Vaša kosa je izraz vašeg stila i ženstvenosti, možete je bojiti, oblikovati, uvijati i ispravljati, vezivati, uplitati – kada je zdrava i negovana, kosa će podneti razne tretmane i eksperimente, kojima se bavimo, jer je kosa možda jedina stvar na našem telu koju možemo stalno menjati u skladu sa onim što želimo. Gubitak kose se može dogoditi iz različitih razloga i razlikuje se od običnog opadanja kose, koje može biti jače i primetnije u nekim periodima, ali koje rast nove kose brzo nadoknađuje.

Za mnoge žene, gubitak kose je udarac koji se teško podnosi

Hormoni su među glavnim uzrocima koji utiču na gubitak kose

Naglo proređivanje i gubitak kose može biti pokrenut hemijskim procesima u organizmu, koje izaziva hormonski disbalans, što uključuje poremećaje rada štitne žlezde, traumatične događaje, kao što su operacije ili drastičan gubitak težine. Hormonski gubitak kose se razlikuje od drugih oblika alopecije (medicinski naziv za gubitak kose) i odlikuje se velikim padom jedne vrste hormona (estrogena i progesterona) i porastom druge vrste (testosterona i kortizola).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @atyourtaste

Najčešći tip gubitka kose i kod žena i kod muškaraca je androgena alopecija, koja može biti genetska, ali i hormonska. Gubitak kose izazivaju visoki nivoi testosterona i kortizola, kao i suviše visok ili suviše nizak nivo hormona štitne žlezde. Opadanje i gubitak kose može nastati usled stresa, kada je nivo kortizola veoma visok, što može izazvati telogeni elfuvijum – stanje mirovanja vlasi (ne rastu), nakon čega počinje opadanje. Ovo se često događa nakon porođaja, koji telo doživljava kao stresan događaj, kao i prilikom drugih trauma.  Da biste utvrdili da li je gubitak kose uzrokovan hormonskom neravnotežom, ili je u ptanju alopecija koja ima drugi uzrok, potrebno je da uradite odgovarajuće analize i proverite nivo testosterona, kortizola i hormona štitne žlezde.

Pročitajte i ovo: Da, stres može da uzrokuje gubitak kose

Kako izgleda hormonski gubitak kose

Kod žena, androgena alopecija počinje postepenim stanjivanjem kose, počev od temena, koje se dalje širi. Ovo proređivanje u početku možete uočiti tek kad vezujete kosu i uhvatite je u rep, koji je pod rukom tanji nego što je bio, ili možete primetiti da vam se vidi više kože glave, kao da se razdeljak proširio, ukoliko imate dugu kosu. Ako vam je kosa kraća i ima veći volumen, možete iznenada primetiti da vam se kroz kosu vidi glava na celoj površini. Po tome se hormonski gubitak kose razlikuje od drugih vrsta alopecije, gde se opadanje kose javlja u pečatima i obično počnije na potiljku.

Pročitajte i ovo: Kako da smanjiš nivo kortizola i kanališeš stres i anksioznost

Šta pomaže kod hormonskog gubitka kose

Rast kose može da se oporavi i opadanje postepeno smanji, dovođenjem celog organizma u balans. To pre svega znači da je potrebno da promenite svoje navike. Ako ste i ranije vodili računa o zdravoj ishrani i redovno vežbali i u toj rutini nešto treba da izmenite. Ispitajte svoj odnos prema zdravlju i vežbanju – da li vas na brigu o sebi podstiče strah, ili ambicija? Jer, ako sami sebi stvarate pritisak i forsirate zdrav život kao da se sa nekim takmičite, vaša rutina je vaš stalni izvor stresa. Vraćanje u prirodno stanje organizma, zahteva dubinski rad na sebi, a meditacija i joga, kao i rad sa terapeutom, mogu biti odgovarajući alati za taj rad.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @atyourtaste

Ukoliko je hormonski gubitak kose izazvan medicinskim stanjem (a ne traumom i stresom), lekar vam može prepisati lekove koji regulišu nivo horomona, poput progesterona, ili čak pilula za kontracepciju, kako biste uspostavili osnovni hormonski balans.

Bez obzira na uzrok opadanja, lokalna primena minoksidila pokazuje najbolje rezultate kod androgene alopecije, ili hormonskog gubitka kose. Minoksidil se proizvodi u obliku gela, losiona i pene i najvažnije je, da se prilkom primene pažljivo utrlja u kožu glave, na svim mestima gde kosa opada. Vodite računa da preparat ne dospe na lice – najbolje je da ga koristite pre spavanja, pošto će se noću osušiti na glavi i neće se slivati na lice. Ukoliko ipak primetite porast dlačica na licu, možete ih ukloniti pincetom, ili epilacijom – znajte da je to privremeno i da će prestati da rastu kad prestanete da koristite preparat.

Naslovna fotografija: instagram.com/atyourtaste

Brankica Milošević

Comments