svojstvima. Ovaj korak je ključan za glazed donut ten.

Treći korak: Tretirajte kožu (ako je potrebno)

Ako imate nekoliko bubuljica, najbolje je da ih pokrijete flasterima za uklanjanje akni kako biste ih uklonili bez dodatnog pogoršanja. Međutim, ako koristite druge koncentrisane tretmane u svojoj rutini – retinol, vitamin C i kiseline – sačuvate ih za drugi put.

Četvrti korak: Zadržite vlagu

Potražite okluzivno sredstvo koje odgovara vašem tipu kože i nije previše neprijatno. Hidriraće vašu kožu dok spavate, ali ako ste naneli previše, u redu je da uklonite malo pre spavanja – samo ga ostavite na koži najmanje 10 minuta.

Ako želite da postignete glazed donut ten tokom dana, a gore navedene opcije su preteške, ulja za lice su idealna zamena. Ipak, takođe ćete morati da koristite odgovarajuće za svoj tip kože. Na primer, lagana ulja sa balansirajućim svojstvima su namenjena koži sklonoj aknama kao i masnoj, dok će teška ulja biti od koristi onima koji su suve kože.

Peti korak: Nega usana

Kao završni šlag na torti (ili glazura na krofni), hranljivi proizvod za usne će vam dobro doći da upotpunite rutinu. Pre spavanja, nanesite masku za usne preko noći. Za mekane usne tokom dana, posegnite za omiljenim balzamom, sjajem ili uljem za usne.

Pročitajte i ovo: Skincare trendovi koje ostavljamo u prošlosti: Šta je u beauty svetu prevaziđeno?

Naslovna fotografija: instagram.com/haileybieber

Božica Luković

Comments