Grandž se vezuje za buntovništvo, tamne boje, Nirvanu, devedesete. I to je dobar opis ovog stila. Grandž podrazumeva da se oblačite pomalo nemarno, ali samo tako izgleda, jer su kombinacije često veoma pažljivo izabrane. Danas imamo stilova više nego ikad, upravo zbog nostalgije za prošlim godinama, a devedesete su obeležene baš grandž stilom.

No, grandž se promenio, sada je prilagođen trenutim trendovima i sa tim miksom se dobija veoma kul kombinacija. Uz grandž ćete pokazati svoju atuentičnost, oštrinu, kao i osećaj za stil. Kod ovog stila nam se najviše dopada to što istovremeno može biti nežan i grub – kao, na primer, čipkasti bralette sa kariranom majicom i farmericama i martinkama, ili cvetna haljina sa starkama i bordo karminom.

Na sledećim fotografijama ćete videti kako grandž koketira sa različitim stilovima, pa se time dobija jedinstveni spoj.

Za grandž su karakteristične farmerice sa visokim strukom, crne cipele, po mogućstvu martinke, starke. Uz ovu kombinaciju će se odlično slagati šarena bluza kao što je na fotografiji. Ovaj stil je i u detaljima, kao što su kaiš ili crna ogrlica, kao i boja kose.

O ovome pričamo kada kažemo da je grandž kul. Devojka na fotografiji je obučena kao da je izvukla prve stvari iz ormara koje su joj bile pod rukom, a opet sve izgleda tako dobro, savršeno uklopljeno. To nam se najviše i dopada kod ovog stila – ne morate previše razmišljati o tome šta ćete obući, a opet ćete imati veoma dobre, neobavezne kombinacije.

Ako želite da se oblačite na ovaj način, onda treba da birate odeću u crnoj, beloj, bordo i braon boji, jer uglavnom dominiraju tamne nijanse. Ova fotografija je pravi dokaz kako je lako obući se u grandž stilu. Crna suknja, crna košulja, edgy šminka i nakit – to je sasvim dovoljno da postignete efekat kakav ste želeli.

Kada govorimo o grandžu, ne možemo da izostavimo i karirane šare. Sve može biti karirano – oversized otrcane košulje, pantalone. Sa kariranim ne možete pogrešiti. Još bolje će izgledati ako imate dodatni rok detalj, kao što je lanac na pantalonama i, naravno, neizostavne crne cipele.

Za grandž nisu toliko tipični kožni odevni predmeti, kao što su kožne jakne ili pantalone – to je više u metal stilu. Za ovaj način oblačenja se više vezuje teksas. Teksas farmerice jakne, košulje. Cilj je da postignete upravo takav look kao da vas baš briga kako ćete izgledati, jer takvo buntovništvo i autentičnost jeste tipično za grandž.

Ovo je prilično kul stil, naročito danas kada je prošao kroz izmene i kada se lako kombinuje sa drugim stilovima. Svejedno, grandž će uvek ceniti alternativci i ljubitelji jačeg zvuka.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments