Krajem osamdesetih godina prošlog veka, duh buntovništva i hipi-pokreta već se odavno bio ugasio. Rok muzika je postala aljkava i šablonska. Negde u to vreme, pojavila se grupa mladih i talentovanih muzičara buntovničkog duha. Pokret je nastao u okolini Sijetla, pa se ponekad i zove “zvuk Sijetla”. Kao podžanr alternativnog roka, grandž je poprimio uticaje indi-roka, klasičnog roka, ali i panka i hevi-metala. Osnovne karakteristike zvuka su glasna električna gitara, frenetično lupanje po bubnjevima, sarkastični i provokativni tekstovi. Naravno, bilo je tu i komplikovanije instrumentacije. U suštini, grandž kao muzički pravac u očima ljudi najviše je definisao bend Nirvana. Njihova pesma “Smells Like Teen Spirit” je manifest grandža, a možda najbolju definiciju pravca dao je sam Kurt (Kurt Cobain): “Too soft for metal, too heavy for pop.”

Slika 120 Grunge i Nirvana: Buntovnici ranih devedesetih

Grupa Pearl Jam, i dalje aktivna na muzičkoj sceni

Bendovi koji čine samu okosnicu ovog pokreta su Alice in Chains, Green River, Mudhoney, Pearl Jam, Soundgarden, Nirvana i mnogi drugi. Sami koreni pravca počeli su da niču kasnih osamdesetih. Nirvana je svoj prvi album izdala 1989. pod naslovom “Bleach”. Posle nekoliko promena u sastavu, frontmen, Kobejn, sklopio je bend uz pomoć Krisa Novoselića i Dejva Grola (Dave Grohl). Iako postoji mnogo bendova koji su unutar grandža bili cenjeniji, tvrđi i po mišljenju nekih bolji, upravo je Nirvana bila bend koji je proslavio grandž. Kada je 1991. izašao “Nevermind”, činilo se kao da se svet promenio. Pesma u kojoj dominiraju besne gitare i pomahnitali bubnjevi, dok je tekst bio gotovo nerazumljiv, postala je nova himna rokenrola. Tek nakon što je Nirvana probila led, drugi grandž bendovi su doživeli sličan uspeh. No ipak, nijedan nije bio kao Kobejnov.

Slika 219 Grunge i Nirvana: Buntovnici ranih devedesetih

Grandž u najboljem izdanju

Ne može se sa tačnošću reći da li je svet bio fasciniran Kobejnovim anđeoskim likom ili demonskim sklonostima, da li su cenili pritajenu harmoničnost pesama ili neobične tekstove. Bilo kako bilo, Nirvana je već 1992. uspela da sa top liste najprodavanijih albuma svrgne Majkla (Michael Jackson) i dospe na sam vrh. Njihov treći album, “In Utero”, predstavljao je Kobejnovu mračnu stranu. Bio je mnogo manje popularan od prethodnog, ali umetnički daleko vredniji. Činilo se da bend zaista kleše svoje ime u stranice istorije. U međuvremenu, Kobejn se oženio kraljicom skandala, problematičnom Kortni Lav (Courtney Love). Par je dobio ćerku koja im je privremeno oduzeta zbog konzumiranja heroina, ali su uspeli da povrate starateljstvo.

Slika 316 Grunge i Nirvana: Buntovnici ranih devedesetih

Gospodin Savršeni i Gospođa iz Pakla

Uporedo sa popularnošću Nirvane, a samim tim i grandža, rasla je Kobejnova depresija, zdravstveni problemi i zavisnost. Uprkos milionima dolara koje je zaradio, imao je jedan par crnih starki, auto iz ’68. i sebe je smatrao beskućnikom. Dok su milioni klinaca kupovali flanelske košulje i puštali kosu da bi ličili na njega, spavao je na zadnjem sedištu svog automobila. Slično se osećao i Edi Veder (Eddie Vedder), frontmen benda Pearl Jam. Čini se da su ovi momci hteli sve osim da budu poznati.

Slika 415 Grunge i Nirvana: Buntovnici ranih devedesetih

Izgledalo je da mogu – Soundgarden, Stone Temple Pilots i Alice in Chains

Poslednji zamah grandža devedesetih bi mogao biti Nirvanin album “Unplugged in New York”. Iako je MTV već imao nekoliko ovakvih poduhvata, tek posle Nirvane je svaki pevač želeo da ima svoj unplugged album. 1994. Kurt je sa ekipom opremio studio MTV-a i svirao na akustičnim gitarama. Scenografija je, prema njegovoj želji, izgledala kao na sahrani. Svirali su nekoliko obrada i nekoliko svojih pesama. Oštri Kobejn je na ovom albumu pokazao nežniju stranu i potpuno drugačije izvedbe nekih od svojih hitova.

Samo nekoliko meseci kasnije, 5. aprila 1994. Kobejn je umro. Iako je zvanična verzija događaja samoubistvo sačmarom, nakon bekstva iz klinike za odvikavanje od droge, mnogi i danas nisu ubeđeni da se tako desilo. Kobejn se ovim pridružio muzičarima koji su umrli mladi – imao je 27 godina. Iza njega su ostali porodica, prijatelji, 150 miliona dolara i isto toliko uplakanih obožavalaca. Nekoliko godina nakon toga, grandž je utihnuo. Pojavio se post-grandž, koji je zadržao malo od svojih korena. Još važnije, pojavio se brit-pop, koji je bio optimističniji od grandža i vremenom ga je “pojeo”. Neki grandž-bendovi, kao što je Pearl Jam, još su živi i aktivni. Sam pravac danas se slavi kao jedan od originalnijih podžanrova. No, jedino je Nirvana danas uspešnija nego za Kobejnova života. “Nevermind” je i dalje jedan od najprodavanijih albuma na svetu. Set pod nazivom “With the Lights Out” je najprodavanije ovakvo izdanje svih vremena; kompilacije “idu k’o alva” a sprema se i novi set, dok Kobejn ostaje na vrhu najbogatijih mrtvaca sveta.

Slika 510 Grunge i Nirvana: Buntovnici ranih devedesetih

Cobain Unplugged – izdanje koje se pamti

Da li je Nirvana sam grandž ili samo njegov glasnogovornik, ostaje da prosude slušaoci. Ono što je činjenica jeste da je još jedan pokret svoje istinske zasluge pokupio tek nakon svog vrhunca i vremena. Dakle, da li je Kobejn ubio grandž ili je tek nakon njega grandž počeo da živi?


Alitria Silva – Mala. Riđokosa. Psuje. Tvrdoglava je. Venama joj teku kofein i sladoled, a izdiše nikotin. Želi da penzioniše Anu Vintur. U svom ormanu želi Birkinku, Lagerfeldove kreacije i barem pola ormana Viktorije Bekam. U slobodno vreme kafeniše, izučava klasične nauke i starogrčki jezik, čita, piše poeziju, biva opsednuta Britanijom i pati za Hari Poter sagom. Facebook joj je na latinskom. Sanja da se uda za Gregorija Hausa.

Comments