Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Kupaći kostimi koje ćemo viđati svuda ovog leta

Kako da sprečiš bore koje nastaju kao posledica stresa?

Najbolji albumi u 2020. (do sada)

Ponekad je odustajanje od ljubavi čin ljubavi – prema sebi

Ljubavni horoskop za jun 2020.

Kako da sabotiraš sabotera u svojoj glavi

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Ideje za doručak po preporuci wellness eksperata

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

1/2

Toksičan odnos odlikuje se burnim i intenzivnim emocijama u interakciji sa partnerom koji vam šalje pomešane poruke – u jednom trnenutku obasipa vas strasnom ljubavlju, a u sledećem vas sumnjiči, hladno osuđuje i odbacuje. Emotivni rolerkoster, klackalica, ringišpil – i svi ostali uzbudljivi elementi iz zabavnog parka održavaju iscrpljujuću dinamiku toksičnog odnosa, ne dajući vam mira. Ukratko, ako niste na vrhu zanosa ili na dnu očaja, onda ste prazni i iscrpljeni. Odgovor na pitanje zašto je tako teško prekinuti taj odnos (odreći se zabavnog horor-parka), velikim delom nalazi se u vašem sopstvenom organizmu. “Krivi” su hormoni sreće i uzbuđenja, moćan hemijski koktel, magični “napitak” toksičnih odnosa.

View this post on Instagram

✨Tale as old as time✨ . . Being in a European city so rich in history like Edinburgh always makes us wonder about all those who must have roamed the castles and cobblestone streets before us. Though they lived so many years ago, they don’t feel so different as we stand where they must have once stood. . . And we can’t help but wonder if we are not the first couple to have stolen a moment for a secret dance in the walls of this castle. @lovegreatbritain . . Dress: @jjshouseofficial 📸: @michaelandmatt . . 📍Holyrood Palace, Edinburgh Scotland . . . . #lovegreatbritain #scotland #edinburgh #holyrood #authenticlovemag #radlovestories #couplesphotography #dailyinspo #globetrotters #meettheworld #tlpicks #wonderful_places #couplegoals #collab #couplelove #romantic

A post shared by Sydney & Davis | Travel Couple (@the_escape_artists) on

Dopamin

Neurotransmiter koji kontroliše centar zadovoljstva, dopamin, luči se prilikom intenzivnih iskustava zadovoljstva (nezaboravan romantični gest, fantastičan seks ili bilo koji drugi intenzivan zajednički doživljaj) i stvara u mozgu veze (povezujemo partnera sa osećanjem zadovoljstva i nagrade).

Kada ne postoji očekivan raspored, odnosno kada “nagradu” dobijamo samo povremeno i to ne onda kada je očekujemo, nalazimo se u stanju rizika, poput kockara, koji ulaže i iščekuje neizvestan dobitak. Kada nagrada (posle mnogih gubitaka) ipak stigne, dopamin ima veći priliv i veći uticaj na nas. Iako to stanje, koje psihologija prepoznaje kao povezanost frustracije i privlačnosti ometa naš odnos, ono istovremeno pojačava osećanje ljubavi – i drži nas zaglavljene u tom paradoksu, u stanju rizika i neprestanog iščekivanja. Mozak osobe u toksičnom odnosu aktivira se na gotovo isti način kao mozak kokainskog zavisnika.

Emocionalni nedostupni muškarci ili partneri toksični na drugi način, majstorski vas voze na ovaj način – oni umeju da nestanu i ostave vas u neizvesnosti i da se zatim pojave puni izvinjenja i obećanja, spremni su da vas mole za oproštaj i da se ponašaju najnežnije i najpažljivije, baš onda kad su probili vaše granice i kad ste rešili da ne možete dalje tako. Nikada niste sigurni u njih, ne možete da predvidite njihov sledeći potez i stalno ste u stanju toplo-hladno. Vaš mozak postaje mazohista, “navučen” na prilive dopamina u trenucima kada vas takav partner obasipa pažnjom i nežnošću – i posle jednog toksičnog odnosa, vrlo lako vam se dešava da se upustite u sledeći, po istom obrascu. Potrebno je mnogo snage i hrabrosti da se oduprete dopaminskom efektu, odnosno da prestanete da tražite zadovoljstvo kroz bol.

Editors choice