Postoji razlika između stvari koje u vezi prihvataš i tolerišeš i onih koje trpiš, u nadi da će se promeniti, a niti se one menjaju, niti ti uspevaš da ih prihvatiš. Zapravo, to neprihvatanje je vapaj samopoštovanja – duša ti poručuje da ne pristaje da bude kinjena i punjena gorčinom i zloupotrebljavana opraštanjem, odnosno nemogućnošću da nešto stvarno oprostiš, jer to nešto ne prolazi i ne nestaje, nego se ponavlja i nastavlja.

To iscrpljuje mentalno i emotivno, uništava ljubav i lagano je pretvara u tugu zbog svega što je mogla da bude, a nije. Naravno, ako si svesna nepodnošljivih osobina svog partnera i odlučila si da ga trpiš, imaš svoje razloge i oni nikome i ne moraju da budu dobri osim tebi. Ali ako nisi svesna da te partner ugnjetava, nego trpiš neka njegova ponašanja i osobine jer si navikla, jer veruješ da će biti bolje, ili ti je to prosto postalo normalno, trebalo bi da se preslišaš i zabrineš za svoje emotivno zdravlje.

Beži od odgovornosti na sve načine

On je rastrzan i ne stiže na sto strana…osim što on zapravo svojom razuzetošću izmiče svima i svakome šalje poruku da ne može na njega da računa. Zauzetost mu je odlična odbrana od prihvatanja odgovornosti koje uopšte ne smetaju nekome ko je pouzdan i ko ti rado izlazi u susret i želi da ti pomogne i olakša život.

Dakle, on ne može da preuzme na sebe ni jedan zadatak (ni usputno, a kamoli trajno) – ako ga zamoliš da usput plati račune, reći će ti da nije siguran da li će uspeti (i neće ih platiti, kako bi osigurao da sledeći put to ne tražiš od njega), u povratku s posla neće stići da kupi hleb, pa ćeš morati da trkneš do prodavnice – i uopšte stalno će mu sitni zadaci biti neizvodljivi i pokazivaće koliko ga opterećuju kad je i onako već preopterećen.

Možda on ne ume da se organizuje, ali možda ne bi umeo ni da ima upola manje obaveza, jer prosto mrzi obaveze, ili oseća da ga oni koji ga zamole za neku uslugu iskorišćavaju. Koja god slabost karaktera ili emotivna zakinutost bila u pitanju, sa nepouzdanim tipom možeš jedino da budeš u neobaveznoj vezi. On ti izlazi u susret samo kad je dobro raspoložen i nije mu teško, a kad njemu nije ni do čega, uopšte ga ne zanimaju tvoje potrebe – na duže staze to neće voditi nikuda.

Comments