Uređivanje biblioteke može biti uzbudljiv i kreativan proces, ali i pun zamki koje mogu uticati na konačni rezultat. Često se fokusiramo samo na knjige, zaboravljajući da police mogu biti mnogo više od mesta za skladištenje naših omiljenih naslova. One su prilika da izrazimo svoj stil, stvorimo vizuelno primamljiv prostor i ispričamo priču o sebi kroz pažljivo odabranu dekoraciju. Međutim, na tom putu, mnogim entuzijastičnim dekoraterima se potkradaju greške koje mogu narušiti harmoniju i funkcionalnost prostora. 

Ovu su najčešće greške pri dekoraciji polica za knjige

Isključivo korišćenje knjiga

Police prepune knjiga, bez ijednog drugog detalja. Monotono, zar ne? Iako su knjige glavne zvezde vaše biblioteke, uključivanje drugih elemenata može značajno da unapredi estetiku prostora. Razbijte jednoličnost dodavanjem biljaka, umetničkih dela ili dekorativnih predmeta. Ovim malim dodacima unećete život i posebnost u vaše police, stvarajući vizuelno primamljiv i šarmantan kutak.

Mešanje previše materijala

Budite oprezni kad kombinujete različite materijale na svojim policama. Iako raznovrsnost može biti uzbudljiva, preterivanje može dovesti do haotičnog i neskladnog izgleda. Ključ je u pronalaženju ravnoteže – odaberite dva do tri materijala koji se međusobno dopunjuju i držite ih se. Na taj način stvorićete kohezivnu i elegantnu estetiku koja će vas oduševiti svaki put kad pogledate svoju policu sa knjigama.

Pogrešne veličine predmeta

Zamislite police sa ogromnim vazama i sićušnim knjigama – nešto tu ne izgleda kako bi trebalo, zar ne? Razmera je ključna kad je u pitanju stilizovanje polica. Vodite računa o proporcijama predmeta koje postavljate i uverite se da se uklapaju u sveukupni izgled. Preveliki ili premali predmeti mogu narušiti vizuelnu harmoniju i ostaviti utisak neravnoteže. Pažljivim odabirom predmeta odgovarajuće veličine, stvorićete skladan i privlačan prostor.

Održavanje jedne dimenzije

Jednodimenzionalno uređenje polica? Ne, hvala. Umesto da sve predmete poređate u savršene redove, igrajte se sa dubinom. Postavite neke knjige vertikalno, a neke horizontalno. Dodajte predmete različite visine i teksture. Stvaranjem vizuelne dubine, vaše police će oživeti i postati mnogo zanimljivije. Budite kreativni i eksperimentišite sa rasporedom – rezultati će vas oduševiti!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Samantha (@bookreststop)

Nepažnja prema pozadini polica

Ah, često zaboravljamo na zadnji deo polica, zar ne? Ali, verujte nam, to je propuštena prilika! Umesto da ostavite prazan prostor, razmislite o dodavanju tapeta ili boje koja će se isticati iza knjiga i dekorativnih predmeta. Ovaj jednostavan trik može potpuno transformisati izgled polica, dodajući dubinu, dimenziju i šarm. Zato, sledeći put kad ih budete uređivali, ne zaboravite na zadnji deo – mogao bi postati vaš tajni adut!

Preblizu postavljeni predmeti

Prenatrpane police? Veliko ne-ne! Kad su predmeti previše zbijeni, teško je ceniti lepotu svakog pojedinačnog komada. Ostavite dovoljno prostora između knjiga i dekoracija kako bi svaki element mogao da “diše”. Ovaj prazan prostor, poznat i kao “negativan prostor”, ključan je za stvaranje vizuelne ravnoteže i harmonije. Zato, oduprite se iskušenju da natrpate i umesto toga prihvatite moć praznine!

Preterano uređena polica

I na kraju, zapamtite – manje je više! Preterano stilizovanje polica može biti kontraproduktivno. Umesto da pokušavate da ugurate što više dekorativnih predmeta, usredsredite se na odabir nekoliko ključnih komada koji će istaći vašu ličnost i stil. Prepune police mogu delovati haotično i odvraćati pažnju od lepote kolekcije. Budite selektivni, ostavite prostora da vaši omiljeni predmeti dođu do izražaja. Na kraju krajeva, vaša biblioteka treba da bude vaš odraz, a vi sigurno niste prenatrpani i haotični.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Myquillyn Smith (@thenester)

Pročitajte i ovo: Načini da besplatno preuredite svoj dom

Naslovna fotografija: instagram.com/thenester

Nikola Gudelj

Comments