Mala kupatila predstavljaju izazov čak i za najiskusnije dizajnere enterijera. Bez obzira na prostor koji imate na raspolaganju, u mala kupatila treba da se uglavi umivaonik, WC-šolja, tuš ili kada, kao i kutak za skladištenje. Mora se imati na umu raspored prostorije pre nego što se odlučite za renoviranje jer dizajnirati malo kupatilo nije lako kao što se na prvi pogled čini.

Kako biste napravili šemu dizajna koja će se uklopiti u mala kupatila, morate paziti na rešenja za skladištenje, kao i na vizuelne trikove kako bi soba bila dovoljno osvetljena i izgledala vizuelno veće.

Razmislite o tome koje karakteristike kupatila možete da kombinujete u jedan element da biste oslobodili prostor na podu. Na primer, izaberite umivaonik sa fiksnim policama ili ormanom ispod gde se mogu slagati peškire i rolne toalet papira ili sakriti sredstva za čišćenje. Time ste napravili jednu fiksnu jedinicu koja ima tri različite funkcije.

U nastavku vam otkrivamo ideje za mala kupatila koja neće preopteretiti prostoriju…

Mali kupatilski nameštaj

Kad sređujete male prostorije, potrebno je da pravite kompromise. Svakako je moguće da mala kupatila sadrže sve što je potrebno – umivaonik, ogledalo, itd. Probajte sa višenamenskim policama ili merdevinama za peškire jer ćete tako sigurno uštedeti prostor.

Ideje za mala kupatila: Neutralne boje

Neutralni dekor u kupatilu je oduvek bio popularan, naročito ako se implementira u manjim prostorima. Usvajanjem svetlih nijansi poput sivo-braon, krem i bele imaćete osećaj da je kupatilo svetlije, a čak vam se može učiniti i da izgleda veće nego što jeste. Ukoliko ovo imate na umu kad birate boju za pločice, možete stvoriti topao i harmoničan dizajn sa bezvremenskom elegancijom.

Skladište ispod umivaonika

Kad budete planirali sređivanje malog kupatila, znajte da će skriveno skladište biti vaš najbolji prijatelj. Sa ovom komodom sa umivaonikom ćete dobiti još više skladišnog prostora za potrepštine.

Maksimalističke tapete

Prednost malog kupatila je što možete eksperimentisati sa velikim idejama. Cvetni dezeni odlično funkcionišu u malim prostorima, te vas ohrabrujemo da se poigrate sa tapetama u kupatilu koje mogu biti otpornije na vlagu više nego što ste mislili.

Kompaktan dvostruki umivaonik

Dvostruki umivaonik je potpuna poslastica za porodična kupatila, te se može uklopiti i u najmanji prostor ukoliko nabavite nešto kompaktno. Probajte sa umivaonicima koji su u boji, jer će osvežiti mali prostor.

Ideje za mala kupatila: Prihvatite nered

Nered je neminovan kad su mala kupatila u pitanju, te ga samo preokrenite u svoju korist. Možete ga ublažiti skladištenjem i strogom organizacijom. Malo neurednosti sa neusklađenim ogledalima, gomilama peškira i mnogo omiljenih dodataka daće šarma vašem novom kupatilu.

Ideje za mala kupatila: Police

Police su savršen način za skladištenje proizvoda koje želite da imate nadohvat ruke. Umesto da trošite prostor u ormaru namenjenom za druge potrepštine, napravite displej nalik na spa sa mešavinom sveća, losiona za telo, difuzera od trske i ubacite biljke. Pobrinite se da sve ima svoju svrhu. Kuke na vratima mogu biti korisne i za peškire i ogrtače, ali se potrudite da ih nema previše kako soba ne bi izgledala pretrpano.

Iskoristite svaki ugao

Pažljivo planiranje prostora je veoma važno u malom kupatilu. Na primer, izaberite ugaoni umivaonik. Možete kupiti one koji su široki samo 35 cm ili ugaone tuševe koji mogu biti duboki samo 70 cm.

Ideje za mala kupatila: Karakteristike

Kad renovirate mala kupatila, možete kao polaznu tačku uzeti jednu ili dve stvari, zato ih iskoristite na najbolji način. One zapravo mogu postati inspiracija ili osnova za ostatak sobe. Na primer, izaberite puderasto-plav umivaonik i od toga krenite da gradite ostatak prostorije.

Male kade

Zgodno rešenje za mala kupatila su minijaturne kade. Iako na prvi pogled izgledaju nepraktično, male kade će dodati potreban šarm malom kupatilu i malu dozu luksuza.

Ideje za mala kupatila: Koristite boje

Korišćenje boja može da promeni percepciju malih prostora – vesela i uzbudljiva žuta ili nebeskoplava, na primer, mogu da otvore i najskučenije prostorije. Ako imate omiljenu boju, iskoristite je u kupatilu, posebno ako je u pitanju ekstravagantnija nijansa.

Ormari sa ogledalom

Ormar sa ogledalom je popularan izbor za mala kupatila jer je to još jedan način da manja soba izgleda veće ili da se doda novi prostor za skladištenje. U ovakvim prostorima možete da odložite osnovne stvari kao što su četkice za zube, pasta, konac i sapun, čime se oslobađa prostor oko umivaonika. Dodatni bonus ormarića sa ogledalom je taj što će pomoći da se otvori prostor i stvori iluzija većeg kupatila.

Pročitajte i: Najlepši trendovi za uređenje dnevne sobe u 2023. godini

Ideje za mala kupatila: Potkrovlje

Ako vaše kupatilo ima kosi plafon, pametan dizajnerski trik je da odaberete delove koji su uski, ali dovoljno visoki za renoviranje i menjanje. Na taj način će se stvoriti iluzija visine tamo gde nedostaje. Probajte tanke kat pločice, uspravne pruge na zavesi i visoki tuš.

Ambijentalno osvetljenje

Postignite udobnost u malom prostoru tako što ćete zameniti gornja svetla sa mekšim ambijentalnim osvetljenjem. Kupatila su često opremljena fluorescentnim i jakim osvetljenjem. Ako niste ljubitelj potpuno bele svetlosti u svom domu, zamenite ga sijalicama toplih tonova. Alternativno, postavite sveće koje ćete paliti po potrebi. Kupanje pod svetlima sveća će vas dodatno opustiti.

Dekorativni detalji

Najgora stvar koju možete da uradite malom kupatilu je da mu oduzmete sav karakter. Uokvireno umetničko delo, starinska stolica ili merdevine za držanje peškira, upečatljive zavese za kupanje – bilo koji ukrasni detalji će doprineti da skučeni prostor bude prijatniji.

Pročitajte još i: Trendovi u dizajnu enterijera koji su “in” i “out” ovog proleća

Naslovna fotografija: pinterest.com/bhg

Marija Gavrilović

Comments