U zdravim partnerskim odnosima komunikacija je otvorena, oslobađajuća i laka za upravljanje, a partner je često naša osoba od poverenja i najbolji prijatelj, kome možemo sve da kažemo i ko poznaje naše slabosti i našu mračnu stranu. U zdravoj vezi postoji bliskost, koja omogućava ranjivost i otvorenost u kojoj ne moramo da strahujemo da ćemo nečim izazvati partnera ili ga uvrediti, ili da će nas pogrešno shvatiti. Za razliku od toga, hodanje kao po jajima je manevar koji praktikujete kada se svega toga plašite, jer je partner „nezgodan“ i ne želite da ga uznemirite i izazovete sukob.

Nastojeći da održite prividni mir i da zaštitite sebe, plašeći se da ne učinite nešto pogrešno, povlađujete partnerovim najgorim osobinama i prilagođavate se njegovom nepredvidljivom ponašanju. To zahteva kompleksnu kombinaciju razmišljanja, osećaja, tona, reči i gestova, dok vam zastaje dah u očekivanju partnerovih reči i reakcije.

Nije uvek očigledno da vas razmena sa partnerom plaši i da mu prilazite krajnje oprezno, međutim, ako često oklevate da odgovorite, tražeći prave reči i intonaciju, ili preterano vodite računa o tome kako će na njega uticati vaši postupci, to znači da je hodanje kao po jajima vaša taktika komunikacije sa njim.

Šta znači hodanje kao po jajima

Hodanje kao po jajima je izraz koji koristimo da opišemo koliko smo pažljivi i oprezni sa nečijim krhkim egom ili samokontrolom – ako napravimo jedan pogrešan korak („nagazimo“ prejako), osoba „puca“ i počinje drama. To može biti izliv besa, ili ponašanje koje odjednom postaje hladno i cinično, dok partner „hvata zalet“ i njegovo ponašanje dramatično eskalira. Hodanje kao po jajima izvodite kada pokušavate da ne izazovete partnerovu sumnju i ljubomoru, jer znate kako će se ta vrsta drame odvijati i koliko će vas izmaltretirati. U tom manevru stičete izoštrena čula, registrujući tanane promene u partnerovom glasu, držanju, pokretima, koji ukazuju na njegovu spremnost da „prsne“, kao da jedva čeka da ga nešto izazove da bi mogao da drami i besni.

U ovoj dinamici odnosa, nikada niste opušteni i stalno se prilagođavate raspoloženju partnera, koji se može naljutiti na najmanju promenu vašeg tona i ponašanja. Postajete vešti u predviđanju, manevrisanju i balansiranju i – postajete iscrpljeni. Hodanje kao po jajima je veština koja vam oduzima ogroman deo energije na dnevnom nivou, dok vam istovremeno oduzima autentičnost i mogućnost da se pored partnera osećate opušteno i slobodno.

Ponašanje partnera koji drugu osobu navodi da pribegne ovakvom manevrisanju, karakteriše se kao emocionalno zlostavljanje. To je mračan i zlokoban oblik kontrole, koji uništava psihičko blagostanje i pokorava osobu koja stalno mora da pazi i da strahuje od poteza partnera.

Pročitajte i ovo: Toksične stvari koje u vezi izgledaju savršeno normalno

Znaci preterane opreznosti u vezi

Emocionalno zlostavljanje može biti prikriveno, što ga čini oblikom partnerskog nasilja koje je lako propustiti. Međutim, postoje tipična ponašanja i situacije koje izazivaju hodanje kao po jajima, prema kojima možete identifikovati ovu vrstu nasilja.

Partner se ljuti na najmanju provokaciju; ima izlive besa i pritužbe koje su preterane; verbalne nesuglasice ili napadi postaju glavni elementi veze; ima uvredljive ispade i tretmane zbog kojih se nikada ne izvinjava. Zlostavljani partner oseća strah od partnera i ima nizak nivo samopouzdanja i samopoštovanja. Dešava se i da emocionalno zlostavljanje preraste u fizičko.

Hodanje kao po jajima je crvena zastava za toksično ponašanje i može dovesti do beskonačnog ciklusa maltretiranja i zlostavljanja.

Efekti koje izaziva hodanje kao po jajima 

Osim stvaranja napete atmosfere među partnerima, odnos u kome morate da se ponašate sa preteranim oprezom i u kome stalno strahujete od sukoba (maltretiranja), povećava rizik od ozbiljnih poremećaja mentalnog zdravlja. Naučeni strah od partnera može dovesti do anksioznosti i depresije, može uništiti samopoštovanje i dovesti do osećanja usamljenosti i bespomoćnosti. Osoba koja trpi, često ne može ni da se poveri prijateljima i da razgovara o šteti i bolu koji podnosi, jer je to suviše teško i neprijatno – ako još uopšte ima prijatelje koje njen partner podnosi i sa kojima sme da kontaktira, a da ga to ne naljuti i ne izazove.

Kada je partner izvor stalne napetosti

Ako imate partnera čije se ponašanje promenilo, koji je bio komunikativan, otvoren i brižan, a sada se udaljio, zlovoljan je i počinjete da se plašite da ga nečim ne uznemirite – to je nešto o čemu treba da razgovarate, dok se još osećate slobodno da partneru ukažete na to da postoji problem i dok možete da doprete do njega. Komunikacija je moguća i preporučljiva ako je promena ponašanja povezana sa trenutnim stresorima, uznemirujućim događajima na poslu ili u porodici. Pronalaženje trenutka u kome možete da podelite kako partnerovo ponašanje utiče na vas i vašu vezu, moglo bi da pomogne partneru da stekne uvid u svoje ponašanje i da pokuša da razvije zdravije načine suočavanja.

Međutim, ako vaš pokušaj komunikacije nailazi na otpor ili bes, treba da razmislite o tome kako da zaštitite sebe (hodanje kao po jajima vas neće zaštititi) i da izađete iz toksičnog odnosa. Napuštanje nasilne veze može biti vrlo teško, naročito ako se već plašite partnera i biće vam potrebna sva pomoć (prijatelja, porodice, terapeuta) koju možete dobiti.

Setite se da postoje zdravi odnosi i veze koje nude sigurnost, toplinu i razumevanje – u kojima ne osećate neprestani strah i napetost, ne morate da vodite računa o svakoj svojoj reči i da strepite od kazne, jer se usuđujete da izrazite svoja osećanja i mišljenje. Toksičan partner obično ne prihvata stručnu pomoć i ne želi da promeni svoje ponašanja (ne uspeva u tome, čak ni kad se kaje i obećava da će sve biti drugačije), a vi ste odgovorni za svoje mentalno zdravlje i dobrobit – i zaslužujete brižnog partnera i zdravu vezu.

Pročitajte i ovo: Znaci da ste žrtva emocionalnog zlostavljanja i kako da se oporavite

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments