Koje su dobre strane rada od kuće? Ima li ih? Na početku svega, mislili smo da ih ima i više. Ne viđaš kolege koje ne voliš, ne viđaš šefa, samo sediš i radiš, nema ometanja, ustaješ kasnije, spavaš duže, verovatno ti neko drugi sprema hranu, ako ne, onda svakako imaš mnogo više vremena da spremaš omiljena jela, ne putuješ do posla, nema prevoza, nema sređivanja za posao.

Da li sada možemo da počnemo da nabrajamo negativne stvari? Nemaš baš svoj mir, ako je kuća puna, ako živiš sam ili sama, onda je usamljenost najveći problem, jer su socijalni kontakti svedeni na minimum. Nakon završenog posla imaš mnogo stvari da radiš, ali ste već nakon vremena provedenog u karantinu izgubili volju. A što je možda najgore – počinjete da gubite volju i za radom. Ušuškani u laganoj odeći, sedeći za računarom, vrlo brzo vam se prispava, da li smo u pravu? Ne drži vas koncentracija i sve vam odvlači pažnju? Tek ako imate malu decu – posao od kuće ne samo da nije pozitivna stvar, već je mnogo veći napor!   

Zato je u ovom trenutku najvažnije zadržati pribranost, ostati produktivan i u ne tako tipičnim uslovima i nastaviti dominaciju u svom poslu, nastaviti sa učenjem, a pre svega treba zadržati pozitivan stav. 

Zato, imamo par saveta za tebe, kako da i u ovim trenucima tvoj posao ne trpi i kako da izvučeš maksimum, tako što ćeš biti super produktivan ili produktivna.

rad od kuće 1 e1585216339203 I ti radiš od kuće? Evo kako da održiš produktivnost!

Uspostavi jutarnju rutinu i uđi u ulogu poslovne žene

Svakog jutra, kao i u redovnim situacijama, treba da se ponašaš isto i da imaš neku rutinu. Ustani ujutru, obuci nešto komotno, ali nemoj da ostaješ u pidžami, kasnije ćemo objasniti i zbog čega. Istuširaj se, namesti malo kosu, našminkaj se, skuvaj kafu ili čaj i sedi za računar. Svakog jutra probaj da ustaješ u isto vreme. Da bi se zadržala produktivnost vrlo je važno da uđeš u ulogu. Mi na poslu, nismo ista osoba koja smo kod kuće, hteli vi to da priznate ili ne. Zato je potrebno da uđeš u svoju ulogu koja podrazumeva rad. Zato ne treba ceo dan da sediš u pidžami ili da radiš iz kreveta.

Odredi prostor za rad 

Ne, to ne može da bude krevet u spavaćoj sobi. Međutim, to može da bude neki sto u vašoj spavaćoj sobi. Dakle, ustanovili smo da  radeći iz kreveta nećete povećati produktivnost. Jedno mesto, treba da bude vaše radno. To je onaj momenat kada prelazite granicu, sedate za svoje radno mesto i počinje proces rada. Napravite mali rapsored, u tom delu ostavite sve potrebne stvari. To je prosto distanca koju morate da napravite između kućnog opuštenog stila i ozbiljnog poslovnog ambijenta! Možeš na primer malo da pomeriš svoju makeup kolekciju, i da tu uguraš računar.

Comments