Ako su bezuslovna ljubav i bezgranično prihvatanje ono čemu težite u vezi, verovatno ste već doživeli da se osećate kao da živite u paralelnoj realnosti u kojoj ste – sami. Koliko god želeli i uspevali da se sa nekim povežete na nivou duše i bića, odnos i dalje mora da se odvija i gradi na nivou ega. Granice prihvatanja su neophodne – ako prihvatate sve, možete završiti u toksičnom ili jednostarnom odnosu u kome vas partner uzima zdravo za gotovo, ne vodi računa o vašim osećanjima i iskorišćava vašu velikodušnost. Takođe, ako ste sitničavi i ne tolerišete sitne mane, možete se naći u paralelnoj realnosti previsokih standarda i očekivanja.

Radi se o tome da znate i odlučite šta vam je najvažnije u vezi i koje osobine partnera najviše cenite – i da oko toga ne pravite kompromise.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)


Najčešće, granice prihvatanja se odnose na nedoslednost, nerazumevanje, nepoštovanje i suprotstavljene vrednosti. Ako se vaše bezuslovno prihvatanje proteže na ove stvari, postaćete žrtva, a ako je spisak stvari koje ne možete da prihvatite i tolerišete mnogo duži, ostaćete sami.

Projektovanje loših iskustava iz prethodne veze može upropastiti novu vezu, jer vas sprečava da vidite novu osobu u pravom svetlu – posmatrate je kroz prizmu svega lošeg što ste doživeli sa bivšim. Tako sebi uskraćujete šansu da formirate zdrave granice prihvatanja i vaši strahovi i neisprocesuirana osećanja preuzimaju igru. Loše iskustvo vam može poslužiti da shvatite gde treba da postavite granice, ali vam može i zamagliti rasuđivanje i navesti da se osećate kao da vas niko ne razume i da ne možete da nađete nikog normalnog.

Pročitajte i ovo: Granice koje ćete pregaziti u prijateljstvu sa povlasticama

Gde da postavite granice prihvatanja u vezi

Nemojte tolerisati nedoslednost

Nedoslednost je prilično jasan znak da na nekog ne možete da se oslonite i računate na njega na duge staze. U neobaveznoj vezi, to nije neki problem, ali ako želite ozbiljnu vezu, neko ko daje obećanja i pravi sa vama dogovore koje ne ispunjava, pojavljuje se samo kad njemu odgovara (a zatim se danima ne javlja), nije osoba sa kojom ćete moći da izgradite stabilan odnos.

Nerazumevanje i loša komunikacija

U vezi se komunikacija produbljuje, kroz obostrano ulaganje u nastojanje da jedno drugo razumete, pravite kompromise i rešavate probleme. Komunikacija je uslov da se dobro upoznate i dođete do razumevanja i kada je ona loša (površna, neiskrena, povređujuća), morate da tumačite partnerova ponašanja i pretpostavljate šta misli i oseća. Kada osećate snažnu emocionalnu povezanost, veoma ste senzibilisani i intuitivni, pa će vam ovo često uspevati. Ali pošto ne možete da čitate misli, koliko god senzitivni bili, nedostatak povratnih informacija će vas mučiti i vaša tumačenja će vas dovesti na klizav teren. Radeći sav emocionalni „posao“ u vezi, na kraju ćete se osećati sami i odsečeni od partnera, koji vam se ne otvara i sa kojim ne možete da ostvarite bliskost za kojom čeznete.

Postavite granice prihvatanja kod nepoštovanja

Kada primetite da vas druga osoba ne poštuje i kažete šta vam smeta, a ona ne promeni svoje ponašanje, tu morate postaviti granice prihvatanja. Nepoštovanje je sve ono što deluje suprotno od uvažavanja vašeg mišljenja i osećanja, pokazivanja interesovanja za vas i vaš život, pažljivo slušanje i razumevanje. Kada vas neko olako shvata, govori vam da nema razloga da se tako osećate, ismeva vaše strahove i odbacuje vaše stavove bez razmatranja, ne treba da se trudite da budete uverljiviji i da bolje objasnite sebe – to je nepoštovanje i nema veze sa vama, nego sa ponašanjem i stavovima druge osobe, koja se verovatno i prema drugima ponaša bez poštovanja, snishodljivo ili arogantno (obratite pažnju na to).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Suprotstavljene vrednosti i granice prihvatanja

Kada su vrednosti u pitanju, tu nema pregovora. Postavite svoje standarde i držite ih se čvrsto. Ne treba da pokušavate da prihvatite i tolerišete nepoštenje, laganje, manipulaciju, pakost, surovost. Ako vam je najvažnije da je neko dobar čovek, vrlo brzo ćete shvatiti ako osoba sa kojom se zabavljate to nije. To može biti užasno otkriće, ako ste već veoma zaljubljeni i može vas provesti kroz pakao bezuslovne ljubavi, ali to je dragocena lekcija koja će vas naučiti da nikada više ne pravite kompromise sa svojim vrednostima.

Nezdrave granice prihvatanja koje dolaze iz nerealnih očekivanja

Ako u vezu ulazite sa nerealnim očekivanjima, jedino što realno možete očekivati je da budete razočarani. A romantična očekivanja su često nerealna i dovode do nezdravih granica prihvatanja. Možete odbaciti realno kvalitetnu, stabilnu, odgovornu i dobru osobu, zato što se ne ponaša viteški kao što očekujete – razmislite dobro o nivou zaštite koji tražite u vezi i o tome koliko ste samostalni i zreli. Partner može i treba da vas podrži i da vam pomogne, ali ne treba da vodi vaše bitke, vi ste odgovorni za sebe. Možete smatrati da ste nesrećni i neshvaćeni, jer očekujete da druga osoba pročita vaše misli i oseti vaša osećanja (već smo pomenuli opasnosti tumačenja i nedostatke visoke senzibilisanosti) i biti uvređeni ako vam ona kaže da ste razmaženi (razmislite na koji način to može biti istinito, još bolje, razmislite o tome zajedno).

Možete imati određene (pozitivne) pretpostavke o nekome, pre nego što ga dobro upoznate, a onda ćete se svakako razočarati, kad se ispostavi da on nije neko koga ste vi izmislili, već realna osoba, sa svojim kvalitetima i manama.

Najbolje što možete učiniti kada nekog tek počnete da upoznajete, jeste da ništa ne očekujete i da budete prisutni i obraćate pažnju – slušajte kad govori, posmatrajte njegov neverbalni govor, zapažajte njegove postupke. U svaku novu interakciju uđite sa novom perspektivom, ne dozvoljavajući da vas prošla negativna iskustva uslovljavaju. Budite svesni svojih vrednosti i postavite granice prihvatanja svemu što vas obezvređuje. Znajte šta vam je najvažnije i dajte sebi dovoljno vremena da nekog upoznate i vidite ima li dovoljno kvaliteta, zbog kojih ćete preći preko nekih sitnih mana i iritantnih navika.

Pročitajte i ovo: Osnovne granice koje treba da postavite u svojim vezama

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments