Katarinu Gromilić zatekli smo u baletskoj sali kako vredno trenira i nakon porođajnog odsustva se vraća u baletsku formu. Porazgovarali smo sa ovom harizmatičnom balerinom, a najzanimljivije delove razgovora vam prenosimo kroz intervju koji je pred vama.
WANNABE MAGAZINE: Koliko dugo se baviš baletom?
KATARINA GROMILIĆ: Od kad znam za sebe, želela sam da budem balerina ali su roditelji, uprkos mom insistiranju, odlagali upis na balet. Na kraju se ipak moja upornost isplatila, pa su me sa mojih 9 godina upisali u jedan baletski studio gde je časove baleta držala balerina Marija Janković. Ona je u meni prepoznala potencijal za bavljenje ovom umetnošću i uputila me u baletsku školu “Lujo Davičo”. Otišla sam na prijemni ispit, položila ga, i tu počinje moja baletska priča. Školovanje jedne profesionalne balerine u Srbiji traje osam godina, i podrazumeva četiri godine niže i četiri godine srednje baletske škole. Ako imate sreće, po završetku školovanja dobijate posao u nekom od profesionalnih pozorišta i tako balet postaje vaš život.

Intervju Katarina Gromilić balerina 4 Katarina Gromilić, balerina

Da li više voliš da igraš klasičan ili moderan balet?
U baletskoj školi se edukujete za klasičan balet. Postoje smerovi savremena i narodna igra, ali je akcenat ipak na klasičnom baletu. Nakon diplomiranja, dobila sam poziv da budem član beogradskog Pozorišta na Terazijama koji neguje mjuzikl kao žanr. Nažalost, u školi nismo imali adekvatno obrazovanje za ovaj tip pozorišta gde se od vas očekuje da istovremeno dobro igrate, glumite i pevate, te je bilo potrebno je dosta rada na sebi  kako bih ovladala tim veštinama. Takođe, nekolicina nas je imala tu sreću da se usavršava u Americi sa eminentnim profesorima iz sveta mjuzikla. Ako me pitate koji stil najviše volim, odgovor bi bio jazz i musical theatre. Ali, naravno, pored toga, svakodnevno praktikujem i klasične baletske vežbe koje su osnova svakog dobrog igrača.

Da li možeš da izdvojiš neke od najvećih profesionalnih uspeha do sada?
Pored petnaestogodisnjeg rada u pozorištu, pomenula bih učešće na Eurosongu 2009. godine u Moskvi, jako puno televizijskih formata, od kojih je “Tvoje lice zvuči poznato” bilo najzapazenije. Tu su i koncerti i koncertne turneje sa velikim pevačkim zvezdama, poput Zdravka Čolića, Severine, Lepe Brene… Značajno je da sam radila kao asistent koreografa na rumunskom filmu 6,9 pe scara richter, koji je ocenjen kao veoma uspešan. U poslednje vreme, radim i kao koreograf i pedagog, tako da je dijapazon profesionalnih aktivnosti priličan i raznolik.

Intervju Katarina Gromilić balerina 3 Katarina Gromilić, balerina
Comments