Postavljanje granica nije nimalo prijatno, naročito kada ih postavljate onima do kojih vam je stalo. Imaćete utisak da ste ih razočarali i izneverili njihova očekivanja. Može biti posebno teško ako do sada niste postavljali granice, te bližnje niste navikli na to da uopšte imate granice i da kažete kad vam nešto ne prija.

Lične granice su vaši načini funkcionisanja, odnosno, da li vam nešto odgovara i dokle vam nešto prija u odnosu sa drugim osobama. Da biste ih mogli postaviti, potrebno je da dovoljno poznajete sebe, kako biste znali kad vam je nečega previše i da niste ok sa tim. Ne postoji merilo kojim se granice određuju, jer su one sasvim lične, dakle, razlikuju se od osobe do osobe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LLEMERCÍ SPACE (@llemerci)

Mit: u romantičnoj ljubavi nema granica

Istina: Ovo je jedna od najvećih zabluda – u romantičnim odnosima nema granica, nema tajni, uvek želite da budete zajedno. To je recept za jednu vrlo toksičnu vezu. Zapravo, veze treba da imaju pregršt granica. Nemojte da verujete romantičnim filmovima, jer od njih ništa pametno nećete naučiti o tome kako treba da se ponašate u vezama.

Vašoj voljenoj osobi uvek morate reći šta vam nije u redu, jer komunikacija je jedini način da vaša veza opstane dugi niz godina.

Mit: Ako branite svoje granice, onda ste sebični

Istina: Nije nimalo redak slučaj da kada kažete da vam se ne sviđa određeno ponašanje i da ne želite da se ono ponavlja – da ispadnete sebični. Ne, poštovanje sebe nije sebično, bar ne u negativnom smislu. I sasvim je ok da ste sebični i da ne radite ono što vam ne odgovara.

Naročito ako neko prelazi vaše granice mesecima, godinama, pa čak i čitav život. Čim prvi put stanete iza sebe, jasno i glasno kažite da više ne može tako – to će sigurno naići na mnoštvo negativnih reakcija. Samo se setite, vaše granice se ne dopadaju ljudima koji su ih stalno prelazili.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LLEMERCÍ SPACE (@llemerci)

Mit: Postavljanje granica iziskuje mnogo vremena

Istina: Stvarno je krajnje smešno reći da postavljanje granica iziskuje mnogo vremena, kada nepostavljanje granica može da traje čitav život. Da bi neko poštovao vaše limite, potrebno je da obavite jedan ozbiljan razgovor i možda još nekoliko usputnih, dok se osoba ne navikne na nju i ne shvati kako želite da budete tretirani.

Ako neko konstantno prelazi vašu granicu iako ste je jasno postavili – ta osoba možda ni ne treba da bude u vašem životu. Naravno, idealan scenario je da možemo da izbacimo sve toksične osobe iz života, ali možemo makar da smanjimo kontakt.

Niste zli ako kažete da nešto nećete ili da vam nešto ne odgovara

Jedan od najvećih strahova jeste da će vas neko percipirati kao zlu osobu kada postavite granicu, zato što se nekako podrazumeva da tad mora doći do konflikta. Ovakvo mišljenje potiče iz vaše nesigurnosti. U početku vam može biti teško da govorite o tome šta vam ne odgovara, ali što češće to budete radili – biće vam prijatnije.

Postavljanje granica u odnosu uopšte ne mora da ide ka konfliktu ako to uradite asertivno i prijateljski. Sa druge strane, vi niste odgovorni za tuđa osećanja, tako da i ako se neko uvredi zbog nečega što ste rekli da vam ne prija, to je do te osobe, ne do vas.

Naslovna fotografija: instagram.com/llemerci

Jovana Petković

Comments