Sećam se da je, kad sam bila devojčica, second hand imao negativnu konotaciju. Smatralo se da se u tim buticima nalazi nekvalitetna iznošena odeća sa felerom koju je ko zna ko nosio. A onda se sećam da sam sa mamom prvi put u životu otišla u second hand radnju gde se odeća prodavala na kilogram, i kupila plavu haljinu na tufne. Videlo se da je vintage, da je iz nekog drugog doba, imala je naramenice i vezivala se u mašnu pozadi, spuštala se do kolena. To je bilo pre više od deset godina kada se vintage još nije nosio u toj meri. Ali, bila sam oduševljena i nikad nisam prestala da posećujem second hand radnje.

Mnogo mi se dopadalo to “kopanje” po odeći, razgledanje raznovrsnih komada od kojih nijedan nije isti. Ne prate se trendovi, samo biraš šta ti se sviđa. A tu je i onaj momenat lutrije, da pronađeš ono što odgovara tvojoj veličini. Kao studentkinja bez novca sam nastavila da posećujem second hand. Tada sam bila oduševljena što mogu da kupim odeću po zaista smešnoj ceni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jeanne Damas (@jeannedamas)

Jednom mi se desilo da sam kupila farmerice za 300 dinara. Kad sam ih isprobala kod kuće i stavila ruke u džepove da bih ih namestila, pronašla sam u jednom džepu novčanicu od 5 evra. Bila sam oduševljena, farmerice ne da su se isplatile, već sam i dobila novac. Drugi zanimljiv slučaj je da sam kupila sasvim novu crop top majicu sa etiketom za 20 dinara. I dan-danas je ponosno nosim. Kad god mi neko kaže lepa ti je ta majica, pohvalim se za koliko novca sam je kupila.

Onda sam otkrila i druge vrline second handa, a to je koliko je dobar za ekologiju, za našu planetu. Modna industrija je jedan od najvećih zagađivača. Imamo brzu modu i hiperprodukciju odeće koja čini da nove kolekcije u radnje dolaze na svakih nekoliko nedelja. Ta odeća je uglavnom daleko manjeg kvaliteta nego ona koja se proizvodila pre dvadeset i više godina. Ona se manje nosi i brže baca ili odlaže jer su naišli drugi trendovi. Tako se ulazi u začarani krug konstantne kupovine koji nikad ne prestaje.

Pročitajte i ovo: Problem brze mode – toliko smo naštetili planeti da je ona počela da šteti nama

Pojedine stvari i dalje kupujem u radnjama, kao što su, na primer, farmerice jer mi nikad nije pošlo za rukom da pronađem odgovarajuće u second handu i trudim se da, kada kupujem, to bude nešto što mi je potrebno, što mi se dopada i što je vintage. 

I to je postalo znatno olakšano onda kada je vintage došao na Instagram. Danas na Instagramu možete kupiti zaista kvalitetne komade odeće koju su proizvele firme Kluz, Beko, Robna kuća Beograd, 7. juli, 1. maj Pirot, Jugoexport, Jumko ili modne kreacije Mirjane Marić.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jeanne Damas (@jeannedamas)

Danas se ponovo nosi ta odeća i ne samo da se nosi, već bismo mogli reći da predstavlja visoku modu. Prikupljanje najkvalitetnijih komada odeće koji se danas više ne mogu naći u proizvodnji je postao svojevrstan hobi. Zamislite da pronađete oversized karirani sako iz Kluza koji je star 40 godina? Neprocenjivo! Ali, problem je u tome što tu odeću nije toliko lako pronaći. Zato pomoć možete pronaći na Instagramu i to je fantastičan primer kako Instagram može oblikovati modu i kako to mogu učiniti mali biznisi, što je za svaku pohvalu.

Zato možemo reći da je Instagram yugocore estetiku vratio na velika vrata. Za termin #yugocore verovatno do sada niste čuli zato što smo ga kolega i ja upravo izmislili, a odnosi se na modu Jugoslavije. Sigurna sam da tačno znate na koju estetiku mislim, na haljine koje je nosila Jovanka Broz, na odeću koju ste mogli da kupite u Robnoj kući Beograd.

Pročitajte i ovo: Trikovi za uspešnu second hand kupovinu

Te profile na Instagramu drže devojke koje traže najkvalitetnije komade odeće koji će vam trajati godinama, pa čak i decenijama. One razbijaju predrasudu da vintage odeća mora automatski biti i jeftina, jer za pojedine modele odeće zaista vredi dati novac.

Ovo su pojedini profili gde se prodaje odeća visokog kvaliteta, profila koje redovno pratim i koje od srca preporučujem:

uskociumoje

@uskociumoje bira prelepe košulje i najlepršavije haljine. Ako volite vintage modu, ovo je profil koji ne možete zaobići jer se vidi da devojka koja stoji iza njega ovaj posao radi srcem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by uskociumoje (@uskociumoje)

vintage_secrett

@vintage_secrett je još jedan Instagram profil koji slavi vintage sporu modu. Šta god da kupite odavde biće očigledno da posedujete unikatan stil.

cleanoutclothes

Ako tražite Levi’s vintage farmerice – na pravom ste mestu. Na cleanoutclothes profilu možete pronaći pregršt farmerica, sakoa, džempera, košulja, jakni – sve kvalitetno, mirišljavo i spremno za nošenje.

vintagehunter

vintagehunter ima odeću za svačiji ukus. Volite modu osamdesetih i devedesetih? Nema problema. Dvehiljadite? Isto nema problema. “Lovi” odeću sa svih strana i biraj ono najbolje.

robnakucabeograd

Čim vidite naziv profila @robnakucabeograd, u vama će se odmah probuditi nostalgija, sve i da niste rođeni u Jugoslaviji. Dovoljno je da samo prelistate profil i sigurno ćete pronaći nešto što će vam se dopasti.

vintage garderoba focus

Ovo je definitivno najšareniji profil koji se bavi prodajom vintage odeće. Pronaći ćete konfekcije iz Jugoslavije, kao i sa stranog tržišta i sigurno nećete biti razočarani.

Naslovna fotografija: instagram.com/jeannedamas

Jovana Petković

Comments