Verujemo da i ptice na grani do sada znaju o ovom novijem, ali već uveliko kultnom filmu. Ridley Scott se nije suzdržavao kreirajući životnu priču jedne od najpoznatijih porodica iz sveta mode – Gucci. Film je napravljen prema istoimenoj knjizi koja je objavljena 2001. godine, a u slučaju da niste gledali film, ili čitali knjigu, a zaista bi trebalo.

Čitava estetika filma duguje šik Gucci eri osamdestih godina – od odeće, preko velikih i odvažnih zlatnih lanaca, sve do vila na jezeru Komo, u Milanu i na drugim lokacijama. Za House of Gucci se slobodno može reći da je jedno od specijalnih vizuelnih iskustava koje smo mogli videti u proteklih nekoliko godina.

Ono što unosi dinamiku u čitavu radnju je upravo činjenica da film nije sniman samo na jednoj lokaciji u Italiji, već je Ridley Scott osigurao da se što vernije prikaže buran život porodice Gucci, te je ispratio i sve njihove životne destinacije. U slučaju da sebe želite da častite i organizujete put na jednu od ovih lokacija, pripremili smo vam listu mesta koje možete posetiti u toku godišnjeg odmora.

Pročitajte i ovo: Padova Italija – kratki vodič 

Hotel The Savoy u Londonu

U slučaju da niste znali priču kako su hotel The Savoy i Guccio Gucci povezani, evo o čemu se radi. Krajem 1800-ih godina, Guccio Gucci, tada tinejdžer, dobio je posao kao nosač prtljaga u ovom čuvenom hotelu. Na svom radnom mestu susreo se sa brojnim bogatim ljudima, video šta su sve nosili, i tako razvio ukus i osećaj za time šta žele.

Do 1921. godine je već osnovao svoj brend u Firenci, a vek kasnije hotel The Savoy je odlučio da proslavi svoju cenjenu istoriju sa brendom Gucci, tako što je transformisao prostor svog kraljevskog apartmana u pravi Gucci raj. Nameštaj je odabran iz Gucci Décor kolekcija, dok su umetnine i antikviteti kurirani od strane Christie’s, jedne od najvećih britanskih aukcijskih kuća.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @thesavoylondon

Pročitajte i: Neverovatne lokacije sa modnih revija koje možete posetiti

St. Regis u Firenci

Kao što smo več pomenuli, Guccio Gucci je svoju kompaniju osnovao 1921. godine, u Firenci, u Via della Vigna Nuova. Iako se, nešto kasnije, firma preselila na sever u Milano, kako bi se osnovala nova centrala modne kuće, njeni koreni su ipak ostali u Firenci. Ako volite da šetate, St. Regis je od Via della Vigna Nuova udaljen samo sedam minuta, tako da možete posetiti originalno mesto osnivanja firme.

Čitav posed prvobitno je nastao kao renesansna palata, pre nego što je bila pretvorena u hotel u 18. veku. Bogata dekoracija, prostor ispunjen freskama i raskošnim kristalnim lusterima evociraju pravi glamurozni stil života ne samo Guccija, već i moćne firentinske dinastije Medici.

Villa Balbiano na jezeru Komo

Nekako je prirodno da, ako ste bogata i poznata italijanska dinastija, imate i vilu, a pogotovo na jezeru Komo, zar ne? U filmu House of Gucci, ova vila iz 16. veka služila je kao glavna rezidencija Aldoa Guccia, koga u filmu glumi Al Pacino. Kuća je jedna od najvećih privatnih rezidencija u tom regionu, koja poseduje šest spavaćih soba, otvoreni bazen i brojne antikvitete koje su kurirali Christie’s i Sotheby’s.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lux Conduct (@luxconduct)

Villa d’Este na jezeru Komo

Vila d’Este u kojoj su Guccijevi svojevremeno odsedali smatra se najvelelepnijom građevinom tog prostora. Još od 16. veka, ova kuća bila je letnja rezidencija brojnih kraljevskih i filmskih ličnosti. Prvobitno je bila izgrađena kao rezidencija kardinala Komoa, a potom je pretvorena u hotel oko 1873. godine. Okružuje je 25 ari neverovatno oblikovanih bašti, uključujući i legendarne mozaike. Čitava vila sadrži 152 jedinstveno dekorisane sobe, zajedno sa malim samostojećim vilama koje su raštrakane po čitavom posedu.

Pročitajte i ovo: Primorska mesta u Italiji za sve ljubitelje ukusne hrane (prvi deo)

Gritti Palata u Veneciji

Venecija je poznata kao grad koji je pun srednjovekovne istorije i arhitekture. Gritti Palata je deo luksuznog lanca hotela, i predstavlja jedan od takvih primera. Sagrađena je u 15. veku i poznato je da je služila kao privatna rezidencija Andree Grittija, dužda Venecije, što je titula koju su nosili izabrani šefovi pojedinih italijanskih gradova-republika u srednjem veku i periodu renesanse. Početkom 19. veka postala je hotel, a svaka od 82 sobe pruža pogled na Kanal Grande, a sobe krase raskošni lusteri, uljane slike, terazzo podovi i ručno oslikani zidovi i plafoni.

Lista mesta na kojima su Guccijevi provodili vreme je zaista ogromna, što ne bi trebalo da nas čudi, s obzirom na njihovo porodično bogatstvo. Ipak, kako bismo uštedeli malo vremena, uspeli smo da izdvojimo samo pojedina mesta koja zaista fasciniraju svojim izgledom. Ako vas zanima šta se još može posetiti, bacite se na duboko istraživanje Italije i njenih fascinantnih vila, kao i na čitanje originalne knjige kako biste bolje upoznali čitavu porodicu.

Naslovna fotografija: instagram.com/thegrittipalace

Nenad Grubanoski

Comments