Uvek se priča o tome kako je teško preboleti raskid veze, tome su posvećene pesme i romani. Čak je i opravdano u društvu ako patite i tužni ste zbog raskida. A uopšte se ne priča o tome kako se osećamo nakon završetka bitnog prijateljstva, kako to može boleti više od bilo kog raskida, jer iz nekog razloga ljubavne veze se smatraju mnogo većim prioritetom od prijateljstva. Dok u realnosti to uopšte ne mora biti tako.

Poznati su nam već načini kako da prebolimo raskid: izlasci sa prijateljicama, duge priče o partneru i šta je sve u vezi pošlo po zlu, plakanje, malo više alkohola nego inače, rebound relationship (što da ne), psihoterapija da zalečimo emotivne rane…

Sa druge strane, ne postoji recept kako preći preko izgubljenog prijateljstva. Nekako se očekuje da samo pređemo preko toga, kao da nismo stvarno doživeli gubitak. Kao da se pri završetku prijateljstva podrazumeva da ćemo preskočiti čitav taj proces patnje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Noisetier (@thenoisetier)

Istina je da gubitak prijateljstva može boleti mnogo više od gubitka završetka ljubavne veze, a ovo su neki od razloga zašto se to dešava.

Delili ste duboku emotivnu vezu

Veza u prijateljstvima je čisto platonska, što znači da je emotivnom nivou. Nekada je emotivna veza sa prijateljima dublja od veze sa partnerom.

To je prijatelj koji vas je poznavao bolje nego iko, koji vas je video u vašim najgorim izdanjima, koji vas je tešio, bio tu kao podrška za svaki veći životni događaj, navijao za vas, bodrio vas, kritikovao loše modne izbore i loše životne odluke. I odjednom te osobe u vašem životu više nema, vaši putevi su se rastali.

Sasvim je normalno da se osećate neizmernu tugu zbog toga, jer taj prijatelj je bio veliki deo vašeg života i vrlo važan deo.

Ljubavna veza ne može popuniti čitav vaš emotivni svet, potrebni su vam prijatelji kao zdravom, socijalnom biću. Možemo čak i otići korak dalje i reći da prijatelji mogu biti važniji od partnera. Koliko puta vam se desilo da menjate partnere, idete iz jedne u drugu ljubavnu vezu, a vaši prijatelji ostaju i prisustvuju svemu tome.

Na kraju krajeva, znaćete da imate zdravu emotivnu vezu sa partnerom, onda kada pored seksualne privlačnosti sa njim delite i prijateljstvo.

Comments