Da li si čula za zeleni modni pokret ili sporu modu? Da li ti preduzetništvo u ovoj oblasti deluje kao zanimljiva priča? Marija Ivanković Jurišić je spojila nekoliko svojih velikih ljubavi i osnovala umetničku radionicu Marija Handmade sa ciljem da pomogne ženama da istaknu svoj lični, unikatni stil, a poštujući upravo ove principe.

WANNABE MAGAZINE: Pre svega, koliko vas je i na koji način osnažilo članstvo u Udruženju poslovnih žena Srbije, da ostvarite svoje ideje? Iste godine (2004.) pristupili ste Udruženju i pokrenuli Umetničku radionicu Marija Handmade u Šapcu – i postali žena koja zapošljava druge žene.

MARIJA IVANKOVIĆ JURIŠIĆ: U Udruženju poslovnih žena Srbije sam u stvari dobila taj impuls da se upustim u preduzetničke vode i osnujem svoju Umetničku radionicu.

Članice UPŽS su bile i moji prvi kupci. Mogu reći da su koleginice iz UPŽS bile i moj kolektiv sa kojim sam se sastajala i razmenjivala korisne informacije, putovala i učila. To je mreža podrške koja me je dodatno osnaživala na mom putu.

Biti u društvu uspešnih je izuzetno podsticajno, pogotovo u mom poslu gde me inspirišu posebne i autentične, jake žene.

Marija Ivanković Jurišić 2 Marija Ivanković Jurišić, osnivačica umetničke radionice Marija Handmade

Kako ste se osećali na početku, da li je bilo strahova i sumnji? Sa kojim realnim problemima ste morali da se suočite?

Sa velikim entuzijazmom sam pokrenula svoj posao jer su tkanje, kao stari zanat, ali i dizajniranje i proizvodnja odeće, moja velika ljubav. To da mogu da utičem i pomognem ženama da budu svoje i istaknu ono najlepše što nose u sebi me i dan-danas uzbuđuje i inspiriše.

Probleme sam oduvek doživljavala kao izazove i tražila najkreativniji mogući način da ih rešim.

Da li ste od početka znali šta hoćete? Koliko Udruženje može da pomogne onim ženama koje su još uvek dezorijentisane i ne znaju odakle da počnu – odnosno, može li uspeti neko ko ima potrebu da pokrene svoj posao, a još ne zna u kojoj bi oblasti mogao da se iskaže?

Ja sam od početka znala da želim da se bavim modom koja ne traje jednu sezonu, modom sa zanatskim pristupom, koja ima jednu veću vrednost i viši cilj. Modom koja traje i komadima koji se nasleđuju, jer su ručni rad, jer su tradicija u sprezi sa modernim.

Mislim da svaka žena koja dođe u UPŽS mora da zna šta hoće, šta želi od udruživanja, da ima svoju viziju i cilj.
Udruženje je tu da podrži, da usmeri, da poveže i pruži savetima priliku za razvoj i napredak.

Marija Ivanković Jurišić 4 Marija Ivanković Jurišić, osnivačica umetničke radionice Marija Handmade
Comments