Hot topics

#MySkinMyWay: Slavimo lepotu i jedinstvenost tvoje kože! Prijavi se i budi deo našeg beauty advertorijala!

Kako da se našminkaš kada nosiš masku?

7 najpopularnijih modela vereničkog prstenja i burmi u 2020.

#pričeiznutra: Teme kojih se i žene stide, a ne bi trebalo!

3 razloga zašto je novi Huawei P40 Pro+ pravi izbor za tvoj novi mobilni telefon

Sve što treba da znaš o FOREO LUNA fofo – prvom pametnom beauty uređaju!

3 ideje kako da provedeš odmor u gradu – i ipak dobiješ leto za pamćenje!

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Svakodnevno naprezanje očiju pred kompjuterom i televizorom, polako ali sigurno, odražava se na naš vid. Sve je više ljudi koji nose naočare ili kontaktna sočiva, i dobar vid je prava retkost.

Pored naprezanja očiju pametnim telefonima i drugim spravicama, udeo u slabljenju vida ima i genetika, ali i nezdrava, jednolična ishrana. Navodimo vam nekoliko namirnica koje imaju pozitivan uticaj na vaš vid.

Šargarepa

sargarepe Hrana za bolji vid

Još kao malima, mama nam je govorila da je šargarepa dobra za naš vid. Šargarepe su bogat izvor beta karotena i vitamina A, koji su definitivno prijatelji vašeg vida. Vitamin A je krucijalan za površinu oka, dok je beta karoten jak antioksidant koji se bori protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije. Pored toga, šargarepe su dobre za opšte zdravstveno stanje.

Riba

riba Hrana za bolji vid

Losos, sardina, tuna, haringa, bilo koji izvor omega 3 masnih kiselina odličan je za zdravlje vaših očiju. Pored toga, ove masne kiseline snižavaju nivo lošeg holesterola i imaju još dugačak spisak blagotovornih efekata po zdravlje.

Zelje

zelje Hrana za bolji vid

Spanać, blitva, kopriva, zelje, i sav ostali tamni zeleniš sadrže zeaksantin i lutein kojima se hrane oni delovi vaših očiju koju imaju ključnu ulogu u zaštiti od štetnih zraka sunca. pored toga, puni su magnezijuma, kalcijuma i vitamina neophodnih za zdravlje vaših očiju.

Paradajz

paradajz Hrana za bolji vid

Likopen iz paradajza, slično kao lutein iz zelja pomaže vašim očima da se brane od štetne i prejake svetlosti. Paradajz je bogat i vitaminom C, koji podstiče brže obnavljanje ćelija oka.

Ćuretina

curetina Hrana za bolji vid

Slično kao i govedina, ćuretina je bogata cinkom, vitaminima B kompleksa, fosforom, proteinima i ostalim zdravim sastojcima koji vas udruženim delovanjem mogu zaštititi od nastajanja katarakte.

Jasna Stanić

 

 

 

Editors choice