Januar simbolizuje novi početak! Mogućnosti je mnogo, a mi treba da pronađemo način kako da iskoristimo svoje potencijale, usvojimo zdrave navike i u 2024. godini potpuno transformišemo svoj život, odnosno, postanemo najbolja verzija sebe. 

Za mnoge ljude praznična sezona predstavlja jedinstvenu priliku za postavljanje ciljeva koji će ih pokrenuti na akciju. I, dok ponekad ove vrste odluka mogu biti fantastičan motivator i putokaz, istina je da pojedinci, vođeni prevelikim optimizmom, prave nerealne planove. 

Kako biste izbegli bilo koju vrstu pritiska i obeshrabljenja, potrebno je da strpljivo gradite okolnosti do ostvarenja svojih želja – dakle, korak po korak.

no revisions tPGl LMyfoA unsplash 2 1 Uvedite promene u svoj život: Ove ideje primenite već danas i primetićete kako se vaš život potpuno menja
no revisions tPGl LMyfoA unsplash 4 Uvedite promene u svoj život: Ove ideje primenite već danas i primetićete kako se vaš život potpuno menja

Nova godina donosi priliku za usvajanje zdravijih navika

Dakle, u 2024. godini pokušajte da se usmerite na delove života na koje niste zadovoljni, i ostavite dovoljno prostora za postepeno uvođenje novih rutina i zdravijih navika, koje će vam pomoći da se osećate dobro u svojoj koži. Novogodišnja odluka treba da bude konkretna, realna i merljiva – nešto što možete postići uz malo truda, ali bez previše žrtvovanja.

Bilo da želite da jedete zdravije, više vežbate, smanjite nivo stresa, ili se rešite štetnih navika, sada je pravi trenutak da počnete postepeno da radite na promociji svog zdravlja i poboljšanju kvaliteta života. Kako biste u 2024. ušetali kao pobednik i iskoristili svoje pune potencijale, u nastavku vam otkrivamo genijalne ideje koje će vas motivisati na promene.

Uspostavite rutinu spavanja

Loše spavanje ostavlja posledice na naše zdravlje, a nedostatak sna može povećati rizik od mnogih bolesti – povećanja telesne težine, kardiovaskularnih problema, ali i depresije. Postoji mnogo razloga zašto ljudi ne spavaju dovoljno, pa je važno da se usredsredite na svoj način života i uspostavite rutinu odlaska u krevet. Ukoliko ležete i budite se u isto vreme svakog dana, uspećete da regulišete cirkadijalni ritam, što znači da ćete moći lakše da zaspite i da se probudite. Samim tim, osećaćete se energičnije i sveže!

Hodajte najmanje jedan kilometar

Za poboljšanje zdravstvenog stanja ili gubitak kilograma ne treba nužno da se učlanite u teretanu ili pilates klub. Umesto toga jednostavno možete – da hodate što više. Čak i ako vaš kraj nema idealne staze za šetnju, i dalje možete da šetate od prodavnice do prodavnice u velikom šoping centru ili da se parkirate na ćošku ulice, a zatim prošetate do obližnjih radnji i usput obavite sve obaveze. Hodanje vam može pomoći da živite duže, poboljšate raspoloženje i smanjite rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i određenih vrsta raka.

no revisions tPGl LMyfoA unsplash Uvedite promene u svoj život: Ove ideje primenite već danas i primetićete kako se vaš život potpuno menja
no revisions tPGl LMyfoA unsplash 3 Uvedite promene u svoj život: Ove ideje primenite već danas i primetićete kako se vaš život potpuno menja

Odredite “zonu” bez mobilnih telefona

Danas postoje mnogobrojne wellness aplikacije koje su dizajnirane s ciljem da vam pomognu da smanjite vreme provedeno ispred ekrana telefona. One mere vreme i daju vam čitavu analizu sadržaja koji ste pregledali. A, ako biste želeli da odete korak dalje i u potpunosti smanjite upotrebu mobilnih telefona, kad ste van kancelarije, možete odrediti zone u kojima nećete koristiti uređaje. To može biti vaš omiljeni prostor kod kuće, poput dnevne i spavaće sobe, ali i izlazak na večeru u restoranu, vreme koje provodite sa prijateljima i porodicom. Takođe, možete isključiti telefon nakon posla ili odabrati režim bez pojavljivanja obaveštenja.

Povećajte unos vode

Voda je od vitalnog značaja za naše opšte zdravlje i blagostanje. Jednostavan način da svom telu obezbedite dovoljan nivo hidratacije je da svakog dana počnete da nosite flašu vode. Sa vodom koju uvek imate pri ruci, počećete da pijete više, čak i ne razmišljajući o tome. Još jedan jednostavan način da povećate unos vode je da jedete više voća i povrća sa visokim sadržajem vode, kao što su krastavci, borovnice, zelena salata, celer i paradajz.

Unapredite svoje znanje

Kad biste znali koliko učenje novog jezika ili nova veština može da vam podigne nivo samopouzdanja, istog trenutka biste odlučili da pohađate kurs ili da učestvujete u određenoj radionici. Zapravo, reč je o osećaju samopostignuća, koji se dobija kad stičete nova znanja. Ujedno, imate priliku da sretnete nove ljude i stvorite mogućnosti i šanse, o kojima možda nikada niste ranije razmišljali. Takođe, možete se pretplatiti na popularne onlajn kurseve ili preuzeti besplatne aplikacije za učenje.

MSW 5611 Uvedite promene u svoj život: Ove ideje primenite već danas i primetićete kako se vaš život potpuno menja

Pronađite zdraviju alternativu pušenju

Ostavljanje duvana je stvar lične odluke i pitanje snage karaktera. Ukoliko ste pušač, bilo bi dobro da pokušate da se rešite ove loše navike i da u 2024. godini pravite bolje izbore. 

Ako želite da uradite nešto dobro za sebe i rešite se cigareta, ali još uvek niste spremni da ostavite sve nikotinske proizvode, možete da pređete na manje štetne bezdimne alternative, poput IQOS ILUMA serije uređaja koji ne sagorevaju duvan, već ga zagrevaju unutar duvanske patrone, čime se sprečava nastajanje duvanskog dima, a samim tim i emitovanje velike količine štetnih materija.

MSW 5872 Uvedite promene u svoj život: Ove ideje primenite već danas i primetićete kako se vaš život potpuno menja

Važna informacija: IQOS nije bez rizika i oslobađa nikotin, koji izaziva zavisnost. Samo za punoletne pušače.

Comments