Otkrivamo: Kako da se UVEK osećaš kao boginja?

Tvoj Instagram će obožavati ovaj restoran! (Plus: Otkrivamo ti jela sa menija koja moraš da probaš!)

#BFFOREO: 5 stvari koje treba da uradiš sa svojom BFF ovog leta (Pobednički ADVERTORIJAL)

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Air Max revolucija uz the Spot

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

1/3

Da, znate, ali koliko često praktikujete isceljujuću moć zagrljaja? Ljudi pohađaju seminare i edukacije, da bi naučili da se grle, da prime i pruže ljudsku, emotivnu i telesnu toplinu, da je razmene sa drugima i da se zbog toga osećaju srećno i zahvalno. Privijanjem druge osobe na grudi, spajamo naše srčane čakre i ako zagrljaj potraje, usklađujemo disanje i veoma intenzivno osećamo razmenu energije. To nas često gane, pa čak i rasplače, a pošto ne želimo da dođe do ganuća, trudimo se da zagrljaj držimo na konvencionalnoj talasnoj dužini – prosečno, zagrljaj traje tri sekunde, ali nama je potrebno mnoooogo više. Zapravo, zagrljaj je važan koliko i hrana i kad smo na dijeti, kad apstiniramo od grljenja, kapaciteti ljubavi nam “mršave” i na njihovo mesto dolaze neuroze, anksioznosti, duševni i telesni bolovi.

Čak postoji i standard, koji su odredili psiholozi koji su proučavali moć zagrljaja – potrebna su nam četiri zagrljaja dnevno za običan opstanak, osam zagrljaja za održavanje i 12 zagrljaja dnevno za lični razvoj! Da li iko od nas dostiže makar nivo opstanka?!

Pritom, ne misli se na zagrljaj od tri sekunde, nego na onaj duži, u kome se aktivira razmena energije, kao i lučenje oksitocina, hormona ljubavi. Zagrljaj postaje lekovit, kad traje 20 sekundi – tada ima terapeutski učinak na telo i psihu, jer oksitocin održava naše mentalno zdravlje, zadužen je za osećanje ravnoteže, stabilnosti, sigurnosti i smirenosti, jer svojim dejstvom raspiruje teskobu i strahove. Naravno, uz oksitocin idu i drugari dopamin i serotonin, hormoni sreće i zadovoljstva, koji nas preplavljuju iznutra, baš kao što nas preplavljuje toplina i blaženstvo u zagrljaju.

Editors choice