Sigurno ste do sada čuli izreku “Ono si što jedeš”, i to je jedna velika istina. Naša ishrana umnogome utiče na naše sveopšte zdravlje, blistavost naše kože, gustinu naše kose i količinu energije. Svaka namirnica koju unesemo donosi nam određenu nutritivnu vrednost, a ako niste sigurni šta je tačno najbolje da konzumirate – trebalo bi da se vodite jednom jednostavnom “politikom”, a to je da vaša ishrana bude duginih boja. Što vam je obrok na tanjiru šareniji, to je on hranljiviji i u sebi sadrži više različitih sastojaka koji vam donose benefite, a mi vam u nastavku otkrivamo šta vam svaka boja namirnica koje unosite u sebe donosi. 

Crvena i roze

Crveno i rozikasto voće i povrće, kao što su paradajz, crveni grejpfrut, lubenica, nar i guava su bogati antioksidansima, a naročito lycopenom. Ovaj antioksidans umanjuje rizik od raka prostate, a pozitivno utiče i na mnoge druge hronične bolesti. Lycopene takođe može sprečiti kardiovaskularne bolesti, ili poboljšati stanje organizma kod onih koji su se sa njima već susreli. Uz antioksidanse, crveno i roze povrće kao što su crvene paprike u sebi sadrži i visoku koncentraciju vitamina C – a verovali ili ne, u paprikama ima više vitamina Z nego u pomoradžama! Vitamin C zaslužan je za izgradnju kolagena u organizmu, koji je ključan u održavanju jedre, zategnute, blistave i mladolike kože.

Narandžasta

Narandžasto povrće poput šargarepa, batata, dinje i bundeve bogato je antioksidansom beta karotenom, koji je poznati zaštitnik našeg vida, i koji umanjuje rizik od raka pluća i drugh tipova malignih oboljenja. Beta karoten je forma vitamina A, a vitamin A je ključan sastojak retinola, koji garantovano koristite u okviru svoje skin care rutine! Beta karoten je takođe veoma značajan za zdravlje vaše kože, jer ishrana bogata beta karotenom može da ima efekte prirodne kreme sa SPF-om i pomogne pri absorpciji i selekciji sunčevih zraka. Uz to, njegove antioksidantske sposobnosti sprečavaju slobodne radikale da nanesu štetu kožnoj barijeri.

Comments