Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

1/2

Legendarni nemački fotograf i filmski režiser Peter Lindbergh je preminuo u 74. godini života. Iza sebe je ostavio malu imperiju umetnosti, koja je svakodnevno oslikavala modni svet i inspirisala generacije posle njega. Vesti o smrti ovog fotografa su objavljene putem njegovog Instagram profila.

Rođen je 1944. godine u Poljskoj, ali je odrastao u gradu Duisburg u Nemačkoj. Studirao je u Berlinu na Berlin Fine Arts Academy, ali pošto mu to nije bilo dovoljno, upisao je još jedan fakultet, ovog puta College of Art in Krefeld gde je studirao apstraktnu umetnost. Jedan od najvećih idola njegovog života je bio Vincent Van Gogh, za kog tvrdi da ga je svakodnevno inspirisao u radu.

Fotografijom počinje da se bavi tek 1971. godine, nakon što je dve godine radio kao stažista za nemačkog fotografa Hans Luxa, koji ga je inspirisao da otvori svoj studio 1973. godine. Lindbergh je bio prvi fotograf koji je u modni svet uneo novu formu realizma, tako što je svojom fotografijom redefinisao standarde lepote. Na ovaj čin su ga inspirisali ulični fotografi i fotografi koji su radili behind the scenes u dokumentarnim filmovima.

Promenio je modne standarde onda kada su svi počeli da preteruju sa fotošopiranjem, dok je Peter bio taj koji je insistirao na što prirodnijem izgledu kada je u pitanju fotografija. Uvek je u svakome video nešto posebno što ga čini autentičnim, a to je uvek i isticao u svom radu tako što u fokus stavi određeni deo lica. Taj mali detalj je činio osobu ispred objektiva zanimljivom bez obzira na njene godine.

Godine 2014. je čak i rekao: Odgovornost svakog fotografa je da oslobodi prvenstveno žene, pa onda sve ostale od terora mladosti i perfekcije koji stvaraju bespotreban pritisak, i do poslednjeg dana je verovao u ovo, sa čime mnogi mogu da se slože.

Svojevremeno je govorio i: Modni fotograf treba da doprinosi fotografiji tako što ženu ili muškarca kog fotografiše predstavlja onakvim kakav zaista jeste u sadašnjem vremenu, kako bi uhvatio refleksiju njihove humanosti koja je prisutna na fotografiji. Današnja potreba da se sve previše fotošopira ubija život i iskustvo koje je prisutno u prvobitnoj fotografiji. Kada fotošopiraš fotografije, brišeš im i njihovu istinu s lica”.

Čak je i za velike modne kampanje zahtevao da model koji se nalazi ispred fotaparata bude što minimalnije našminkan. Ostaće takođe poznat po tome i što na većini njegovih dela nije prisutan fotošop, a i po tome što je njegova crno-bela fotografija određeni pečat na modnoj fotografiji, zbog emocije koju ona pruža.

Editors choice