Seksualna intimnost je prijatno iskustvo koje vas zbližava kao par. Ali mnogima je iniciranje seksa neprijatno, oklevaju jer se plaše da će biti odbijeni, ili da se to neće dopasti partneru. Lakše je prepustiti drugoj osobi da napravi prvi korak, nego preuzeti rizik za iniciranje seksa.

Zašto je važno iniciranje seksa

Seks je mnogo više od fizičke interakcije – izraz emocionalne intimnosti, potvrda bliskosti i pripadanja, a iniciranje seksa pokazuje partneru da želite intimnost i da vam je stalo do njega. Na taj način možete pokazati svoju brigu i spremnost da ulažete u vezu i promovisati otvorenu komunikaciju o željama i granicama.

Pored toga, iniciranje seksa doprinosi partnerovom emocionalnom blagostanju – saznanje da je poželjan može biti vrlo afirmativno i osnažiti njegovo samopoštovanje.

Kako da preduzmete prvi korak

Uverite se da je partner saglasan

Nesigurnost u to da li će vaše iniciranje seksa biti prihvaćeno, uglavnom je i razlog što se ne upuštate u to. Ne možete biti sigurni da je partner zainteresovan kada i vi, ali morate rizikovati. To znači da možete jednostavno da ga pitate da li je raspoložen za malo maženja, a možete doći do pristanka uz malo zavođenja. Dajte partneru kompliment, pohvalite njegov napredak u teretani, pomilujte ga, primećujući kako dobro izgleda i dodajte malo začina – recite mu kako vas uzbuđuje i šta biste voleli sada da radite sa njim. U većini slučajeva, to je više nego dovoljno da ga zainteresuje i zagreje, čak i ako je bio zabrinut i udaljen i seks mu nije ni padao na pamet.

Iniciranje seksa govorom tela

Neverbalno iniciranje seksa, odnosno, izražavanje želje, odličan je način da zagrejete atmosferu, naročito ako vam je neprijatno da verbalizujete ono što želite. Naslonite se na trenutak na partnera u prolazu, prođite mu prstima kroz kosu, pomilujte ga, privijte se uz njega i poljubite u vrat – sve su to laki načini da mu date do znanja da ste dostupni i zainteresovani za fizičku intimnost.

Pokrenite stvari polako – masiranje partnera, intimno ljubljenje i dubok zagrljaj mogu pokrenuti dalje senzualno istraživanje i probuditi strast.

Parovi u dugim vezama često svedoče o tome da neverbalni znaci postaju primaran način komuniciranja seksualnih potreba – dovoljno je da vas partner pogleda na „onaj“ način, da primite signal o njegovom razigranom raspoloženju.

Pročitajte i ovo: Kako da naučite partnera šta da radi u krevetu (a da ne povredite njegov ego)

Spontani pristup

Ako vaš partner voli spontanost, možete se uključiti u taj način ponašanja – seks u trenutku, možete pokrenuti na različitm mestima u kući, u automobilu ili drugom skrovitom mestu. Spontanost može biti zabavan i uzbudljiv način da se sačuva strast u vezi.

Važno je da u zanosu spontanosti ne propustite da obratite pažnju na govor tela partnera i signale koje šalje – ako ga vaš pristup ne inspriše, on će imati napeto držanje, namršten ili zabrinut izraz lica. Poštujte njegove granice i dajte mu do znanja da je u redu, ako nije spreman i voljan, kada i vi.

Zakazivanje vremena za seks

Iako spontanost može biti razigrana i uzbudljiva, zakazivanje vremena za seks ima svoje prednosti. Mnogi parovi to rade, da bi odvojili vreme i sa namerom se posvetili fizičkoj intimnosti. Ovo može biti odlično rešenje ako oboje imate veoma zauzet raspored i smatrate da vaš seksualni život trpi zbog toga. A kada ste već dogovorili vreme, iniciranje seksa je mnogo lakše – ne morate strahovati od nesporazuma ili odbijanja. To može stvoriti uravnoteženu dinamiku u kojoj se oboje osećate željeno, cenjeno i osnaženo u vezi.

Iniciranje seksa razigranom komunikacijom

Možete inicirati seks na razne simpatične i razigrane načine, koji će pokrenuti partnera – možete mu ostaviti poruku tamo gde će je naći, ili mu možete poslati poruku dok ste razdvojeni, kojom sugerišete svoje raspoloženje i šta ga očekuje kad se sretnete. To mogu biti pikantne reči, a može biti i fotografija. Napravite nekoliko selfija u seksi vešu ili na drugi primamljiv način i pošaljite partneru fotografiju kad to uopšte ne očekuje.

Budite kreativni – iniciranje seksa je uzbudljivo i zabavno!

Pročitajte i ovo: Intimne igre: Zabavni saveti za role-playing koje treba da praktikujete

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Brankica Milošević

Comments