Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Promocija novih destinacija: Avio-karte počev od 99 evra

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

Tri saveta za postojani tečni puder

1/3

Da, znate, ali koliko često praktikujete isceljujuću moć zagrljaja? Ljudi pohađaju seminare i edukacije, da bi naučili da se grle, da prime i pruže ljudsku, emotivnu i telesnu toplinu, da je razmene sa drugima i da se zbog toga osećaju srećno i zahvalno. Privijanjem druge osobe na grudi, spajamo naše srčane čakre i ako zagrljaj potraje, usklađujemo disanje i veoma intenzivno osećamo razmenu energije. To nas često gane, pa čak i rasplače, a pošto ne želimo da dođe do ganuća, trudimo se da zagrljaj držimo na konvencionalnoj talasnoj dužini – prosečno, zagrljaj traje tri sekunde, ali nama je potrebno mnoooogo više. Zapravo, zagrljaj je važan koliko i hrana i kad smo na dijeti, kad apstiniramo od grljenja, kapaciteti ljubavi nam “mršave” i na njihovo mesto dolaze neuroze, anksioznosti, duševni i telesni bolovi.

Čak postoji i standard, koji su odredili psiholozi koji su proučavali moć zagrljaja – potrebna su nam četiri zagrljaja dnevno za običan opstanak, osam zagrljaja za održavanje i 12 zagrljaja dnevno za lični razvoj! Da li iko od nas dostiže makar nivo opstanka?!

Pritom, ne misli se na zagrljaj od tri sekunde, nego na onaj duži, u kome se aktivira razmena energije, kao i lučenje oksitocina, hormona ljubavi. Zagrljaj postaje lekovit, kad traje 20 sekundi – tada ima terapeutski učinak na telo i psihu, jer oksitocin održava naše mentalno zdravlje, zadužen je za osećanje ravnoteže, stabilnosti, sigurnosti i smirenosti, jer svojim dejstvom raspiruje teskobu i strahove. Naravno, uz oksitocin idu i drugari dopamin i serotonin, hormoni sreće i zadovoljstva, koji nas preplavljuju iznutra, baš kao što nas preplavljuje toplina i blaženstvo u zagrljaju.

Editors choice