INSTAGRAM, SEKS I ANKSIOZNOST

KAKO DA “PREŽIVIŠ” I DVADESETE?

Da li mi je video story? Lupa mi srce ubrzano, prestaću da dišem, da li ću sada umreti? Ne ide mi se među ljude. Što mi nije lajkovala sliku? Kaže da ne treba da koristimo kondom, bolji je osećaj bez njega… Prelazim na keto, mnogo sam debela, sve mi preliva, kako da se skinem pred njim? Je l’ sam ja anksiozna? Nije mi lakše nakon plakanja. Nemam dovoljno lajkova. Zašto bih išla kod ginekologa/zašto bih išao kod urologa? Marihuana mi neće naškoditi. Ja sam se zaljubila.

Ko je rekao da je biti mlad lako i lepo, taj sigurno nije ništa znao o mladosti u 21. veku, kao ni o mladosti u novijoj istoriji. Možda je nekada ta mladost izgledala drugačije, a možda su nas samo slagali i o većini stvari vešto prećutali.

Sve to što su nam prećutali, osetićemo na svojoj koži - pre ili kasnije. I volećemo mladost, ali ćemo potajno u tranzitnom periodu, periodu odrastanja, brinuti mnogo i bićemo u stalnoj strepnji, ponavljajući samo jedno pitanje - Šta mi se ovo dešava?

VODIČ ZA LEPŠU MLADOST

Kako bi bilo lepo imati vodič koji će nam pomoći da “preživimo” mladost i te lude dvadesete. Vodič koji će nam reći šta treba da radimo, šta nas očekuje i da nam odgovori na pitanje - Šta mi se to zapravo dešava?

“ZDRAVO DVADESETE” je platforma koja je namenjena upravo tebi. Ovo je platforma koja će ti reći šta su zapravo zdrave navike i koja će ti pomoći da kroz ovaj period unaprediš ili sačuvaš svoje mentalno, ali i fizičko zdravlje.

U okviru ovog projekta postoji i vodič pod nazivom “Kako da pronađete svoju ravnotežu i održite zdravlje”. U neku ruku ovo bi ujedno bio i vodič za lepšu mladost. Jer, hajde da se ne lažemo - sramota nas je da pitamo mnoge stvari, a možda i da ih ukucamo na Google-u.

Zato te sigurno nikada neće biti sramota da u pretraživaču ukucaš www.dvadesete.rs i da pročitaš sve ono što će ti trebati u svim narednim danima, ali i godinama. Sačuvaj mladost - trebaće ti!

ANKSIOZNOST I SVA OSTALA STANJA KADA DUŠA BOLI

Nikada se nije više govorilo o anksioznosti kao prethodnih godina. Sve mlađi doživljavamo anksioznost na različite načine. I teško nam je. I znam da ti je teško, razumem te. Kada biste znali koliko mladih trenutno prolazi kroz različite tipove anksioznosti začudili biste se i ne biste verovali.

Prva stvar, koja će ti pomoći jeste da - nisi sam i nisi sama u tome. Druga stvar - izlaz postoji i stvari se mogu srediti. Treća stvar - sasvim je okej da nisi okej. Niko nije stalno okej, ali niko nije ni stalno tužan i anksiozan.

Duša boli i kada si depresivan, kada imaš psihički poremećaj psihoze i kada ti se dešavaju različita stanja i poremećaji, jer si probao i nastavio da koristiš nedozvoljene supstance.

Ako te zanima nešto više o ovoj temi, prepuštamo reč stručnjacima, samo njima želimo da verujemo, ne celokupnom internetu.

Izvoli, značiće ti - www.dvadesete.rs/mentalno-zdravlje.

SEKS, KONDILOMI I KONDOMI, TRUDNOĆA I GINEKOLOZI

Koje reči si se najviše uplašio/uplašila? Seks je lep i divno je kada imaš nekog sa kim uživaš u svakom momentu, tamo negde iza zatvorenih vrata. Lepo je kada se zaljubiš, pa odmah poželiš sve, kada se prepustiš. Lepo je kada se pored njega/pored nje osećaš voljeno i još više voliš sebe. Nije lepo kada druga strana nešto želi, a ti ne. Nije lepo kada osetiš da te na intimnom mestu nešto peče i boli, a ti ne smeš nikome da kažeš. Nije lepo kada ti kaže da neće da koristi zaštitu. Nije lepo kada ti kasni, a ti ne želiš bebu.

Lepo je kada znaš kako možeš da doživiš orgazam, ali je lepo da znaš i kako možeš da zaradiš kondilome i kako “slučajno” možeš da ostaneš trudna, lepo je da znaš kada treba da se obratiš ginekologu. Kako biste nakon seksa bez griže savesti uživali, treba da znate sledeće stvari: www.dvadesete.rs/seksualna-aktivnost

KETO, FASTING, TRENINZI I IZGLADNJIVANJE

Izgladnjivanje nikada nije dobar izbor. Naravno da znaš, ali mora nekako da se smrša, znam. Najlakši način je uvek bio da se izgladnjuješ. Ali, priznaćeš, to nije sjajan način.

Da li ste čuli za JO JO efekat? Da li ste čuli da ultra popularna KETO dijeta i nije baš tako magična i najbolja na svetu? I da dijete i izgladnjivanje i te kako mogu da utiču na tvoje hormone, mentalno zdravlje. Nije sve u vitkoj liniji, ako na tom putu izgubiš sve ostalo.

Trening u kombinaciji sa zdravom ishranom (ali ne onom ishranom kada izbaciš sve i jedeš dve namirnice) daje rezultate, a na taj način čuvaš i mentalno i fizičko zdravlje. Kako treba da izgleda tvoja ishrana, a kako tvoj trening i vežbanje, pronađi na sledećim linkovima:
www.dvadesete.rs/ishrana
www.dvadesete.rs/fizicka-aktivnost

MARIHUANA NIJE OPASNA
REKOŠE NEINFORMISANI

Naravno da je opasna, baš kao i svaka droga. Naravno da izaziva zavisnost. Marihuana može da ošteti tvoje disajne puteve, reproduktivne organe. Može da ti izazove ili pojača anksioznost, da dovede do toga da ti panični napadi postanu svakodnevica. Ukoliko nastaviš sa fiozofijom da nije opasna, možeš potpuno izgubiti volju, a vrlo lako možeš da upadneš i u stanje depresije.

Stalno slušamo zablude i zato i poželimo da se upustimo u svet koji će nam doneti samo trenutna zadovoljstva. Sve zablude o drogama spakovane su na jednom mestu i pre nego što odlučiš da nešto probaš pročitaj sledeće: www.dvadesete.rs/zavisnost

Na online platformi "Zdravo dvadesete” pronaći ćeš još mnogo tema. Tema koje će te zanimati, o kojima ne smeš da pričaš ni sa kim, koje te tište, zbog kojih si tužna ili tužan. Možda će ti odgovori na sva tvoja pitanja koja ne smeš da izgovoriš pomoći i dati pravac, a možda će ti samo potvrditi da se krećeš u dobrom smeru. Uživati u mladosti ujedno znači uživati u zdravlju, ali ga i sačuvati!