Koji stil je poznat po svom jednostavnom, svedenom dizajnu i elegantom izgledu koji i danas izgleda jednako moderno kao i pre pola veka? Da, da iako ti možda ne pada na pamet reč, stolice i sofe sigurno da, i upravo, reč je o mid-century dizajnu iliti dizajnu sredine XX veka, koji je najčešće ono na šta pomislimo kada kažemo retro. Retro nikada nisu recimo 20-e godine XX veka, već na tu reč gotovo instant asociraju 50-e i 60-e i upravo one su i donele vrhunski nameštaj i dizajn koji nije bio popularan samo tada već i decenijama kasnije.

Ovaj stil dizajna enterijera je nastao nedugo posle Drugog svetskog rata i zamenio “zlatnu eru” koja je bila toliko popularana sredniom 30-ih. Novo posleratno vreme donelo je i nove potražnje i mid-century stil se, pogotovo sa ove distance, ispostavlja kao mnogo više od nameštaja i dekora u enterijeru, već se ovaj termin odnosi i na arhitekturu, umetnost i književnost, a u našem lokalnom iskustvu podseća na jedan celokupni period poznat kao zlatno doba Jugoslavije.

Danas, iako imamo smernice u glavi kako bi to sve trebalo da izgleda kada preuređujemo stan ili ubacujemo elemente u ovom duhu, budući da ne samo što verovatno imamo dobro razrađene moodboardove, već imamo i živo iskustvo sa takvim elementima i nameštajem, s obzirom na to da je Jugoslavija bila jedan od glavnih proizvođača ovakvog nameštaja pa nam je svima u kućama još uvek tu i tamo restaurirana ili ne stolica iz 60-ih, ipak potrebno je par saveta za dekorisanje ovakvog ambijenta i njegovo kopiranje za savremeni stan.

Inspiracija i karakteristike ovakvog nameštaja

Ovaj stil je izrastao iz postulata modernističkog dizajna s početka XX veka uključujući i Internacionalni i Bauhaus pokret. Koristeći se tim dizajnerskim načelima i rečnikom, ali uz nove tehnologije, materijale, estetiku i potražnje novog sveta posle Drugog rata, dizajneri su imali priliku da pripreme i predstave novi stil. Treba imati na umu i to, da je ovaj stil umnogome zasnovan na velikim migracijama u urbane centre, koje su se dogodile posle rata, i da je u tom maniru ovo krajnje prilagodljiv nameštaj, manjih dimenzija i ne previše ekstravagantan, da bi mogao da stane neometano u manje životne prostore u kojima su ljudi od tada pa nadalje počeli da žive.

Ako bi trebalo odabrati glavne karakteristike ovog dizajna, a samim tim i nameštaja, ključne reči po kojima se on može prepoznati su definitivno: organski, jednostavne forme, funkcionalan, demokratski (u smislu dizajniran za sve), i onaj koji nekada ispunjava i više fukncija.

Comments