Uređenjem stana minimalističkim nameštajem ne samo da ćete pratiti tok trendova u dizajnu i stilizovanju enterijera, već ćete dobiti praktičnost i slobodu. Ovakav stil je naročito pogodan ukoliko imate mali stan. Dostupno je mnogo dizajniranog nameštaja u minimalističkom stilu koji nudi moderna i jednostavna rešenja, kao i multifunkcionalni nameštaj čija je jedina mana – nedostatak dovoljnog broja elemenata za odlaganje stvari i odeće. Međutim, i za to postoji rešenje.

Danas, kada je tempo života veoma brz, teži se praktičnosti i jednostavnosti, pa je logično da minimalizam ostavlja trag i u uređivanju enterijera. Takvim načinom uređenja stambenog prostora vizuelno se povećavaju površine, prostor izgleda veći, udobniji i prozračniji. Najnoviji trendovi ovog stila su prilagođeni savremenom životu mekim i toplim linijama. Temeljna načela minimalizma su čiste linije, ravne površine, nizak nameštaj mekših ivica, jednostavne boje, teksture i najčešće prirodni materijali. Minimalizam nije popularan samo zbog zadovoljavanja imperativa trenda, već zbog praktičnosti i udobnosti. Enterijer je rasterećen, ugodan za stanovanje i jednostavan za održavanje.

slika44 Imperativ trenda: Minimalizam u enterijeru

Minimalistički koncept Tanje Čantić: svetli zidovi sa narandžastim detaljima koji razbijaju monotoniju

Zidovi i boje u minimalizmu

Prozračnost kao glavna odlika minimalizma i bela boja zidova koja je prati, čine osnovu svakog plana za uređenje enterijera u ovom stilu. Međutim, to ne znači da treba da odustanete od boja, već kao alternativu možete koristiti neke toplije i neutralne koje nalazimo u prirodi, kao što su bež, boja kamena, tonovi zelene i kajsije. Pored ove osnovne boje, koja bi trebalo da vam posluži kao vodilja, izaberite neku sporednu kojom ćete naglasiti pojedine elemente u prostoriji. To može biti fotelja, lampa ili neki drugi detalj u jarkoj boji, poput crvene, tamnije smeđe ili ljubičaste. Zidovi bi trebalo da budu glatki i čisti, bez ikakvih dekorativnih uzoraka poput tapeta, da se ne bi izgubio stilski efekat.

slika61 Imperativ trenda: Minimalizam u enterijeru

Simon Mičeli (Simone Micheli) je rekao: "Novi luksuz ne znači nepokretnost ili naviku, već slobodu i kretanje. To je svetlost i komešanje misli. U svakom trenutku smo u mogućnosti da biramo gde i kako živimo i da iznova osmišljavamo okruženje u kojem živimo"

Nameštaj u minimalizmu

Zaboravite tradicionalni glomazni nameštaj i izaberite elegantan, uravnotežen i moderan, čistih linija, sjajnih tekstura, u svetlijim bojama i od prirodnih materijala, kao što su drvo i koža ili staklo i metal. Izaberite niže elemente, jer izgledaju manje glomazno i podstiču minimalistički osećaj u prostoru.

slika51 Imperativ trenda: Minimalizam u enterijeru

Mali skladišni prostor, koji je potreban svakom dnevnom boravku, često zna da se pretvori u piramidu detalja, pretrpanih fioka i nefunkcionalnih polica. Moderni stilovi uređenja oslanjaju se na minimalizam u zidnim sistemima - to je prednost modernih dnevnih soba

Prozori u minimalizmu

Prozori u životnom prostoru su najčešće takvi kakvi jesu i vi ne možete mnogo uticati na njih (osim ako niste sve sami birali pri izgradnji), tako da bi za njih najbolje bilo da su “goli”, bez ikakvih dodataka. Ako ipak želite malo privatnosti i topline, stavite jednostavne bele roletne, svetle zavese od muslina, mrežu ili zavesu od nekog debljeg materijala.

Dekorativni elementi u minimalizmu

Dekorativni elementi ili ukrasi nemaju veliku ulogu u dizajnu minimalističkog enterijera, jer sama ideja počiva na minimalnom broju elemenata i oslobođenosti prostora. Što manje ukrasa, to bolje. Međutim, bitno je da izaberete bar jedan središnji detalj koji će uneti posebnost i razbiti jednoličnost. Na primer, neka jedna velika i upečatljiva slika u vašoj omiljenoj boji predstavlja centralnu tačku prostorije. Uramljene fotografije takođe mogu poslužiti kao dobar minimalistički detalj.

slika15 Imperativ trenda: Minimalizam u enterijeru

Mladi dizajner enterijera Hju Ngujen (Hieu Nguyen) dizajnira moderne i minimalističke enterijere. Dominantni su bela boja i jarki detalji

Ne morate ceo prostor urediti minimalistički, možete izdvojiti dnevni boravak koji je, kao prostor u kojem provodite većinu slobodnog vremena, idealan za takvo uređenje. Najveću pažnju treba da posvetite odabiru elemenata koji će se najbolje uklopiti u vaš prostor. Akcenat je na jednostavnim, ali efektnim komadima. Modularni elementi smešteni na zidovima čine skladnu celinu, kao i ugradni elementi koji nude velike smeštajne mogućnosti, a ne zauzimaju veliki prostor.

slika34 Imperativ trenda: Minimalizam u enterijeru

Bez mnogo detalja - najjednostavnije rešenje je najčešće i najbolje. Samo neophodan nameštaj i bela, siva i crna boja

Ukoliko želite jednostavan, prozračan i opuštajući dom, bez suvišnih detalja i sa mnogo prostora, onda je minimalizam pravi izbor za vas!

Izvor prve fotografije: sijalica.com


Ivana Aćimić je arhitekta, zaljubljenik u modu i putovanja, kao i dobre knjige, muziku i filmove. Veliki je fan španske kulture i mode. Uvek se vodi rečenicom kreatora Yves Saint Laurent-a “Fashion fades, style is eternal”. Propagira male stvari koje život čine lepšim. Autorka je bloga Street Art_Life Style_Fashion and Co.

Comments