Zamislite dnevni boravak koji suptilno pleše na granici između sadašnjosti i prošlosti, kombinujući najbolje iz oba sveta da stvori prostor koji je istovremeno sofisticiran i udoban, moderan i tradicionalan. U srcu hibridnog, prelaznog stila leži umetnost balansiranja – omogućavanje da se vaši postojeći komadi nameštaja i novi, pažljivo odabrani dodaci, sliju u harmoničnu celinu. Ovaj pristup dekoraciji donosi ne samo ekonomičnost i praktičnost, već i jedinstvenu priliku da istinski personalizujete svoj prostor, odabirom komada koji pričaju vašu priču, umesto da se striktno držite jednog dizajnerskog pravca.

Naše ideje za savremeno-klasični dnevni boravak otvaraju vrata ka stvaranju mirnog, vanvremenskog prostora, koji odiše spokojem zahvaljujući paleti neutralnih boja, ali i iznenađuje i inspiriše kroz igru starog i novog. Delimo naše omiljene ideje za “pomešanu” dnevnu sobu kako biste mogli da kreirate novi izgled u sopstvenom domu.

Ideje za uređenje dnevne sobe

Kombinujte printove i dodatke

Ručno rađeni predmeti unose mnogo topline u prostoriju, a mogu biti moderni ili tradicionalni. Grafički otisci ili moderna umetnost, kao što su šarene presvlake i fotografije, deluju moderno i uravnotežuju tradicionalnije dodatke, kao što su otoman sa štampanim printom i ručno rađene keramičke vaze.

Istaknite arhitektonske detalje

Sobe nameštene u klasičnom stilu, sa nekoliko modernih linija i završnih obrada, mogu efektno da poboljšaju elegantnu, tradicionalnu arhitekturu. Čisto obloženi kameni koktel stolovi i zavese boje peska savršeno se uklapaju uz kamin. Udobni zeleni kauč pametno premošćuje toplu bež i hladnu sivu i crnu za kohezivnu, neutralnu paletu boja.

Uparite staro i novo

Sto za kafu od čelika i drveta na vrhu starinskog vunenog tepiha je suptilna, ali dinamična mešavina koja održava da soba izgleda sveže. Kad odaberete svoje velike predmete, kao što je nameštaj od mekog materijala, pogledajte da li su vam potrebni više “tvrdi” ili moderni predmeti ili tradicionalniji dodaci za omekšavanje sobe.

Topla paleta boja

Odlučite se za toplu paletu boja kako biste moderni nameštaj učinili privlačnijim i manje oštrim. Zelene police za knjige u dnevnoj sobi čine udoban ambijent uz krem, bež i braon nameštaj i niz dodataka. Uprkos upotrebi uglavnom modernog nameštaja, soba će biti sve samo ne hladna.

Pametno birajte presvlake

Izbor materijala čini ogromnu razliku kad kombinujete ere. Dok nekima kauč sa pokrivačem može izgledati moderno, izlizana morskoplava presvlaka čini da se oseća kao stari svet. Slično tome, sivi tvid na mid-century stolicama je vanvremenska tkanina koja je mnogo raznovrsnija od kariranog ili drugog uzorka.

Prigušena paleta boja

Ako je vaš stil zabavniji, ali i dalje želite kohezivni izgled pomešanog stila, izaberite još nekoliko toplih boja za ponavljanje. Cigla crvena i tamnoplava na tepihu, stočiću za kafu i stolici služe za dodavanje posebnog akcenta. Izgled ostaje prizemljen jer je ostatak sobe neutralan.

Kombinujte šarene dodatke

Jednostavna formula za autentičnu sobu: tradicionalna arhitektura, moderan nameštaj i šareni, razigrani dodaci. Ovu kombinaciju možete lako primeniti u svojoj dnevnoj sobi, menjajući dodatke tako da odgovaraju vašem stilu. Bonus: ako vam zatreba novi izgled, manje stavke možete zameniti prilično jeftino.

Istaknite detalje dizajna

Jednostavan, moderan nameštaj je idealan način da privučete pogled na složenije karakteristike u prostoriji, poput impresivnog plafona obloženog drvetom i velikih greda u dnevnoj sobi na fotografiji. Udoban, ali elegantan nameštaj omogućava arhitekturi da zablista u punom sjaju.

Glam dnevna soba

Iako je smirujuća, neutralna i elegantna, dnevna soba može takođe da bude, usuđujemo se reći, glamurozna. Uzdržana paleta boja — crna, bela i braon — omogućava mnogim elementima i epohama da se igraju zajedno. Čupavi otoman, ćilim sa žutim printom i ogledalo dodaju ozbiljan stil bez žrtvovanja udobnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marly Dice (@marlydiceblog)


Pročitajte i ovo: Trendovi u dizajnu enterijera za prizivanje prolećne energije u vaš dom

Naslovna fotografija: instagram.com/kirkarkitektur

Nikola Gudelj

Comments