Hipsterski enterijer, aktuelni trend za uređenje doma, kombinuje vintage komade sa modernim stilovima, čime se stvara elegantan, prefinjen i vrlo upečatljiv ambijent. I dok je termin “hipster” prisutan već godinama i često nas u modnom svetu podseća na underground trendy estetiku, sada se uticaj ove subkulture proširio i na polje enterijera. Upravo ove godine imamo priliku da sve češće vidimo domove koji spajaju moderni dizajn 21. veka sa ruističnim komadima nameštaja i dekora.

Hipsterski enterijer – aktuelni trend za uređenje doma

Hipsterski dizajn enterijera je eklektičan stil koji kombinuje “staro” i “novo”, da bi se postigla jedinstvena estetika. Popularan posebno kod mlađih ljudi, nastao je kao potreba da se smanji ugljenični otisak (emitovanje štetnih gasova) tako što će stari predmeti ponovo dobiti upotrebu, kao i da se postigne nesvakidašnji i unikatan izgled prostora. Tako se u hipsterskim enterijerima često nalaze moderni predmeti, kao što su smart televizori, fotelje i stolovi za kafu pomešani sa starinskim tepisima, lampama i retro umetničkim delima.

Kako da postignete hipsterski enterijer?

I dok se mnogi starinski komadi nameštaja i vintage dekor mogu pronaći na gradskim pijacama i second hand radnjama, danas se na tržištu nalazi i široka ponuda kvalitetnih dizajnerskih komada koji crpe inspiraciju iz prošlosti. Od vintage abažura do klasičnih jastuka, lako možete pronaći starinske komade za svoj prostor koji će biti u kontrastu sa savremenim dizajnom, ili da preuredite stare komade koje možda već imate.

Ako je vaš prostor izrazito moderan, a posedujete nekoliko dragocenih antikviteta, možete da uzmete u obzir nešto jednostavniju opciju za postizanje hipsterskog dizajna enterijera. U vašoj dnevnoj sobi nalaze se stari ormari, ramovi za slike ili stolovi, možete dodati zavese u vintage stilu ili, na primer, na površinu prozorskog okvira postaviti starinsku vazu.

Glavni komadi nameštaja za postizanje hipsterske estetike

Da biste uveli novu žarišnu tačku u svom prostoru, fokusirajte se na komodu ili trpezarijski sto, a zatim dodajte retke i antikvarne lampe i vaze. Starinski pisaći stolovi su još jedan način za postizanje hipsterske atmosfere. Izrađeni od masivnog drveta, ovi modeli stolova su ponovo postali poželjni komadi nameštaja u malim domovima, a idealni su za laptopove. Dašak istorije možete uneti u svoj dom ukoliko zidove ukrasite pomoću rustičnih tanjira i satova.

Restauracija komada u modernom stilu

Ako želite da kupite stare delove nameštaja na pijacama i u radnjama sa korišćenom robom, ili čak posedujete interesantne komade koje ste nasledili od svoje porodice, dobro je znati da postoji mnogo genijalnih rešenja kako možete da ih restaurirate u modernom hipsterskom stilu.

Ukoliko imate starinsku skulpturalnu lampu, koja je ukrašena cvetnim dezenom, možete dodati moderni abažur u sličnim bojama. To je savršen način da preuredite ovaj funkcionalan uređaj. Jednako tako, ako imate klasičnu sofu, kao što je popularni česterfild model, mogli biste da je ukrasite modernim jastučnicama ili jastucima, kako biste postigli notu hipsterskog načina uređenja doma.

Koje boje da koristite?

Budući da hipsterski način uređenja spaja komade nameštaja i stilove iz različitih dekada, ne postoji tačno određena paleta boja koje bi trebalo da se držite. Ipak, postoji nekoliko pravila koje bi trebalo da razmotrite.

Prvo, pošto starinski komadi dolaze u različitim kombinacijama boja, pokušajte da se držite nekoliko nijansi. Tako možete na svoje zidove nalepiti neobične retro tapete, dok ćete ostale površine ukrasiti isključivo neutralnim tonovima. Na taj način ćete postići upečatljiv, eklektičan izgled koji se vezuje za ovaj stil uređenja enterijera. Ukoliko odaberete meke bež i bele tonove, imaćete više prostora za eksperimentisanje sa nameštajem i dekorom u boji, te je vrlo važno da napravite dobar plan pre nego što se upustite u farbanje zidova.

Pročitajte i ovo: Rustične kuhinje su ponovo IN: Ideje za postizanje cottage estetike

Naslovna fotografija: instagram.com/michaelaiduss

Kristina Page

Comments