U vremenu kada je muzika prisutna svuda i da je lako doći do najrazličitijih žanrova, velika je privilegija naići na one koji se u moru “svega” izdvajaju po velikoj posebnosti i autentičnosti koja svakoga ostavi bez daha. Upravo takav je gudački kvartet “Habanera” koji je nastao pre nešto više od jedne decenije i od tada, pa sve do danas, stvaraju muziku i zvukove putem kojih emituju ogromnu količinu energije koja utiče na to da svi slušaoci ove četiri fenomenalne devojke budu zadivljeni onim šta čuju i vide. O tome kako su krenule u ovaj, kako kažu, “posao”, kako je kvartet nastao, koji su im planovi i želje, te mnogo čemu drugom, ove četiri devojke otkrile su u intervjuu koje su dale za naš magazin.

Gudački kvartet “Habanera” postoji već više od jedne decenije. Kako ste došle do ideje da oformite kvartet i ko ga sve čini od trenutka postojanja pa do danas?

Gudački kvartet “Habanera” je ansambl osnovan pre 12 godina od strane četiri prijateljice koje su bile predane muzici od perioda detinjstva. Pojedini članovi su se menjali, ali današnju postavu čine Nina Birač i Šerin Mansouri – violine, Sanja Stojanović – violi i Milica Grujić – violončelo. Mi smo se vodile našim snovima i njihovom realizacijom. Tako smo muziku uz koju smo odrasle prenele u našu stvaralačku oazu. Uvek životni rok prenele smo na žice finog melodijskog instrumenta violine, u numere domaćeg etno folka, protkale groove violončela i bezvremenskim pop hitovima dale novi oblik. Najvažnije u ovom našem snu na javi jeste emocija koju doživimo muzicirajući zajedno i koju nesebično dajemo. Više od decenije postojanja nam govori u prilog. I zato je ljubav prema ovom našem “poslu” i pokretač novih ideja, daljeg razvijanja i usavršavanja.

habanera 1 1 Habanera devojke o poslu, inspiraciji i energiji kojom zadivljuju

Svakako je zanimljiv i naziv koji ste odabrali za svoj kvartet. Ko je “kumovao” nazivu i šta on u stvari predstavlja?

Kvartet je dobio ime po starom plesu pod nazivom “Habanera“, koji je nastao na području Latinske Amerike i Kube, a koji karakteriše jedinstven ritam – strastven i zavodljiv. Njega je kasnije Bize upotrebio u operi, u čuvenoj ariji “Karmen” koja je i sama oličenje ženstvene energije i strasti. Procenile smo da ovaj naziv nekako opisuje i nas kao i ono što želimo da stvorimo sa kvartetom.

Koji su to pravci muzike koje volite i svirate na svojim nastupima?

Aranžmani koji su pisani za naš kvartet su pesme koje smo same birale sudeći po sopstvenom i ukusu naše publike. Takođe postoje neke numere i žanrovi koji su zaista evergreen i za koje znamo da ih publika uvek rado čuje. Uživamo dok izvodimo rock, izazov nam je da obradimo numere moderne pop muzike, MTV hitove npr, ali se bavimo i obradama domaćeg etno folka što uvek odlično prolazi kod ljudi, jer se iznenade kada čuju “Đelem, đelem” u aranžmanu za gudački kvartet. Veliki deo našeg repertoara čini i filmska muzika, kako iz stranih, tako i domaćih filmova.

Comments