Kada osetite nalet straha ili anksioznosti, talas tuge, ljutnju ili bes, možete pokušati da promenite ta osećanja i da ih se rešite. Ipak, možete otkriti da su intenzivna osećanja otporna na vaše pokušaje – što više nastojite da primenite razne tehnike smirivanja i kanalisanja, to su osećanja „lepljivija“. Ako uveravate sebe da treba da se opustite, da budete srećni, ili da prestanete da budete toliko ljuti, to može doprineti vašoj samokritici zbog „neadekvatnih“ osećanja i pojačati ciklus negativnih emocionalnih reakcija i dodati stid i samoosuđivanje.

Osim toga, ako kažete sebi da ne treba da osećate to što osećate, to može prekinuti prijem važnih poruka koje vam emocije šalju i imlicirati da su vaša osećanja pogrešna, a ne prirodan, ljudski odgovor na spoljašnje okolnosti ili unutrašnja stanja.

Upravljanje osećanjima ne znači da možemo da isključimo neželjena i uključimo poželjna osećanja, već način da ih prihvatimo i razumemo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lara (@lara_bsmnn)

Odakle dolaze intenzivna osećanja

Samo zapažanje kako se formiraju i odakle dolaze intenzivna osećanja, misli i impulsi koji se javljaju, pomaže da priznamo i prihvatimo svoja osećanja i ublažimo njihov intenzitet. Možete primeniti neutralno preoblikovanje iskustva, kroz konstataciju fizičkog i emotivnog stanja. „Steže me u grudima i disanje mi se ubrzava“, ili „trenutno osećam snažnu ljutnju“ – ovakva formulacija je način da priznate svoje reakcije i pomaže da primite poruke koje vam šalju.

Vežbanje saosećanja prema sebi

Lako je naljutiti se na sebe, kada intenzivna osećanja preovlađuju i dovode nas u nezgodnu situaciju, da ne možemo da se obuzdamo i da se loše osećamo zbog sebe. Pokušajte da koristite empatičan pristup da opišete svoja osećanja i stanja i recite sebi „trenutno me osećanja preplavljuju“ ili „teško mi je da budem u svom telu“, ili „ovo je previše sadržaja da bi ih sada rešavala“. Tako potvrđujete iskustvo koje proživljavate i sprečavate da ciklus negativnih emocija okrene i pojača.

Pročitajte i ovo: Oslobodite se negativne energije – trajno

Povezivanje sa onim što vam je važno

Kada vas obuzmu intenzivna osećanja, možete im dozvoliti da vas dovedu do onoga što vam je važno, ili se ona mogu isprečiti između vas i vašeg srca. Adekvatan odgovor na intenzivne emocije je da ih upotrebite da biste osvestili šta vam je bitno. Zapitajte se da li želite da budete povezani sa osobom sa kojom komunicirate; da li želite da se suočite sa novim izazovom; da li želite da preduzmete akcije koje promovišu brigu i pravdu za druge; da napustite ovu situaciju i dopunite svoje resurse, kako biste kasnije mogli da uradite nešto značajno…

Biranje strategija koje utiču na intenzivna osećanja

Uspešno reagovanje na intenzivna osećanja donosi umanjivanje njihovog intenziteta i svi to imamo u iskustvu, kao što znamo i kako izgleda „suženje svesti“ i potpuno gubljenje kontrole. Razmotrite strategije koje vam mogu pomoći da svoja osećanja prihvatite i dozvolite im da vam prenesu važne poruke, bez intenziviranja negativnosti. Duboko disanje je uvek korisno – u fizički i emocionalno preplavljujućim situacijama, setite se počnete da dišete duboko (izbrojte deset udaha i izdaha), pustite muziku i igrajte, plačite, vičite, udarajte jastuk, pozovite prijatelja koji će vas saslušati, zapišite svoja osećanja u dnevnik.

Paradoksalno je da što ste manje vezani za cilj da promenite svoja osećanja, to je lakše primeniti veštinu upravljanja osećanjima. Što ste fleksibilniji u trenutku kada intenzivna osećanja preovlađuju, to će vaši napori biti efikasniji. Možete da pokušate da se umirite na jedan način, a ako ne uspete, možete pokušati nešto drugo. Ponekad možete otkriti da su intezivna osećanja jedini odgovor u sadašnjem trenutku, šta god pokušavali. Kada to osetite, i dalje postoji mogućnost da samosaosećanjem proširite perspektivu – kad pomislite da je za vas verovatno najbolje da se tako osećate i da prožitive taj intezitet, ma koliko neprijatan bio, već upravljate svojim osećanjima, umesto da ona upravljaju vama.

Kada vežbate da primećujete intenzivna osećanja, da brinete o sebi usred emocionalne oluje, da se povezujete sa onim što vam je važno i da ostajete fleksibilni u pokušaju da utičete na emocije, možete prekinuti negativan ciklus pojačavanja neprijatnih osećanja i možete pronaći središte svog mira i stabilnosti, u bilo kojim okolnostima.

Pročitajte i ovo: Da li je moguće kontrolisati emocije?

Naslovna fotografija: instagram.com/comely.way

Brankica Milošević

Comments