Trendovi za uređenje enterijera se menjaju iznova i iznova, što ne znači da smo ih se zasitili, naprotiv. Inspiracije ne manjka, te smo sigurni da će svako pronaći nešto za sebe. Ovo su trendovi koji će biti in i out u dizajnu enterijera ovog proleća, na vama je samo da izaberete onaj koji vam se najviše dopada.

Dizajneri smatraju da će ovog proleća biti popularne sobne biljke, maksimalizam, murali, velike lampe i lusteri, ali i tamne boje. Što se tiče četiri trenda koji su out, to su akcentni zidovi, stil seoske kuće, jedna do dve boje u sobi od poda do plafona i siva boja.

Ovo su trendovi koji će biti in i out u dizajnu enterijera ovog proleća.

6 trendova koji će biti in

Prirodni materijali

Prirodni materijali će postati rasprostranjeniji ovog proleća zbog svesti o ekologiji. Ljudi sve više razmišljaju o održivosti i korišćenju ekološki prihvatljivih materijala u svojim domovima. Komadi poput nameštaja od ratana i pločica do terakote spadaju u ekološki prihvatljivu kategoriju.

Sobne biljke

Sobne biljke različitih oblika i veličina su popularne jer poslednjih nekoliko godina mnogi češće provode vreme u svojim domovima. Ovaj trend ne zastareva, pa ćemo ga viđati i u ovoj sezoni. Biljke uvek izgledaju lepo, prostoriji daju dašak prirode i osećaj ušuškanosti.

Tamne boje

Ukoliko ste razmišljali o promeni boja zidova ili nameštaja u svom domu, proverite kako se uklapaju tamnije boje. Dizajneri smatraju da će domovi postati tamniji ovog proleća zbog velike populatnosti gotskog stila. Setite se Netflixove serije Wednesday i udaljite se od razigranih, svetlih boja i ubacite crnu, tamnoljubičastu ili braon. Kako bi se razbila monotona atmosfera, detalji jarkih boja će dati potreban dramatičan kontrast.

Maksimalizam

Maksimalizam će zameniti minimalistički stil jer mnogi u svoje prostore žele da unesu više zabave i kreativnosti. Ovaj trend se udaljava od jednostavnih, čistih linija minimalizma i obuhvata sve smele i svetle stvari. Naglasak je na dekoraciji, ali i na prenosu karaktera ukućana u uređenje doma. Maksimalizam će se manje odnositi na kreativni haos, a više na umetničke dodatke, kao što su ukrasne tapete i sveće u retro stilu.

Murali na zidovima

Ovog proleća se provukao trend sa ulica, tačnije, murale ćemo viđati i u našim domovima. Suština ovog trenda je da se u dom unesu boje kroz dinamične tapete, a da se ne kreči cela prostorija. Očekuje se da će murali na zidovima posebno biti implementirani u trpezarijama i prostorijama koje povezuju dnevne sobe i kuhinje.

Velika i upečatljiva rasveta

Upečatljiva svetla, slična umetničkim delima, spadaju u jedan od najpriželjkivanijih prolećnih trendova. Standardni set od tri lustera koji vise iznad kuhinjskog ostrva će biti zamenjeni jednim masivnim lusterom, a umesto lampi na noćnim stočićima će stajati noćna svetla koja vire iz utičnica.

4 trenda koja će biti out

Stil seoske kuće

Stil seoske kuće obuhvata jednostavnost, modernu udobnost i rustičan šarm, ali postaje sve manje popularan. Iako je ovaj trend bio na vrhu popularnosti poslednjih nekoliko godina, rustičan stil postaje prevaziđen. Kao zamenu ćemo videti pomak ka modernoj estetici.

Sobe i dodaci u usklađenim bojama

Dani kada su se sobe dizajnirale u jednoj ili dve boje, od poda do plafona, prošli su. Kuhinjske ormariće u jednoj boji će zameniti uparivanje različitih boja. Na primer, belu kuhinju će zameniti zeleni ormarići upareni sa sivoplavim ostrvom. Slobodno se igrajte, ostavite jednostavne boje po strani i ubacite svoje omiljene nijanse u bilo koji prostor.

Siva boja

Izgleda da se u ovoj sezoni završilo sa sivom bojom. Iako je siva idealna neutralna boja, deluje da su se svi umorili od neutralnih, bezličnih prostora. Sada su u trendu smelije odluke, sa više teksture, dubine i boja, umesto sterilnih i jednoličnih soba.

Akcentni zidovi

Izgleda da je trend geometrijski naglašenih zidova ili takozvanih akcentnih zidova počeo da bledi. Nekada su bili toliko popularni da nije bilo kuće koja ga nije imala. Uglavnom su akcentni zidovi izazovni za izvođenje jer mogu da preopterete prostor i poremete celokupan dizajn.

Pročitajte još i: Izbegnite ove greške kada renovirate kupatilo i oslobodite se stresa

Naslovna fotografija: pinterest.com/balibungalow

Marija Gavrilović

Comments